Какво е уникалното в най-новата реактивна система „Ураган-1М“

Руската армия е въоръжена с няколко типа ракетни системи за залпов огън.

Най-популярни са 122-мм „Град“, следвани от 220-мм „Ураган“ и 300-мм „Смерч“.

Тези оръжия са тествани по време на многобройни войни и въоръжени конфликти и демонстрират висока огнева мощ и надеждност, пише „Российская газета“.

В момента тези системи се модернизират. И така, „Торнадо-Г“ и „Торнадо-С“, които са подобрени версии на „Град“ и „Смерч“, влизат във войските. Те са получили нови цифрови системи за управление на огъня, съчетани със сензори ГЛОНАСС, както и по-точни и далекобойни снаряди.

Специално място заема най-новият „Ураган-1М“. Както отбелязва военният експерт Леонид Карякин, тази реактивна система за залпов огън (РСЗО) е събрала най-добрите теххнически решения в тази посока. Пусковата установка е двукалибрена. В зависимост от задачите може да използва 220-мм и 300-мм боеприпаси, съхранявани в контейнери за транспортиране и изстрелване, което значително улеснява тяхното презареждане, експлоатация и бойна употреба.

Максималният обхват на ракетите достига 120 километра. В бъдеще се очаква появата на още по-далекобойни средства за поразяване.

За да се гарантира точността на стрелбата, изчислението разполага с най-модерното оборудване, включително сателитна навигация.

Освен това, ако на старата версия бойни и транспортно-товарни автомобили са инсталирани на автомобил ЗИЛ-135ЛМ с два бензинови двигателя с обща мощност 360 к.с., сега се използва всъдеход МЗКТ-7930 с по-икономичен дизелов двигател с мощност 500 конски сили.

„Ураган-1М“ по отношение на тактическите и техническите възможности може да се счита за една от най-добрите реактивни системи в света“, каза Леонид Карякин.

Pin It on Pinterest