Общество

Какво медицинско оборудване Русия изпрати на САЩ за борбата с коронавируса?

Руският Ан-124 кацна в САЩ с медицинско оборудване за пациентите с коронавирус в Ню Йорк.

До днес служителите на летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк трябва да завършат разтоварването на руския военнотранспортен самолет Ан-124 с апарати за изкуствена белодробна вентилация (ИБЛ) и средства за индивидуална защита за служителите на американските медицински заведения.

Доставката на оборудване до САЩ следва като продължение на телефонния разговор на 30 март между президента Тръмп и президента Путин, а САЩ се съгласиха да поръчат необходимите медицински консумативи.

Медиите съобщават, че самолетът е разтоварен бързо и без принципните бюрократични митнически процедури. Товарът от Москва е инспектиран своевременно и без отваряне на пакетите. Проверката на документите на всички членове на екипажа всичко също мина без бюрократични усложнения.

На летище „Джон Ф. Кенеди“ самолетът от Москва бе посрещнат от група дипломати и Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН. Според него хуманитарната помощ се състои главно от оборудване и лични предпазни средства, които липсват на местните лекари в Ню Йорк.

„В Ню Йорк ситуацията наистина е много тежка. Струва ми се, че тук всяка маска и всяко лекарство са от значение“, каза заместник-постоянният представител на Русия, цитиран от медии.

Военнотранспортният самолет AН-124-100
Военнотранспортният самолет AН-124-100 „Руслан“ на министерството на отбраната на Русия на летище „Чкаловски“.Министерство на отбраната на Русия/Sputnik

В същото време още не е известно кои болници ще получат от медицинското оборудване. Според дипломата товарът е предаден на местните власти и те ще разпределят вентилационните устройства и защитните съоръжения в местни клиники. Но, ако е необходимо, Русия може да изпрати нови партиди медицинско оборудване и предпазни средства на САЩ.

Според прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, предлагайки помощ на американците, руският лидер се опира на извода, че в случай на криза с коронавируса в Русия, американската страна също ще се притече на помощ.

„Когато американските производители на медицинско оборудване и материали наберат скорост, те биха могли да ни отвърнат подобаващо, ако е необходимо“, заяви говорителят на Владимир Путин.

Както на свой ред отбеляза говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус, двете страни са оказвали хуманитарна помощ една на друга по време на кризи и в миналото и несъмнено ще продължават да го правят и в бъдеще.

Защо САЩ имат нужда от руско оборудване

Товарът във военнотранспортния самолет AН-124-100
Товарът във военнотранспортния самолет AН-124-100 „Руслан“ на министерството на отбраната на Русия.Sputnik

„Всъщност в САЩ се намира една от най-напредналите медицински индустрии в областта на ексклузивните услуги  – предоставянето на скъпи услуги и лечение на сложни случаи на индивидуална основа. В ситуацията с коронавируса говорим за готовността на системата на страната за не много сложна, но масивна инфекция и лечение на населението. И тук се оказва, че по-слабо развитите страни по отношение на високата медицина са по-добре подготвени за решаване на подобни проблеми“, каза за Russia Beyond Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. „Русия в глобалната политика“.

Както той отбеляза, САЩ се сблъскаха именно с проблема с лечението на пандемия, за която системата не е готова и затова е необходимо закупуването на необходимото оборудване от чужбина. Именно поради тази причина се извърша снабдяване, а не се води диалог за каквито и да било политически отстъпки за трети страни.

„По време на Втората световна война САЩ оказват военна помощ на СССР по програмата „заем-наем“. Всичко това си струва парите. Тук може да окажем помощ на САЩ и за финансово. Не става въпрос за каквито и да било политически предпочитания или премахване на санкции“, добави той.

Разпространението на коронавируса се прехвърли от Китай и Италия към САЩ. Според изчисленията на американските власти до 200 000 жители на страната могат да умрат от болестта.

Според университета „Джон Хопкинс“ към 2 април в САЩ са регистрирани 215 417 заразени. Загинали са 5116 души.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest