Общество

Какви са предимствата на руския танк Т-90 пред Abrams?

Като сравниха руския танк Т-90 със западния му колега Abrams, в САЩ стигнаха до извода, че руската машина има няколко предимства.

Надеждност, простота и достъпност, The National Interest дори нарече T-90 „автомат Калашников“ сред руските танкове.

„Т-90 и свързаните с него версии са може би най-добрите танкове от съществуващия руски арсенал. Сравнително модерни, те имат многостепенна защита и големи възможности, лесно се надграждат и продължават да влизат в армиите по целия свят“, се казва в публикацията, цитирана от „Российская газета“.

Според изданието танковете от семейството на Т-90 представляват смесица от старо и ново, лесно достъпно и модерно. Но при тяхното производство се използва традиционен подход, благодарение на който машината е нископрофилна. Това от своя страна означава, че в битка тя ще се окаже по-малко уязвима цел. В същото време автоматично презареждащото се оръдие намалява броя на членовете на екипажа. В резултат на това руският танк е проектиран за трима души. Това се отразява на компактния размер на машината. Особено, когато сравнявате Т-90 с по-тежките и обемни американски и немски танкове M1 Abrams и Leopard, за които се изисква екипаж от четирима души.

„Един от плюсовете на T-90 е неговата цена. Въпреки че цената на новия T-90МС е около $4,5 млн., по-ранните версии все още се предлагат на пазара и са много по-евтини, около $2,5-3,5 млн.“, пише The National Interest.

В статията се отбелязва още, че достъпният като цена танк има надеждна защита. Пример за това е случаят в Сирия, заснет на видео. Т-90 бе ударен от американска противотанкова ракета, изстреляна от комплекса TOW.

Динамичната защита „Контакт-5“ обаче спаси бронираната машина: „Не е зле за танк за износ“, отбелязва авторът на статията. Като използва Т-90 като пример, той описва една от силните страни на руския оръжеен експорт: вместо да се концентрира върху продажбата на най-новите оръжия, Русия създава семейство танкове Т-90, базирани на доказани технологии, които постепенно се използват на компактни и достъпни платформи.

„Тази стратегия очевидно работи: Т-90 и свързаните с него модели са изнасяни в Алжир, Азербайджан, Индия, Ирак, Либия, Сирия, Туркменистан, Уганда и Виетнам“, отбелязва американското издание.

Освен това изданието посочва, че новата версия T-90МС има по-добра мобилност и управляемост. Като запазва ниския силует, оптимално тегло и способността си за преодоляване на трудни препятствия с висока скорост, T-90МС придоби модерно ниво на защита и издръжливост.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest