Общество

Какви са сегашният статус и перспективите на тактическия ядрен арсенал на Русия и САЩ?

Москва последва Вашингтон, връщайки в строя машини, способни да използват в бойни действия тактическо ядерно оръжие, което не е регламентирано от нито едно международно споразумение.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени да се използват в битки на първа линия на фронта и на 10 км отвъд нея. Те са многократно по-малки в сравнение със стратегическите, но все пак остават едно от най-смъртоносните средства за война, създавани някога.

„Както Съветският съюз, така и САЩ експериментираха с ядрени инсталации. Всяка от страните проучи дали е възможно да се добави ядрен боезаряд с намалена мощност към противопехотни и противотанкови мини, танкови и артилерийски снаряди“, каза за Russia Beyond Вадим Козюлин, професор от Академията за военни науки.Изглед към района, където се съхраняват изгорени артилерийски муниции, които също могат да бъдат въоръжени с тактически ядрени бойни глави.

Изглед към района, където се съхраняват изгорени артилерийски муниции, които също могат да бъдат въоръжени с тактически ядрени бойни глави.Иля Питалев/Sputnik

Според него тези заряди все още не са използвани в реални битки, тъй като радиоактивният фон и замърсяването на района могат да отменят цялото настъпление и заедно с противниковата, да унищожат и собствената армия.

„Една от ключовите разлики между тактическото и ядреното оръжие е, че първото не е регламентирано от нито едно международно споразумение. Например арсеналите от ядрени бойни глави за междуконтинентални ракети, подводници и атомни бомбардировачи са ограничени до 1550 единици и 700 носителя в Русия и САЩ. А колко „малки“ ядрени бойни заряди може да има всяка страна, не се посочва“, добави експертът.

Както той отбеляза, до ден днешен страните не могат да се договорят по този въпрос и сега те юридически понижават „прага за използване“ на ядрено оръжие. Най-просто казано, става дума за нивото на заплаха, при което в локален военен конфликт могат да бъдат използвани атомни бомби с малка мощност.

Тактически оръжия на Русия и САЩ

„В американските арсенали могат да се съхраняват около 20 000 тактически боезаряда, докато в Русия те са не повече от 2000“, заяви генерал-майор в оставка и бивш ръководител на 4-ти Централен изследователски институт на руското министерство на отбраната Владимир Дворкин.

Според него до началото на 1990-те години арсеналът от тактически атомни оръжия в Русия се състои от заряди на авиобомби и бойни глави на ракетите „Ока“, „Точка“ и „Луна“. В допълнение към тях стотици бойни глави се съхраняват в хангари за противоповодни и противокорабни оръжия за флота, за ракети за противовъздушна и противоракетна отбрана, както и за атомни мини и снаряди с голям калибър за артилерията.САУ 2С7

САУ 2С7 „Пион“ (2С7М „Малка“)Вадим Савицкий/Sputnik

„Едностранно започнахме да ги утилизираме като ненужни и да прекратяване надпреварата с въоръжение“, добави той. Експертът обаче не отрича, че в близко бъдеще страните могат да започнат да изграждат арсеналите си от тактически ядрени оръжия и това се дължи на новата военна доктрина на САЩ.

„В документа се говори за ролята на малките ядрени заряди в локалните конфликти. Американците твърдят, че това се прави за да предпазване от използването на тактически заряди от трети страни“, добави анализаторът.

Според Козюлин в момента Америка модернизира крилатите ракети BGM-109 Tomahawk, които са един от възможните носители на тактически ядрени бойни глави. Те представляват заплаха за Русия поради факта, че множество от тях са разположени в близост до с. Реджиково в Северна Полша в новата база на Националната противоракетна отбрана на САЩ.

„След твърдения за понижаване на прага за използване на атомно оръжие и появата на тези комплекси близо до нашите граници, Русия върна в експлоатация своите крупнокалибрени артилерийски установки 2C4 „Тюлпан“ за 240-мм снаряди и 203-мм гаубици 2C7 „Пион“. До разпадането на СССР те са били разположени точно на западната граница на страната и е трябвало, в случай на придвижване на силите на НАТО, да ги бомбардират с ядрени фугаси“, каза Козюлин.

Той обаче добави, че сега ръководството на министерството на отбраната на Русия обмисля варианти за оборудване на оперативно-тактическите комплекси „Искандер-М“ с тактически ядрени снаряди.

„Военните могат също да преустроят крилатите ракети с морско базиране „Калибър“, заедно с авиоракетите „Кинжал“. Ще видим как ще се развият събитията, но военното командване има такива възможности и те се обсъждат“, заключи експертът.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest