Общество

Какво можете да правите в Самара? 10 идеи за пътуването ви!

Самара е деветият по население град в Русия (над 1,16 милиона души).

Тук има какво да се види: старинни имения, най-дългата крайбрежна улица в Русия, истинска космическа ракета и много други обекти.

1. Да се разходите по най-дългата крайбрежна улица в Русия

Anar Movsumov

Да, именно крайбрежната на река Волга в Самара е най-дългата в нашата страна. Простира се на над 4 км и това е едно от най-хубавите места в града. Тук ще откриете малък пясъчен плаж, където можете да правите слънчеви бани или да играете волейбол. Има велосипедни алеи, причудливи арт-обекти, монументални каскадни стълбища, пеещи и светещи фонтани и много място за разходки (и възможности да се правят панорамни снимки).

2. Да слезете в истинския бункер на Сталин

Anar Movsumov

Бомбоубежището под Института по култура е разсекретено едва през 1990 година. Когато започва Великата отечествена война, много заводи, културни и официални институции са евакуирани в Самара (тогава Куйбишев). Градът се смята за „резервната“ столица на СССР. Бункерът е построен през 1942 г. по проекта на метростанция „Аеропорт“. Той е 37 м под земята. Има заседателни зали, офиси и кабинет на Сталин, в който между другото той никога не е бил. Можете да стигнете до бункера само с обиколка с екскурзовод след предварителна уговорка.

3. Да научите различни неща за космоса

Игор Агеенко/Sputnik

Близо до Музея на космоса в Самара е монтирана истинска космическа ракета Р-7. Именно на ракети от този тип се извеждат в орбита пилотирани космически кораби и сателити. От 1958 г. ракетите от семейството Р-7 се произвеждат в самарското предприятие РЦК „Прогрес“.

Основните помещения на музея вече са затворени поради изграждането на планетариум. Временната космическа изложба е разположена в търговския център „Гудок“.

4. Да разгледате най-старата пивоварна

Виталий Тимкив/Sputnik

Самара е родното място на най-известната съветска бира. И все още има опашки пред магазина към пивоварна „Жигульовски“ за новата партида. Това пиво има трайност само няколко дни и се е превърнало в местна забележителност. Можете да си вземете бирата вкъщи или да изпиете чаша в ресторанта.

Този завод е основан през 1881 г. от австриеца Алфред фон Вакано: той избира Самара заради чистата вода в река Волга и удобната логистика. През съветските години е въведен държавен стандарт за бирата и „Жигульовское“ се произвежда в над 700 завода.

5. Да видите старинни къщи на търговци

Егор Алеев/ТАСС

Самара е основана през 1586-а, но по-голямата част от историческите сгради все пак са от XIX век. В центъра на града можете да видите готически имения, дървени къщи и имения в стил модерн. Всичко това е в съседство със съветска и съвременна архитектура.

6. Да се разходите до Жигульовските планини

Anar Movsumov

Жигульовските планини се виждат от крайбрежната на Волга, те се намират в Националния парк Самарская Лука. Едно от най-интересните места е село Ширяево, до което се стига с параход, който се движи по разписание от речната гара. Тук, заобиколен от гористи планини, Иля Репин прави скици за картината „Бурлаци на Волга“.

7. Да видите фабриката-кухня във формата на сърп и чук

Филиал на Третяковската галерия

В ранните съветски години е популярна идеята хората да бъдат освободени от битовите грижи. През 1929 г. в Самара е построена една от първите в страната фабрики-кухни във формата на сърп и чук. Всеки ден тук се приготвят 3000 обяда. Сега в сградата се помещава клон на Третяковската галерия.

8. Да слезете в метрото

Егор Алеев/ТАСС

Самара е един от седемте руски града с метро. Открито е през 1987 г. и има само 10 станции. „Гагаринская“ е оформена в космическа тема: тъмносиня мозайка на стената изобразява звездно небе, а колоните имат формата на звезди. Станция „Победа“ е проектирана в чест на победата на СССР във Великата отечествена война. Станция „Спортивная“ е посветена на руските постижения в спорта.

9. Да погалите котката на радиатора

Егор Алеев/ТАСС

На входа на Самарската държавна електроцентрала има необичаен арт-обект. Това е котка на перваза на прозореца, която се топли над радиатор. Той е поставен през 2005 г. по случай 150-годишнината от изобретяването на радиаторите (да, те са изобретени в Русия и по-специално в Санкт Петербург). А фигурата на котката е направена по множество снимки, изпратени на енергетиците от местни жители.

Около котката вече има много легенди. Една от тях е, че ако я погалиш по носа, ще ти се сбъдне желание. И забележете, че носът ѝ е изтъркан.

10. Да посрещнете залеза на Пушкинския площад

Anar Movsumov

Най-романтичното място в Самара е наблюдателната площадка на Пушкинския площад. От тук можете да видите както града, така и Волга, а тук залезите са много живописни.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest