Какво означава руската поговорка „Морето ми е до колене“

Кое руско море е толкова плитко? Какво общо има то с пияните хора? И кога руснаците използват тази странна фраза?

Руснаците обичат поговорките и майсторски ги прилагат в различни ситуации. Чужденец, който иска да знае руски като местен, а и да разбира руснаците и тяхната „мистериозна душа“, трябва да познава поне най-базовите им поговорки.

Ще ви помогнем да се справите с тях! Една от най-по-пулярните е: Море по колено. Това буквално се превежда като Морето ми е до колене.

Какво всъщност означава?

Johner Images/Getty Images

Тази поговорка се отнася до смелчаците, които мислят, че могат да завладеят света и да местят планини. Например: „След като родих се почувствах така, сякаш морето ми е до колене и мога да се справя с всичко!“

Докато тази фраза сега не носи негативен смисъл, някога е имала такъв – използвала се е по адрес на безрасъдни хора, които само се хвалят, че могат да се справят с всичко.

Скрит смисъл

Legion Media

Днес обикновено се ползва кратката версия  („морето ми е до колене“), докато дългата всъщност е: „на пияния морето му е до колене“. Обикновено става въпрос за хора, които са по-смели пияни, отколкото трезвени, и вършат необмислени неща.

С други думи подпийналите винаги чувстват, че „морето е до колене“. Но с времето поговорката губи този си смисъл. „За пияните морето е до колене, а локвата– до ушите“.

Поговорката всъщност трябва да има морална поука: когато човек се напие, той се чувства невероятно смел, но все пак може да „се удави“ в локва, дори когато смята, че е способен на всичко. Всъщност лесно може да се отнася за всекиго, не само за пияните!

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest