Общество

Какво е закодирано в чувашката бродерия?

В тези ярки квадрати и зигзази се крие митологията на древните хора и изчезналата руническа писменост.

Краят на стоте хиляди шевици – така романтично и абсолютно справедливо наричат ​​Република Чувашия в Поволжието. Всъщност във всеки район има огромен брой различни шарки и шевове, местните жители дори казват, че за Чувашия бродирането е като футбола за Бразилия. То буквално определя културния код на хората.

Чувашкото бродиране е математика

 Чувашка АССР. Село Алгешево.Чувашка шевица, 1979

Чувашка АССР. Село Алгешево.Чувашка шевица, 1979Владимир Первенцев/Sputnik

Преди стотина години (а на някои места дори до средата на XX век) чувашите винаги са носили традиционни народни носии и то не само на празници, както е сега. Прието е с бродерия да се украсяват женските ризи, престилки и всякакви кърпи за глава (палантини, наречени „сурпани“ и широки ленти „масмаки“). За чувашите бродерията е амулет срещу тъмните сили и според тях трябва да се защити преди всичко жената, която дава друг живот.

Тамара Вахтьорова, Чувашия. Чебоксари. 1 юли 1995 г.

Тамара Вахтьорова, Чувашия. Чебоксари. 1 юли 1995 г.Владимир Первенцев/Sputnik

Първото, което хваща окото, е, че ръчната бродерия много прилича на машинната бродерия, шевовете на тънкото платно са толкова тънки и чисти. За да ги направиш, трябва да можеш да смяташ, тъй като всеки елемент заема определен брой клетки върху тъканта (две вляво, три вдясно, след това два бода назад. Всичко това трябва да ти е в главата за всяка шевица). И видовете известни шевове са над 30! Така че бродирането не е весела седянка в компанията на приятелки, а истинска математическа задача. Двустранната бродерия, която изглежда филигранно и от опаката страна, изисква специална концентрация.

В село Мали Сундир

В село Мали СундирМарина Круглякова/ТАСС

„Една жена бродира много неща, преди да се омъжи, а след това бродира дрехите, защото няма много време в семейството си“, казва Надежда Селверстрова, ръководител на Музея на чувашката бродерия. „В нашия музей се съхраняват вещи от края на XVIII – началото на XX век, които са се предавали от поколение на поколение. По бродерията можете да разберете откъде e майсторката (чувашите имат три етнографски групи: горни чуваши, долни чуваши, които живеят в долините, и средноравнини), какво е семейното ѝ положение, благосъстояние и колко умела е в ръкоделието“.

Бродирани амулети

Семеен ансамбъл Моисееви. Ядрински район

Семеен ансамбъл Моисееви. Ядрински районЕ. Алесин/Sputnik

Според чувашката митология има три свята: долен, среден (където живеят хората) и горен. Съществата, които обитават тези светове, могат да се видят в чувашката бродерия. Това са духове, животни и природни стихии.

Работници от Алгешевската фабрика

Работници от Алгешевската фабрикаВладимир Родионов/Sputnik

„Всичко под кръста е долният свят и миналото, а от кръста до раменете е нашият свят, над раменете е връзката с космоса, с вселената“, казва Надежда.

Владимир Первенцев/Sputnik

В митологията на чувашите светът е създаден от върховния бог Тура, той се противопоставя на нисшия бог Шуйтан (бог на злото и мрака в чувашката митология – бел. ред.). Земната твърд и водата (океанът) се отделят от небето, в което се появяват патици и риби. Три слънца остават на небето (едното става луна, другото се разпадна на звезди). И дървото на живота свързва тези светове.

1982 г.

1982 г.Владимир Родионов/Sputnik

Още в съветско време етнографи събират всички чувашки орнаменти. Оказва се, че най-често се срещат квадрати – символи на земята, осемлъчени символи на слънцето, патици, коне, дърво, „очи“ („окото на Тур“) и други геометрични знаци.

Руни върху плат

Владимир Первенцев/Sputnik

Сред чувашките орнаменти се открояват отделни символи, подобни на древното руническо писане. Обикновено народите на Северна Европа използват руни, но народите от Поволжието, предците на чувашите, също са имали подобни знаци за кратко време. През Средновековието такива знаци са използвани като родови, главно върху предмети от бита. Целта е да се разграничат нещата на едно семейство от вещите на друго.

Анна Каланцева и Раиса Матвеева, 1979

Анна Каланцева и Раиса Матвеева, 1979Владимир Первенцев/Sputnik

Освен бродериите чувашките жени носят като украшения огромен брой сребърни монети, сред които има и монети от Европа. За тях ще говорим следващия път.

Зинаида Николаевна Никитина демонстрира работата си, 10 август 1982 г.

Зинаида Николаевна Никитина демонстрира работата си, 10 август 1982 г.Владимир Войтенко/ТАСС

Днес по-голямата част от чувашите са православни. В дълбините на Русия обаче има села, където чувашите са запазили традиционната си езическа вяра и дори извършват жертвени обреди. Ето как става това.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest