Общество

Какво е „общак“ – основополагащ елемент от руския престъпен ъндърграунд?

Според някои хора той се измерва в милиони щатски долари.

Хората, израснали през дивите 1990-те в Русия и други бивши съветски републики, си спомнят как са им обирали дребните и са им казали, че отиват за попълване на „общака“. Малцина от младежите, от които редовно си събират стотинките, разбират какво всъщност представлява мистериозният общак.

За акулите от подземния престъпен свят, обаче, общакът е реален, осезаем и ревниво пазен фонд, от които те финансират своите далавери.

„Да им е топло на момчетата“

Руски затворници

Руски затворнициShepard Sherbell/Corbis/Getty Images

Руският криминален ъндърграунд различава два вида общак (терминът идва от думата „общ“), в зависимост от това откъде се събират средствата и как се използват.

Т.нар. „лагерен общак“ е общ фонд, попълван от затворниците във всички затвори в страната.

В зависимост от затвора, размерът и съдържанието на лагерния общак варират. По правило, обикновено в него се събират пари, цигари, чай и дълготрайни продукти като консервирано месо. Те се ползват, за да се подпомагат изпаднали в нужда затворници или за купуване на дребни привилегии от надзирателите срещу пари.Изправителна колония №2 в Читинска област

Изправителна колония №2 в Читинска областВладимир Саяпин/ТАСС

Лагерният общак се попълва непрекъснато от различни източници. Затворниците правят дарения доброволно, когато получават колети от близките и приятелите си. Отказът да го правят, обаче, не е добре приет и се смята за обида към културата и традициите на престъпниците. Той може да доведе до социална изолация и дори по-сериозни последици.

В затвора старшите затворници понякога налагат данък от 20 или повече процента върху всички игри на карти. Парите отиват в общака.

Понякога лагерният общак се попълва от т.нар. „свободна каса“ – мрежа от финансови източници отвъд стените на затвора, чиято цел е да гарантира стабилен паричен поток отвътре.

Както се случва често през 1990-те, местните главатари с връзки в криминалния свят принуждават младите да даряват пари в общака, практика, известна като „за да им е топло на момчетата“.Известният мафиотски бос Иванков

Известният мафиотски бос ИванковReuters

Друг източник на парични потоци към лагерния общак са даренията от богати и влиятелни мафиоти. В писмо до затворниците в един от руските затвори прословутият руски мафиотски бос Вячеслав Япончик пише:

„Бродяги от 16-ти БУР (жаргонен израз за „крило с максимално ниво на сигурност в затворническа колония), поздравявам ви и ви желая само най-доброто – аз съм Вячеслав „Япончик“. След като видях, че днес един от вас се връща в нормалното общество, изпращам още 400 рубли… тези 400 рубли – с одобрението на другите бродяги, ще бъдат депозирани в общака заедно с предишните 200 рубли: те са дадени на Руслан като крадец, но това не е правилно, защото той не е крадец. Мисля, че сме наясно с това. Така че изпращам парите (общо 600 рубли) обратно в хазната. Добре съм. Благодаря на всички за вниманието и загрижеността. Приемете най-топлите ми поздрави. С уважение, Вячеслав „Япончик“.

Въпреки даренията и другите източници на парични приходи, лагерният общак изглежда нищожен на фона на неговия аналог извън затвора, т.нар. „свободен общак“.

Милиони долари

ФСБ РФ/Sputnik

Според историята, свободният общак е създаден в началото на XX в., въпреки че е трудно да се каже със сигурност кога високопоставените криминални босове са започнали да трупат този централизиран паричен фонд.

Ясно е, обаче, че размерът на свободния общак е огромен и не може да бъде сравняван с нищожния обем дори на най-разточителния лагерен общак. Според някои изчисления, той възлиза на милиони долари.

Финансовите схеми, използвани за запълването на свободния общак, също са по-сложни. Парите идват от всякакви криминални дела в страната.

„Всеки плаща данък, за да стане част от общака: обикновени джебчии, автоджамбази, дилъри на дрога, обирджии на къщи, далавераджии и прекупвачи на крадени предмети. Вноската в общия фонд се нарича „дял“. Престъпниците, които редовно работят в даден район, трябва да плащат 5-10% от печалбата си в зависимост от стойността на откраднатите стоки. „Туристите“, автоджамбазите и бандите за обири на коли се облагат с данък в размер на 15-20%, за да могат да работят в своя район и да нарушават мира“, според популярен YouTube канал, в който се проучва руския криминален свят.

Въпреки че свободният общак може да съществува под формата на легализирана финансова структура, се смята, че криминалните босове предпочитат кеш, тъй като за властите е по-трудно да проследяват и изземат парите.Legion Media

„Подобна каса се охранява от доста хора. Според някои източници броят на охранителите на този общак понякога достига 20 борци, избрани на среща на групата. Охраната на касата е чест и е доста доходоносна дейност. Мисията се доверява на фанатици – от онези престъпници, които са ужасно лоялни към принципите на ъндърграунда“, твърди горепосоченият канал в YouTube.

Хората, които незаконно вземат пари от общака, в повечето случаи се наказват със смърт.

Въпреки че не може да се знае със сигурност къде отиват парите от свободния общак, се смята, че фондът се използва за финансиране на бъдещи престъпни дейности, издръжка на семействата на покойни мафиотски босове, подкупи за държавни служители и обща поддръжка на престъпния ъндърграунд.

Въпреки че декларираните „благородни каузи“, обаче, някои хора смятат, че от общака се възползват само малка част от хората на върха на престъпната йерархия. Ако е така, даренията за общака могат да се възприемат като израз на вярност и лоялност към босовете на криминалния свят, спазване на социалните норми в престъпния начин на живот и дългосрочна инвестиция на амбициозните престъпници, които се стремят в крайна сметка да се доберат до върха на „хранителната верига“.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest