Общество

Какви съкровища на Романови се пазят в бижутерийните колекции на британското кралско семейство?

В наши дни императорките сапфири и перли се носят от херцогините и принцесите на Великобритания. И дори от кралица Елизабет II.

След Революцията през 1917 г. голяма част от съкровищата на династия Романови са изнесени от страната по един или друг начин. Днес е почти невъзможно да се изчисли дори приблизителният брой на изгубените бижута.

Някои чужденци и чиновници контрабандно изнасят диаманти (през 1918 г. американският автор Джон Рид е задържан на границата с голямо количество бижута, принадлежали на сестрата на Николай II, Олга; той скрива скъпоценните камъни в токовете на обувките си) . Що се отнася до бижутата, които попадат в ръцете на болшевиките, те са пуснати на много европейски търгове: новата власт се нуждае от парите, а бижутата са счупени и разпродадени на парчета, буквално „на килограм“.Тирана, Албания, 9 октомври 2016 г. Пристигане на принцеса Майкъл Кентска в Кралския дворец по случай сватбата на албанския престолонаследник Лека II Зогу и албанската актриса Елия Захария.

Тирана, Албания, 9 октомври 2016 г. Пристигане на принцеса Майкъл Кентска в Кралския дворец по случай сватбата на албанския престолонаследник Лека II Зогу и албанската актриса Елия Захария.Legion Media

Това се случва например с много диадеми и тиари (можете да прочетете за тях тук).

Аукционните каталози с императорски бижута започват да се разпространяват в Европа през 20-те години на миналия век. Всеки може да си купи скъпоценен камък или пръстен – ако има пари, разбира се. През 1926 г. болшевиките продават на търг бижутата на императорската корона. Списъкът с лотове включва 773 артикула. От тях 114 могат да бъдат намерени в Диамантения фонд на Кремъл. Останалите са предлагани на търг много пъти.

Знае се, че тогава британският търговец на антики Норман Вайс купува 9 кг бижута и скъпоценни камъни, за които плаща 50 000 британски лири (общо 1,5 млн. рубли по обменния курс по онова време). Вайс ги препродава на аукционна къща „Кристис“. Бижутата са разделени на 124 лота и пуснати на търг през март 1927 година. Най-ценна сред тях е сватбената корона на последната императрица Александра Фьодоровна, украсена с 1535 диаманта.Принцеса Марина с тиарата

Принцеса Марина с тиарата „Руски кокошник“, 1960-теGetty Images

Тиарата с перлени капки „Руска красавица“ струва £310, а диадемата „Руско поле“ с 35-каратов жълт диамант – £240. Истинската им стойност, разбира се, е много по-висока.Великата руска княгиня Мария Павловна.

Великата руска княгиня Мария Павловна.Public domain

Онези Романови, които успяват да избягат от Русия, вземат със себе си лични бижута и по-късно ги продават на други кралски семейства. Много от тях се озовават във Великобритания.

Руските перли на принцеса Майкъл Кентска

Принцеса Майкъл Кентска, Ешер, Великобритания.

Принцеса Майкъл Кентска, Ешер, Великобритания.Legion Media

Родената баронеса Мария Кристина фон Райбниц, съпруга на принц Майкъл Кентски (първи братовчед на Елизабет II и, по майчина линия, праправнук на руския император Александър II) притежава перлени капки, които по-рано принадлежат на великата княгиня Мария Павловна. Това е тази Мария Павловна, която по време на Революцията успява да изнесе в чужбина някои от невероятните си бижута в калъфи на възглавници. Великата княгиня завещава всичките си бижута на дъщеря си Елена Владимировна, гръцка принцеса. Последната обаче продава част от бижутата на майка си, за да подпомогне финансовото си състояние. Сега с Владимирската тиара на Мария Павловна на официални приеми блести самата Елизабет II.Кралицата на Соломоновите острови, Южен Тихи океан 1982 г.

Кралицата на Соломоновите острови, Южен Тихи океан 1982 г.Getty Images

Що се отнася до обеците с перлени капки, Елена ги оставя на дъщеря си, принцеса Марина, която пък ги завещава на сина си Майкъл Кентски. Той от своя страна ги дава на половинката си, която с удоволствие ги слага.Абърдийн, Великобритания, 16 август 1992 г. Кралица Елизабет II пристига на празник.

Абърдийн, Великобритания, 16 август 1992 г. Кралица Елизабет II пристига на празник.Getty Images

Перлите могат да се носят както като обеци, така и като висулки на колиета.

Сапфирената брошка на Елизабет II с перлена висулка

Британската кралица Елизабет II се отправя на официално посещение в Русия през 1994 година. За срещата си с президента Борис Елцин тя избира ярко синьо палто, украсено с брошка с огромен цейлонски сапфир кабошон, обграден от десетки диаманти и елегантна перлена висулка.Руският президент Борис Елцин и британската кралица Елизабет II по време на официалното ѝ посещение в Русия наблюдават смяната на Почетния караул на Червения площад. 16 октомври 1994 г.

Руският президент Борис Елцин и британската кралица Елизабет II по време на официалното ѝ посещение в Русия наблюдават смяната на Почетния караул на Червения площад. 16 октомври 1994 г.Дмитрий Донски/Sputnik

Брошката първоначално принадлежи на руската императрица Мария Фьодоровна, съпруга на Александър III, майка на Николай II и сестра на Александра Датска, британската кралица-консорт (която поставя началото на ювелирната мода с тиари „руски стил“).Сапфирената брошка, която по-рано принадлежи на императрица Мария Фьодоровна, сега - на Елизабет II.

Сапфирената брошка, която по-рано принадлежи на императрица Мария Фьодоровна, сега – на Елизабет II.Public domain

По време на Революцията Мария Фьодоровна успява да напусне Русия през Крим на борда на британски линеен кораб и стига до Великобритания, а след това до Дания, където живее до смъртта си през 1928 година.
Кралица Елизабет II на сватбено тържество в британското кралско семейство, 21 юни 1999 г.

Кралица Елизабет II на сватбено тържество в британското кралско семейство, 21 юни 1999 г.Getty Images

Историците смятат, че овдовялата императрица успява да изнесе брошката и други от бижутата си. Тя е сватбен подарък от нейната сестра и накрая стига обратно във Великобритания: дъщерите на Мария Фьодоровна я продават през 1930 г. на снахата на Александра, Мария Текска, от която през 1953 г. по наследство преминава в нейната внучка Елизабет II.

Още една сапфирена брошка

Мария Фьодоровна много обича бижутата и особено сапфирите. Тя притежава впечатляваща колекция от бижута, която е разпръсната след смъртта ѝ. Мария Текска, която също е голям ценител на руските бижута, се сдобива с редица елементи, които кралските личности носят и до днес.Кралица Елизабет II на парти в градината на замъка Балморал, 7 август 2012 г., Шотландия.

Кралица Елизабет II на парти в градината на замъка Балморал, 7 август 2012 г., Шотландия.Getty Images

Колекцията на Елизабет II включва друга сапфирена брошка, която някога принадлежи на Мария Фьодоровна.Кралица Елизабет II след заседание на кабинета на министрите, Лондон, 18 декември 2012 г.

Кралица Елизабет II след заседание на кабинета на министрите, Лондон, 18 декември 2012 г.Getty Images

Императрицата има цяла сапфирена парюра, състояща се от тиара, две брошки, колие и корсажно украшение.Кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург, на посещение в Германия, Берлин, 23 юни 2015 г.

Кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург, на посещение в Германия, Берлин, 23 юни 2015 г.Getty Images

Тя е може би също разпродадена на части, като брошката се оказва при британската кралица. Елизабет II я носи доста често и я съчетава с роклята или палтото си.

Колие-чокър от перли и сапфири на принцеса Ан

Кралица Мария Текска (1867-1953), снимката е от 1937 г.

Кралица Мария Текска (1867-1953), снимката е от 1937 г.Getty Images

Това е един от любимите чокъри на принцеса Ан, дъщерята на Елизабет II – има огромен сапфир и някога принадлежи на Мария Фьодоровна.Кралица Ан излиза от катедралата

Кралица Ан излиза от катедралата „Сейнт Джайлс“, Единбург, 4 юли 2001 г.Getty Images

Мария Текска го купува за £6000 през 1931 година (ранвно на около 438 230 евро в днешни пари).Принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет II и принц Филип, в копринена вечерна рокля и сако, Източен Лондон, 2 октомври 1991 г.

Принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет II и принц Филип, в копринена вечерна рокля и сако, Източен Лондон, 2 октомври 1991 г.Getty Images

С големия си сапфир, диаманти, четири реда перли и злато, той изглежда много модерен дори и днес.Принцеса Ан присъства на церемонията по именуването на корабите P&O  Oceania и Adonia, 2003.

Принцеса Ан присъства на церемонията по именуването на корабите P&O Oceania и Adonia, 2003.Getty Images

Брошка със славянски букви, принадлежаща на Камила Паркър-Боулс

Бижутата на британското кралско семейство включват скъпоценности, подарени от руските императори – например тази диамантена брошка с цейлонски сапфири, която се носи от Камила, съпруга на принц Чарлз.Херцогинята на Корнуол Камила пристига на изложба във Филаделфия, 27 януари 2007 г.

Херцогинята на Корнуол Камила пристига на изложба във Филаделфия, 27 януари 2007 г.Getty Images

Изработена в в много оригиналната форма на сърце с буквата „кси“ вътре, с която се изписва числото 60 в ранната кирилица.Херцогинята на Корнуол Камила по време на прием в The Rooms, Сейнт Джонс, Канада, 3 ноември 2009 г.

Херцогинята на Корнуол Камила по време на прием в The Rooms, Сейнт Джонс, Канада, 3 ноември 2009 г.Getty Images

Тя е връчена на кралица Виктория през 1897 г. в чест на 60-годишнината от нейното възкачване на трона от хесенските ѝ внуци, сред които са и последната императрица на Русия Александра Фьодоровна и нейната сестра, великата княгиня Елисавета Фьодоровна. Брошката не е показана в продължение на много години, но Камила, херцогиня на Корнуол, започва да я носи през 2007 г. и продължава да го прави и до днес.

Диамантената гривна на Елизабет II

Портрет на кралица Елизабет II на малкото стълбище на входа на Бъкингамския дворец, 1954 г.

Портрет на кралица Елизабет II на малкото стълбище на входа на Бъкингамския дворец, 1954 г.Getty Images

Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън през 1947 година. Като сватбен подарък майка му, принцеса Алис Батенберг (правнучка на кралица Виктория и племенница на императрица Александра Фьодоровна), подарява на сина си диамантена тиара, която ѝ е дадена от Николай II и Александра за нейната сватба през 1903 година.Кралицата се подготвя за реч в Камарата на лордовете преди церемонията по държавното откриване на парламента.

Кралицата се подготвя за реч в Камарата на лордовете преди церемонията по държавното откриване на парламента.Getty Images

Това са трудните следвоенни години, когато дори кралските семейства трябва да пестят и така тиарата е разбита.Президент на Китайската народна република Си Дзинпин и херцогинята на Кеймбридж Кейт, на държавен прием в Бъкингамския дворец, 20 октомври 2015 г., Лондон.

Президент на Китайската народна република Си Дзинпин и херцогинята на Кеймбридж Кейт, на държавен прием в Бъкингамския дворец, 20 октомври 2015 г., Лондон.Getty Images

Най-големият от диамантите се използва за направата на годежен пръстен, а останалите са поставени в платинена гривна, която Филип подарява на Елизабет. Тя я носи и до днес, като от време на време я дава на Кейт, херцогиня на Кеймбридж, съпруга на внука ѝ Уилям.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest