Общество

Какво е кръстово шествие?

Уникална форма за източното православие, тази процесия, наречена кръстово шествие, събира в себе си древни руски традиции на ритуалните процесии.

Всеки християнин прави първото кръстово шествие около купела веднага след тайнството на кръщението. Повечето християни са носени на ръце от възрастни, тъй като самите те са още бебета. Според правилата на тайнството на кръщението след трикратно потапяне в купела и миропомазване, „новоизбраният Христов воин“ три пъти обикаля купела след свещеника, който държи кръста в ръката си. Ако се кръщава бебе, то се носи на ръце от кръстника.

Кръстовото шествие е специално богослужение, при което молещите се с пеене на славословения и молби към Бога следват светия кръст и иконите, свещениците и църковните певци. Те обикалят определено място, храм или град, или пък вървят към него. Особеността на шествието е, че тази служба се извършва извън стените на храма, тя е отворена за всички.

Откъде идва кръстовото шествие?

The Jewish Museum, New York/Свободни източници

Кръстовото шествие е древна християнска традиция, въпреки че не се споменава в Библията под това име. В стария завет се споменават две такива шествия: обикалянето на стените на Йерихон с ковчега на завета и пренасянето на ковчега Господен от царете Давид и Соломон. Тези процесии могат да се считат за прототип на шествието, както и влизането на Господа в Ерусалим, когато Исус Христос е придружаван от народа с викове „Благословен да е този, който идва в името Господне, Царят Израилев!“

Смята се, че кръстовите шествия се появяват като отговор на еретическите шествия, провеждани от еретиците ариани в Константинопол по времето на Йоан Златоуст (IV в. сл. Хр.). За разлика от тях в християнските процесии има пеене на псалми, литании, химни и молитви. От византийската традиция шествието преминава към руските православни християни.

Какви биват кръстовите шествия?

„Кръстово шествие в Курската губерния“, Иля Репин, 1880-1883Третяковска галерия/Свободни източници

Те се делят на общоцърковни (според каноните) и свободни. Първите се провеждат като задължителна част от богослужението. Например шествие за Великден, шествие до водоем за Кръщение Господне или трикратно обикаляне на храма от вярващите след неговото освещаване.

С благословението на свещеника се извършват свободни религиозни шествия. Такива могат да бъдат шествия с молебени на полето по време на суша или процесии в памет на светци или при случаи на чудотворна Божия помощ.

Според продължителността на провеждането им религиозните процесии биват еднодневни (най-често) и многодневни, при които вярващите изминават много километри със спирки за нощувка.

Кръстовото шествие като фактор на обединение

„Кръстово шествие“, Иларион Прянишников, 1893Руски музей/Свободни източници

През XVII в. въпросът за посоката на шествието се превръща в един от ключовите в спора между привържениците на „стария“ и „новия“ обряд. Традиционно кръстово шествието се извършва „посолоно“ – „според слънцето“ или по посока на часовниковата стрелка. Реформите на Никон насочват това движение срещу слънцето (обратно на часовниковата стрелка), което става предмет на спорове и една от причините за разкола на Руската православна църква.

С течение на времето обаче кръстовите шествия се превръщат в един от малкото ритуали, които обединяват староправославните и християните. Когато настъпва разколът на църквата, на староверците е забранено да провеждат религиозни шествия, да бият камбани, да строят храмове и т.н. Древните православни обаче не спират да славят Господа. В същото време много почитани древни икони се озовават в новите църкви, където на староверците е забранено да влизат. Оказва се, че само шествието, при което от храма са изнасяни кръстове и свети образи, е възможност за староверците да се помолят пред тях.

На река Велика, 1980-те

На река Велика, 1980-теСтанислав Шаклеин/МАММ/МДФ/Russia in photo

Основният смисъл на всяко кръстово шествие е посочен още в Евангелието на Матей: „Където са двама или трима събрани в Мое име, там съм и Аз сред тях“, казва Христос. Тези, които следват кръста и иконите в тържествено шествие, вярват, че самият Исус ги води духовно.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest