Общество

Какво бе усещането да посетиш Русия през 2023-а?

Нашите читатели споделиха своите уникални преживявания – от това колко тихи са местните до изненадващата гледка на високи токчета в снега и вездесъщата чайна култура!

Разбиване на предразсъдъци и очаквания

Снимка, предоставена от Ари от Бразилия

Пътешествениците, с които разговаряхме, подчертаха колко важно е да се загърбят възприятията, създавани от медиите. Ари от Бразилия е посетил Русия повече от 15 пъти през последните 12 години и съветва: „Изключете телевизора си и се отървете от предразсъдъците си“.

Рейчъл Уестън от САЩ повтори това мнение. Тя е установила, че Русия е много различна от представянето ѝ в западните медии, когато посетила Москва за първи път през 2023 година.

Въпреки първоначалните притеснения заради визовите усложнения и дипломатическото напрежение, по думите ѝ тя е била приета неочаквано приветливо в руското консулство.

Атракциите и безопасността на Москва

Снимка, предоставена от Ари от Бразилия

Рейчъл разгледала известните забележителности на Москва, включително Червения площад, ГУМ, Кремъл, парка „Горки“ и Измайловския базар.

„ГУМ и Червеният площад бяха любимите ми места! Ходих там няколко пъти и особено ги харесах през нощта“, казва тя.

Заради санкциите Рейчъл е трябвало да носи много пари в брой, което първоначално е било стресиращо. Според нея обаче Москва е била много безопасна и не е имало проблеми.

Снимка, предоставена от Ари от Бразилия

Рейчъл използвала метрото и такситата, за да се придвижва из града, и се чувствала в безопасност, дори когато разглеждала забележителностите сама. Тя била поразена най-вече от тишината в московското метро: „Изненадана бях колко тихи са хората, особено в метрото, където всеки си е сам, слуша със слушалки или тихо говори с партньора си. Беше наистина хубава промяна в сравнение с метрото в други големи градове“.

Културни срещи и езикови бариери

Снимка, предоставена от Ари от Бразилия

Илария от Италия, която е посетила приятеля си руснак в Новосибирск, се шегува, че единственото нещо, което не ѝ е харесало при посещението в Русия, е отпътуването. „Пътувала съм в много страни и мога да потвърдя, че руснаците са невероятни хора!“, казва тя. Макар да владее слабо руски, местните жители ѝ помагали с голяма охота.

Но пък Фатеме от Иран има обратния опит в Санкт Петербург, където според нея комуникацията била трудна поради ограниченото владеене на английски сред местните жители. Тя предлага на пътуващите до страната да научат основни неща на руски за по-приятно преживяване.

Снимка, предоставена от Ари от Бразилия

Ари от Бразилия е забелязал значителни промени в Русия в сравнение с първото си посещение през 2011 година. Той посочва, че страната се развива и става още по-отворена към чужденците.

„В миналото те бяха по-студени и сдържани. Сега откривам, че напоследък се отварят много и стават по-дружелюбни“, споделя Ари. Той непрекъснато се изумява от руските културни характеристики, като прекомерното пиене на чай, добавянето на копър към всяко ястие и носенето на високи токчета в снежно време!

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest