Общество

Какви са съветските стандарти за красота?

Дори в страната на „строителите на комунизма“ в света, жените са в крак с тенденциите в облеклото, грижат се за себе си и подражават на световните кинозвезди.

В много съветски филми положителните герои са обикновени жени, без много блясък, както се казва „от народа“. А пък техните антагонисти са жени, добре облечени и гримирани, сякаш слезли от корицата на западно модно списание. Тази конфронтация може да се види във филмите „Диамантената ръка“, „Любов и гълъби“, „Момичета“ и други. По това време има напълно ясни указания как човек трябва да се стреми не към външна, а към вътрешна красота. Но въпреки това съветските жени следват модата и се грижат за себе си.

Здраво тяло – здрав дух

Sputnik

Красотата според съветското разбиране започва със здравето. През всички времена модата на женските фигури непрекъснато се мени: за образцови се приемат ту слабите, ту пищните. В СССР жените, които са умерено пълни, силни и издръжливи, се смятат за красиви. Всяка година в градовете на Съюза се провеждат тържествени паради на спортисти, които демонстрират красивите атлетични тела на съветските жени и мъже.

Николай Кубеев/ТАСС

В началото на своето съществуване СССР се бори с глада, недохранването, туберкулозата и в резултат на това с прекомерната слабост на своите граждани. А вече през 1960-1970 г. започва период на борба с наднорменото тегло и болестите, произтичащи от него. Сред популярните методи е системата от „лечебни маси“ (при тази система хората са подложени на различни диети според заболяването си, но те не изключват пълноценно медикаментозно лечение – бел. ред.) в санаториумите, както и терапевтичното гладуване и разтоварващите дни с кефир.

Лев Портер/ТАСС

За поддържане на здравословно тегло в Съветският съюз са осигурени безплатни секции за всички възрасти, а през 1980-те години дори се появяват фитнес клубове, подобни на съвременните.

Освен това на работните места навсякъде има почивки за „производствена гимнастика“, а у дома почти всяко семейство има гири, дъмбели, висилки за набирания, ски и кънки.

Б. Криштул/Sputnik

Къса прическа или плитка до кръста?

Още в началото на XX в. трудно може да се срещне рускиня с къса прическа. Всички носят дълги плитки, от които става ясно дали жената е омъжена, необвързана или сгодена. Но още в ранните съветски години прогресивните съветски жени отрязват плитките и подстригват косата си, за да имат „момчешка“ прическа. Някои слагат руска забрадка върху прическата си. Късите прически са по-удобни, по-модерни и изискват по-малка поддръжка.

Лев Устинов, Василий Малишев/Sputnik

В същото време разбира се никой не забранява плитките, но най-често те остават атрибут на ученички или фолклорни ансамбли. Дори филмовите звезди в СССР почти всички са с къси коси.

В СССР няма салони за красота в нашия съвременен смисъл, но пък има огромен брой достъпни фризьорски салони. Между другото правели са и маникюр, и педикюр.

Искрящо червило

Л. Берголцев/Sputnik

Яркият грим не се приветства сред ученичките и студентките, прекалено претенциозният външен вид може дори да бъде осъден на комсомолско събрание. Но пък малко по-големите момичета често подчертават устните си с червено червило, а очите си могат изобщо да не гримират.

Изобилието от декоративна козметика, както се смята тогава, е по-подходящо, да речем, в театъра или в киното.

Сама съм си стилист

Анатолий Гаранин/Sputnik

В миналото няма толкова много марки и трендове, колкото са днес, а още повече в една затворена държава. Но разбира се жените виждат модни стилове на рокли във филми и списания и искат нещо подобно за себе си. Не всяка може да си позволи да поръчва неща от ателие, но много умеят доста добре да шият, плетат и бродират. Способността да правиш красиви неща със собствените си ръце се цени високо в онези години. Впрочем, както винаги.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest