Общество

Какви украшения носят съветските жени?

Представителките на прекрасния пол в СССР също обичат бижута със скъпоценни камъни.

Проблемът обаче е, че всички пръстени, обеци и гривни на практика са с еднакъв типов дизайн.

През 1970-те години ярките бижута с големи скъпоценни камъни стават масова стока. Камъните са синтетични, но въпреки това в някои семейства съветските бижута все още се предават от поколение на поколение.

Днес можете да намерите и магазини, в които се продават стари съветски украшения и бижутерия. Колкото и да е странно, те са търсени не само сред колекционерите. Някои хора все още смятат, че съветското злато е от най-високо качество, а пък на някои им харесва „бабиният“ дизайн и големите преливащи се камъни!

Обеци

От 60-те години на миналия век с повишаването на жизнения стандарт в СССР златните бижута със скъпоценни камъни стават популярни. Те, нека да си го кажем, са изкуствено отгледани или синтетични, но изглеждат почти като истинските, а понякога дори по-добре. Съветските учени успешно ги синтезират в лаборатории – отначало за нуждите на индустрията. Цирконият, който е аналог на диаманта, се използва в оптични инструменти; синтетичните александрит и рубин – в производството на часовници и лазери. По-късно изобретението навлиза и в производството на бижута и така почти всяко момиче има украшения с такива камъни.

livemaster.ru

Благодарение на синтетичните камъни масовото производство на бижута е изградено към края на 70-те години, но асортиментът не е много разнообразен. Моделите, произвеждани в различни фабрики, се повтарят едно към едно. Например разпространеният модел за подредбата на циркониите е „малинка“ – те са поставени в кръг и са еднакви по размер. Такива обеци са произвеждани в Свердловск, Ереван, Харков и в други ювелирни заводи.

livemaster.ru

На малките момичета се подаряват по-изчистени и по-малки обеци. Един от най-популярните модели се нарича „лале“. Тези обички са украсени с изкуствен рубин или александрит и почти всеки има такъв чифт. Алтернативата са златни обеци без камъни, украсени с фасети.

livemaster.ru

Сред бижутата за възрастни може да се намерят и екземпляри без камъни. Например много популярни са обеците „Сударушка“ във формата на обърнат кокошник и обеци-топчици.

Пръстени

Пръстените и те имат почти същия дизайн като обеците и лесно се комбинират. Пръстенът-бъчвичка с фигурални елементи се нарича „чалма“ – може да намерите и същите без орнаменти и често именно те са използвани за брачни халки. Ромбовидният пръстен се нарича „стоножка“ заради малките „крачка“ по краищата.

livemaster.ru; izumrudd.ru

Пръстенът „маркиз“ е много модерен за времето си модел, подобен на стоножката, но с камък. По популярност пръстенът „паяк“ се съревновава с него. И двата пръстена са изработени с камъни в различни цветове.

livemaster.ru; izumrudd.ru

Специален шик в масовото производство на бижута са пръстените „Шахиня“ с ажурна плетка и голям камък.

livemaster.ru

Сега такива бижута нямат особена стойност, но в някои семейства те все още се предават от поколение на поколение: „В момента нося рубиненото „паяче“ на майка ми. Татко ѝ подарил този пръстен с голяма любов малко след сватбата, мама много го пазеше и сега, когато мама я няма, татко ми даде пръстена. Обичам и нося тази семейна любима вещ“, пише потребител O.K в коментарите под публикация за съветски бижута.

Изделия от полускъпоценни камъни

Освен украшенията с изкуствени камъни се предлагат и достъпни бижута с полускъпоценни камъни: малахит, кехлибар, тюркоаз и корал, а от тях са създавани цели комплекти. Кехлибарът е особено широко разпространен. В Калининград (Русия, на около 1100 км от Москва) са концентрирани около 90% от световните запаси на кехлибар, който се добива промишлено и се  доставя в ювелирния завод. Проблемът с изделията от кехлибар е същият като при украшенията от синтетични камъни. Много си приличат. „Когато след разпадането на СССР дойдох за първи път в Полша, бях напълно зашеметена от невероятното разнообразие и красотата на изделията от кехлибар. Кехлибарът беше предимно руски, но полските малки работилници правеха от него истински чудеса и то не за много пари“, казва Марина от Москва.

izumrudd.ru; Auction.ru

livemaster.ru

Висулки и гердани

Подобно на пръстените, висулките лесно се съчетават с обеци – много дизайни се дублират в различни бижута.

Avito.ru

Създателите на гердани са по-креативни: те са от прозрачно и цветно стъкло, естествени камъни. Някои жени, почитателки на модата, смесват няколко наниза и така се получава нещо като „бохо-шик“.

livemaster.ru

Гривни и брошки

Сребърните гривни са украсявани с гравирани орнаменти – по форма те напомнят пръстена-бъчвичка и са регулируеми по размер.

Lovevintage; gornykhrustal/livemaster.ru

Съветските брошки се отличават с огромно разнообразие. Те са и от камъни, и емайлирани, но най-любимите са брошките от стъкло на чешката фирма Jablonex. Многоцветните кристали имитират скъпоценни камъни, а понякога отгоре се нанася специално покритие, което създава преливане на цветовете от дъгата.

livemaster.ru

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest