Общество

Какво „нетрадиционно“ оръжие иска да създаде Русия до края на 20-те години?

Дмитрий Литовкин, отговорен редактор на „Независимое военное обозрение“, специално за RT China

Руският вицепремиер Юрий Борисов, който отговаря за отбранителната индустрия, каза в началото на април на президента Владимир Путин, че планира да преориентира оръжейната програма на руската армия към необичайни оръжейни системи.

„Работата по изготвянето на изходните данни за следващата държавна програма за оръжия (ГВП – съкр.от руски. ) приключи, като до средата на 2023 г. тя ще бъде оформена и внесена за одобрение. Новата ГВП ще бъде насочена към създаване на качествено нови, включително нетрадиционни видове оръжия, както и оръжия с насочена енергия, кинетични оръжия и системи за управление на изкуствен интелект и роботизирани системи“, се посочва в съобщение на сайта на Кремъл.

Подробностите, както обикновено, са в скоби. На срещата с Владимир Путин Юрий Борисов бе лаконичен, но въпреки това думите му вече могат да бъдат анализирани.

Енергетично оръжие

Според класическата дефиниция оръжията с насочена енергия (ОНЕ) или Directed-energy weapon (DEW) включват системи, които поразяват цел чрез директен пренос на енергия от един или друг вид без използване на проводници, кинетични поразяващи елементи и др.

„Пересвет“Kremlin.ru

ОНЕ се подразделят на няколко основни класа: електромагнитни, лъчеви, акустични и др. В случая с Русия можем да говорим за по-нататъшното развитие на системата „Пересвет“, първата в света бойна лазерна установка. От декември 2019 г. лазерният комплекс е на бойно дежурство в поделенията на Ракетните войски със стратегическо предназначение.

„Пересвет“ многократно се споменава, когато става дума за 15-а армия на Въздушно-космическите сили (със специално предназначение), която отговаря за предупреждение за ракетна атака, разузнаване на космическата обстановка и контрол на орбитални групи. Задачата на комплекса може да бъде да деактивира ракети, бойни глави, както и разузнавателни спътници и системи за ранно предупреждение за ракетно нападение.А-60

А-60Архивна снимка

В медиите се появи информация, че в страната върви с пълна сила работата по отдавна забравения авиационен лазерен комплекс 1А2, създаден на базата на военнотранспортния самолет Ил-76. Съобщава се също, че научно-производствената асоциация „Астрофизика“ върна към живот забравения проект 1К17 „Сжатие“ – лазерен комплекс, построен на базата на танк и предназначен за противодействие на оптикоелектронни устройства, глави за самонасочване на ракети и високоточни боеприпаси на противника. Ако в съветско време той бе на базата на танк, сега се вписва в „каросерията“ на бронираната кола „Тигър“.

Уместно е да се спомене, че специалистите от Федералното държавно унитарно предприятие „Криловски изследователски център“ – институт, без чието решение няма да се реализира нито един корабен проект в метал, казват, че в страната са създадени нови ядрени реактори за перспективни кораби и плавателни съдове РИТМ 200, произвеждащ 175 мегавата мощност. Появата им направи възможно създаването на серия от най-големите и мощни ледоразбивачи от новото поколение на проект 22220 „Арктика“, а в бъдеще с тях трябва да бъдат оборудвани  разрушители от новото поколение по проекта 23560 „Лидер“. А за последните „криловци“ открито казват, че на тях могат да бъдат разположени лазерни и електромагнитни оръдия.

Кинетично оръжие

Naval Surface Warfare Center на ВМС на САЩ

Naval Surface Warfare Center на ВМС на САЩСвободни източници

Познаваме американския „релсотрон“. Това е устройство, което ускорява инертна бойна глава до скорости над 3 км в секунда (хиперзвуковата започва от пет). Проблемът при създаването на такива системи е в осигуряването на електрозахранване. Ако погледнете тестовите кадри на американското оръдие, първо трябва да обърнете внимание на стойките за батерии до устройството. Именно те осигуряват електрическия импулс, който ускорява снаряда.

В Русия не за първата година се работи по създаването на такова устройство.

До неотдавна, както обикновено, всичко почиваше на електрически импулс. Конвенционалните батерии не могат да натрупват и моментално да отдават ток. Те просто „ще паднат“ след няколко цикъла на „зареждане/разреждане“. Руските конструктори обаче имат решение и това са суперкондензаторите: твърдотелни устройства, способни моментално да съхраняват и доставят ток. Произведени са от ТЕЕМП. Продуктите имат плътност на мощността от 100 kW/kg и могат да работят дори при екстремни температури. Те имат милион цикъла на зареждане-разреждане, което им позволява да бъдат интегрирани във всяко бордово оборудване на автомобил, самолет или кораб.Стрелба с

Стрелба с „Калибри“ срещу Ислямска държава от Средиземно мореGlobal Look Press

Именно благодарение на използването на такива устройства става възможно да се създаде „малогабаритно“ електромагнитно оръдие или система за изстрелване за изтребител от палубата на самолетоносач. Тази система е успешно тествана. И ако в Русия все пак решат да започнат да строят самолетоносачи, то именно електромагнитният катапулт ще започне да вдига самолетите от палубата.

Роботи

Ако погледнете експозицията на изложението-форум „Армия“ в подмосковската Кубинка, става ясно, че военните мислят за въвеждане на изкуствен интелект в системите за управление на оръжия и техника. Вече почти всички крилати ракети на армията са оборудвани с „интелект“.

По време на военни действия Русия използва целия им спектър: авиационните Х-555, Х-101, „Кинжал“, морските „Калибър“ и сухопътния „Оникс“ от състава на мобилната система „Бастион“. Юрий Борисов казва, че използването на високоточни средства дава възможност да се избегнат ненужни загуби на земята.

Наистина днес те все още се контролират от човек-оператор. Може би Юрий Борисов вече говори за машини, които вземат решения самостоятелно. Във всеки случай има подобни прецеденти. Това са крилатите ракети. „Гранит“ и „Оникс“ например са способни самостоятелно да изграждат тактика за групова атака срещу цел. Главите за самонасочване на ракетите имат алгоритми за определяне на естеството на целта, нейния електромагнитен портрет, а в случая с „Оникс“ и варианти за групови действия на няколко мaашини в случай на атака на сложна цел.Макет на Т-14

Макет на Т-14 „Армата“ТАСС

Днес задачата е по-амбициозна – да накараме безпилотните летателни апарати, танковете и оръдията да мислят по същия начин без помощта на оператор. Фантастика? Съвсем не. Руският танк Т-14 „Армата“ вече е робот. В машината е реализиран принципът на разделяне на екипажа, бойното и двигателното отделение на независими бронирани модули. Управлението на машината става изключително „по проводници“. В авиацията това се нарича Fly-by-Wire.  С други думи пилотът наистина не държи в ръце контролния щурвал, не изпитва съпротивлението на технологията, той просто дава електрически импулс на механизмите за управление на полета. Всъщност това е като да преместите курсора на мишката върху монитора. При „Армата“ се случва същото. Остава само да поставите блока с изкуствен интелект и танкът ще започне да живее собствения си живот.

Изкуствен интелект и 3D-реалност в оръжие

Денис Варабин, заместник-генерален директор и ръководител на проекта на ВНИИ „Сигнал“, слага очила за виртуална реалност (VR) и стоящата зад него БМП-3 послушно завърта панорамния прицел на командира, следвайки главата му. Секунда по-късно цевта на бойната машина се движи в същата посока. Фирма ВНИИ „Сигнал“ е пионер в създаването на системи за наблюдение на терена и прицелване, работещи на принципа на „прозрачната броня“. Същността му е да преведе контрола на технологията в 3D реалност, като всъщност премества човек в компютърна игра. Системата се нарича „Паралакс“.

„Предоставили сме възможност за работа на машината в дистанционен и автоматичен режим, но в същото време е запазен методът на управление на екипажа. Модернизираната БМП е способна да форсира водни прегради и да стреля, докато плава. Роботизирахме основните функции на образеца. Превозното средство може да бъде оборудвано с различни бойни модули: на прототипа е инсталиран стандартен купол БМП-3. Направихме го с дистанционно управление и го оборудвахме с модерни технологии за управление на боя“, казва Денис Варабин. Ка-52

Ка-52Пресслужба на Министерството на отбраната на РФ/Sputnik

ВНИИ „Сигнал“ е в състояние да въведе дистанционна 3D реалност във всяка съвременна технология. Важното е в нея да има цифрова система за бойно управление и електропроводи. „Сигнал“ освен това е „дигитализирал“ задвижванията на самолетното оръдие 2А42, монтирано на ударните хеликоптери Ми-28Н и Ка-52М. Преди това е имало аналогови сензори в неговата система за управление. Сега има цифрови сензори и прецизни механизми.

Електрическото задвижване за хоризонтално и вертикално насочване на оръжия, според първия заместник-ръководител на научно-производствен комплекс № 1 на предприятието Владимир Николаев, вече е внедрено в комплекса „Панцир-СА“ и може да бъде инсталирано на танковете T-72B3, Т-80БВМ, Т-90 „Пробив“ и Т-14 „Армата“.

Разбираемо е, че в момента общуването с робот до голяма степен е дело на човек. Машината няма да потегли и няма да натисне спусъка сама, но вече има примери за това как може да се развива изкуственият интелект. В Русия има система „Периметър“. На запад я наричат ​​“Мъртвата ръка“. Нейната особеност е, че ако първият ядрен удар успее да унищожи цялото политическо ръководство на Руската федерация, ще влезе в действие изкуствен интелект, който самостоятелно ще взема решение за ответен ядрен удар срещу САЩ. „Периметър“ всъщност е самообучаваща се невронна мрежа, която отчита много факти и обстоятелства. Нека да си спомним филма „На кука“ – Eagle Eye с Шая Лабъф в главната роля. В Русия това на практика е реалност.

автор: ДМИТРИЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest