Какво е ОДКС и защо изпрати миротворчески сили в Казахстан?

За намаляване на напрежението са изпратени са над 2500 десантчици от Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Миротворческата операция на Oрганизацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) е успяла да стабилизира ситуацията в страната. Това заяви на 10 януари руският президент Владимир Путин.

Според президентът на Казахстан – Токаев, е имало опит за държавен преврат, по време на който са загинали 17 полицаи и 26 протестиращи, а над 1000 души са ранени. Тези събития са го принудили да помоли силите на ОДКС за незабавна помощ.

Според Путин ОДКС е успяла „за часове“ да предотврати подкопаването на държавната власт и „пълното влошаване на вътрешната ситуация“, както и да осуети всякаква възможна дейност на „терористи, грабители и други криминални елементи“.

В резултат ситуацията в Казахстан бавно се връща към нормалното, като „група важни локации, включително летището в Алмати, са разчистени от терористи и престъпници“, каза руският държавен глава.

Какво е ОДКС?

Личен състав от руския контингент на миротворческите сили на ОДКС

Личен състав от руския контингент на миротворческите сили на ОДКСМинистерство на отбраната на Русия/Sputnik

Организацията на Договора за колективна сигурност е военнополитически съюз между 6 постсъветски страни: Русия, Казахстан, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Създадена е през 1992 г. от тези страни и Узбекистан и, няколко години по-късно, към нея се присъединяват Азербаждай и Грузия. През 1999 г. обаче Азербайджан, Грузия и Узбекистан решават да не продължават договора и се оттеглят от организацията.

Също като НАТО, ОДКС е създадена, за да защитава членовете си от военна агресия. Атака към някоя от тях ще се смята за атака към всички. На страните-членки на ОДКС е забранено да се присъединяват към други военни съюзи.Военнослужещ от състава на контингента на миротворческите сили на ОДКС

Военнослужещ от състава на контингента на миротворческите сили на ОДКСМинистерство на отбраната на Русия/Sputnik

ОДКС има и клонове, които работят заедно срещу терористични заплахи, трафик на наркотици, екстремизъм и се справят с последствията от природни бедствия. ОДКС разполага с Колективни сили за бързо реагиране (17-22 000 души), Колективни сили за бързо разгръщане (5000 души) и Колективни миротворчески сили.

Освен сегашната ситуация с Казахстан, в историята има още два други момента, в които членките на ОДКС са помолени за помощ.

Първият е през 2009 г., когато Киргизстан бе заплашен от гражданска война порадни сериозни сблъсъци между киргизката и узбекската диаспори в южната част на страната. ОДКС взе участие в разрешаването на конфликта, но не изпрати военни.

Друг призив бе изпратен от Армения през лятото на 2021 г. във връзка със ситуацията на границата с Азербайджан (след превземането на Нагорни Карабах от Азербайджан през есента на 2020 г.) и ОДКС също го отхвърли.

Миротворческата операция на ОДКС в Казахстан

Военнослужещи от състава на контингента на миротворческите сили на ОДКС

Военнослужещи от състава на контингента на миротворческите сили на ОДКСМинистерство на отбраната на Русия/Sputnik

В продължение на 30 години ОДКС остава мирен съюз, който изпълнява ежегодни съвместни военни учения, но никога не е изпращал силите си никъде. Ситуацията с Казахстан е прецендент за разполагането на военните сили на ОДКС.

Правното основание за подобна стъпка е параграф от устава на ОДКС, който предполага „създаване и развитие на система за реагиране при кризи, както и събития, които заплашват сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитета на страните-членки.“

„Това е първата операция на колективните сили на ОДКС от основаването на организацията. Основната задача на миротворческата мисия в Казахстан ще бъде да пази важни държавни и военни обекти, както и да помага на правоохранителните органи в стабилизирането на ситуацията и връщането ѝ в правното поле“, заяви Игор Коротченко, главен редактор на сп. „Национална отбрана“.Колона с военна техника на ВДВ от руския контингент на миротворческите сили на ОДКС

Колона с военна техника на ВДВ от руския контингент на миротворческите сили на ОДКСМинистерство на отбраната на Русия/Sputnik

Миротворческите сили вкючват единици от Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Общо контингентът има над 2500 десантчици, придружени от леки бронирани машини, бойни амфибии БМД-4, бронирани машини „Тигр“, бронетранспортьори БТР-82А, сателитни комуникационни станции, както и комплекси за електронна борба Леер-3.

„Последната система се доказа в сирийската военна кампания. Тя се използва за създаване на зона, забранена за летене на всякакви типове дронове в обсег от няколко десетки километра за кратък период от време. Тя също така дава възможност да се проследяват клетъчни телефони и да се подслушва комуникацията на терориститите“, добави Коротченко.

Той също така заяви, че това е миротворческа операция за стабилизиране на ситуацията по улиците. „Все още няма изстрели и оръжията ще бъдат използвани само като последно средство, ако нашите войници са в опасност“, добавя експертът.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest