Какво е новото в системите С-500, които вероятно свалиха руския сателит в космоса?

Първите единици С-500 отбранят Москва, а до края на десетилетието вероятно ще бъдат продадени на друга страна.

Скорошното сваляне на съветския сателит от космоса, вероятно извършено от С-500, привлече много от световното внимание към това оръжие. Преди това експертите не бяха сигурни дали тази противовъздушна система вече съществува.

Е, какво им е новото на противовъздушните системи С-500 и кога ще бъдат достъпни за продажба на други държави?

С-500 в Русия

С-500 представлява противовъздушна система от ново поколение, която може да поразява вражески цели в близкия космос. Те включват балистични ракети от следващо поколение и свръхзвукови крилати ракети, както и аеродинамични цели (самолети), които се разработват в Русия и други страни.

Според разкритата информация (по-голямата част от нея е обявена от военното командване поради секретността на текущата разработка), тя може да поразява цели на разстояние до 600 километра. Това е с 200 км повече от възможностите на сегашните системи С-400. И да не забравяме, че С-500 може да елиминира дори повече въздушни цели от С-400.

Към момента руската армия е получила първата система С-500. Тя бе изпратена във войските на 15-та армия на руските Въздушно-космически сили, които пазят Москва и Централния промишлен район.

Все пак главният редактор на сп. „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски призовава да не бързаме с твърденията, че противовъздушната система от ново поколение е абсолютно готова.

„Това е пилотна версия на С-500, изпратена във войските за експлоатационни тестове. Версията, получена от армията, няма доста от необходимите функции и технически характеристики, изискващи се за противовъздушна система от ново поколение“, каза експертът.

Той заяви, че това е стандартна практика в армията, тъй като военните получават пилотна версия на оръжието, за да могат конструкторите да поправят и най-малките операционни детайли, преди пълната адаптация на оръжието. Успоредно с това руската армия ще продължи серията изпитания по стрелба на полигон „Капустин Яр“ и ще обучава екипажи за работа с новата система.

„Комплексът ще бъде завършен през 2022 г. и първата напълно оперираща единица ще бъде доставена на армията. Серийните доставки на С-500 на руската армия ще започнат през 2024 г.“, заяви Мураховски.

Доставки на С-500 за Индия, Китай и НАТО

 Изпитания на зенитно-ракетната система С-500 в Астраханска област

Изпитания на зенитно-ракетната система С-500 в Астраханска областПресслужба на министерството на отбраната на Русия/ТАСС

Индия, Китай и някои руски партньори може скоро да станат първите купувачи на руския зенитно-ракетен комплекс от ново поколение С-500. Това каза в началото на ноември 2021 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС).

Военните експерти вярват, че Труция, която е част от НАТО, също е в списъка на първите потенциални купувачи.

„Имайки предвид, че министерството на отбраната обяви плановете си да разработи С-550, комплексът С-500 вероятно ще бъде предоставен на Китай, Индия и Турция, които вече използват руските С-400 и искат да подсилят противовъздушната си отбрана и противоракетните си системи с комплекси С-500“, заключи Артьом Косоруков, политически анализатор от Московски държавен университет „Ломоносов“.

Експертът смята, че най-важното предимство на С-500 пред аналозите му е радарът му с голям обсег, както и способността на противоракетната му отбрана да открива и разрушава не само стелт самолетите B-2, F-22 and F-35, но и балистични ракети извън атмосферата и в близкия космос, свръхзвукови крилати ракети и дронове.

Експертите предполагат още, че експортът на С-500 ще започне, когато руската армия е напълно оборудвана с комплекса. Този процес ще отнеме 7-8 години и Индия, Китай и Турция ще могат да подпишат договори за С-500 с Русия чак през 2028 година.

С какво е по-различна експортната версия на С-500?

Министерството на отбраната на Русия не разкрива по какво точно се отличават „руската“ и експортната весия на С-500.

„Експортните модели се различават от тези за руската армия, по-конкретно те не използват технологии, които са държавна тайна, а освен това много от функциите им са ограничени. Иначе казано, нашите инженери предпазват най-скорошните си разработки и дори купувачът да разглоби С-500 до последното винтче, то няма да намери нищо особено важно“, каза за Russia Beyond Виталий Манкевич, президент на Руско-азиатски съюз на индустриалците и предприемачите.

Максим Старчак, изследовател от Центъра за международна и отбранителна политика на Университета „Куинс“ изрази същото мнение, като каза, че можем да предположим, че експортната версия ще има намален радарен обсег с вероятно няколкостотин километра.

„Руската армия вероятно ще иска самолетите ѝ да останат невидими за радарите на експортната версия на С-500. Ще има и други разлики между „руската“ и „чуждестранната“ версия, но това ще се обсъди от руското министерство на отбраната и нашите чуждестранни партньори“, каза Старчак.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest