Какво ново ще видим на тазгодишния Парад на Победата в Москва?

Тези метални „чудовища“ вече защитават границите на Русия, а през май за първи път ще преминат по Червения площад.

Над 14 000 военнослужещи и 300 единици военна техника ще участват в празничния парад. И, както заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, на този ден по паветата може да премине до 20 типа нова и модернизирана техника.

  1. ЗРК „Бук-М3“
Алексей Иванов/ТВ „Звезда“/Global Look Press

Ракетният комплекс за всякакви климатични условия, създаден в качеството му на „последна линия на противовъздушната отбрана“. Той служи за прикритие на обекти на „малки разстояния“, ако по някакво чудо вражески самолети и ракети са преодолели ешелоните от С-400 и „Панцирь-С1“.

„Бук-М3“ е способен да свали всички въздушни цели на разстояние от 45 км.

  1. Брегови ракетен комплекс „Бал“
Министерство на отбраната на Руската федерация

„Бал“ е главен „крайбрежен“ щит на Русия.

В състава на всеки комплекс влизат до четири пускови установки с крилати ракети Х-35/Х-35У, всяка от които може да порази вражеските кораби на разстояние от 260 км. А благодарение на своите 140-кг бойни глави могат да превърнат в морски боклук дори самолетоносач.

  1. С-350 „Витязь-ПВО“
Виталий В. Кузмин

С-350 е нов модел комплекс за противовъздушна отбрана от концерн „Алмаз-Антей“, който трябва да конкурира на пазара чуждестранните системи за ПВО с „малък“ обсег на действие.

Създателите на С-400 смятат, че новата им машина ще се справя по-ефективно с унищожението на ракетите, бомбите и самолетите на врага при полет към целта и искат да раздвижат производителите на ЗРК „Тор“, „Бук“ и „Панцирь“ както на вътрешния, така и на външните пазари.

А комплекс С-350 може да поразява цели на разстояния от 30 до 60 км, като едновременно е способен да стреля по 16 цели.

  1. „Деривация-ПВО“
Виталий В. Кузмин

„Деривация“ представлява „зенитка“ на платформа „Армата“, създадена за борба с вражески дронове. Това е относително евтино и ефективно средство срещу малки въздушни цели с бомби на борда си, каквито активно се използват от бунтовниците в Близкия изток.

Машината разполага с 57-мм автоматично артилерийско оръдие, комбинирано с 12,7-мм крупнокалибрена картечница и противотанков ракетен комплекс „Корнет“.

Обсегът на поразяване на въздушни цели на „Деривация“ е от 200 до 6000 метра.

  1. Т-90М „Прорив“
Виталий В. Кузмин

Ключова разлика на Т-90М „Прорив“ от предишните модели Т-90 е обновеният купулен модул. Направен е в съответствие със стандартите на XXI в. и предизвикателствата на новите войни – няколко слоя броня, боеприпаси извън бойното отделение и 125-мм оръдие 2А82-1М (оръдието от новия танк Т-14 „Армата“).

Машината е оборудвана с високо автоматизирана система за управление на огъня „Калина“ и дистанционно управляема занитна картечна установка с 12,7-мм „Корд МТ“.

Всъщност „Прорив“ е бюджетна версия на най-новия танк Т-14 „Армата“ за страните, които искат да получат най-добрия танк в света, но цената им е висока.

  1. БМП-3
Виталий В. Кузмин

БМП-3М „Драгун“ е снабдена с най-новата система за управление на огъня. При това машината може да върви в комплект с 57-мм, 100-мм и дори 125-мм оръдия, последното от които ще ѝ позволи да направи на решето бронята на съвременен танк.

„Пълнежът“ на машината следи за всички функции на БМП, започвайки от движението ѝ по местността и приключвайки с регистрация параметрите на работа на системата за управление на огъня. С последната от които е снабдена със система за изкуствен интелект, която самостоятелно разпознава, прихваща и съпровожда наземни и въздушни цели, а също така може да стреля по тях.

  1. Първата санитарна бронирана машина „Линза“
Министерство на отбраната на Руската федерация/Global Look Press

Това е бронирана машина за евакуация на ранени от бойното поле. Казано просто, армейски вариант на „бърза помощ“, който издържа обстрел от всички видове стрелково оръжие и оцелява при взривяване на мини.

„Линза“ е създадена на базата на „Тайфун“, но за разлика от него в основното ѝ отделение зад кабината на водача лекарите могат да окажат първа помощ на ранения на бойното поле. Може едновременно да побере до четирима души в легнало положение или до шест – в право.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest