Общество

Какво да очакваме от първия универсален десантен кораб на Русия

Той ще е единственият модулен кораб в света, способен да побере до 50 летателни апарата или да изпълнява търговски мисии по Северния морски път.

През март 2021 г. Русия започна да строи новия си универсален десантен кораб, наречен „Варан“. Той е самолетоносач, който се характеризира с висока степен на автоматизация и способност да използва роботизирани системи. Може да побере 24 многофункционални самолета, шест хеликоптера и до 20 безпилотни летателни апарата.

„Съставът на въздушната група на ‘Варан’ ще бъде сформиран на базата на многоцелевите изтребители МиГ-29К и техните модификации, както и от бъдещи самолети от следващо поколение с вертикално излитане и кацане“, съобщиха от пресслужбата на конструкторското бюро.

Общо корабът ще може да носи до 50 летателни апарата от различен клас – от транспортни хеликоптери до изтребители.

Според разработчиците „Варан“ ще бъде оборудван с „високотехнологични роботизирани системи с интегрирана бойна контролна система“. И все пак, от строителната фирма не разкриват детайли за този изкуствен интелект.

Водоизместимостта на „Варан“ е около 45 000 тона. Той ще е дълъг 250 м, а ширината му ще е 65 м. Конструктивната водолиния ще бъде 9 м. Корабът ще може да достига максимална скорост от 26 морски възела (до 50 км/ч).

Основна характеристика

АД „Невско проектно-конструкторско бюро“

„Основната характеристика на кораба е неговата модулност. Според проекта могат да се създадат няколко вида големи надводни кораба, включително самолетоносач, универсален десантен кораб, транспортен и медицински кораб и дори кораб, който да подпомага дейности в Арктика“, разкрива Димитър Литовкин, главен редактор на руския вестник „Независим военен обзор“.

Това позволява на руските инженери да предложат не само на военните, но и на глобални мореплавателни корпорации един търговски кораб, способен да транспортира петрол и петролни продукти по цялата земя, дори по Северния морски път.

„Цената на кораба, както и роботизираните му системи с изкуствен интелект, все още се пазят в тайна. Те може би ще бъдат разкрити, след като корабът се присъедини към Руския флот. Очаква се това да стане не по-рано от края на 2020-те години“, твърди експертът.

Чужди аналози

АД „Невско проектно-конструкторско бюро“

„В момента няма преки аналози, тъй като нито едно корабостроително бюро по света все още не е създало подобна модулна платформа, която би позволила на клиентите му да превръщат даден плавателен съд във вида, който им е нужен“, отбелязва Артур Шайхудинов, военен наблюдател в информационна агенция ТАСС.

По водоизместимост „Варан“ може да се мери с американския универсален десантен кораб от клас „Америка“. В момента военноморските сили на САЩ разполагат с два такива кораба – „Америка“ и „Триполи“; през март 2019 г. започна строителството на още един такъв кораб – „Бугенвил“. Тези универсални десантни кораби се отличават с колосалната си стойност, която достига 3,3-3,4 миллиарда щатски долара на бойна единица.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest