Общество

Какви са предимствата на руската система С-500 според китайските медии?

В Китай обсъдиха предимствата на руската зенитно-ракетна система С-500 „Прометей“.

Във вестник „Жэньминь жибао“ отбелязват, че при комбинация от тази система за противовъздушна отбрана с други съществуващи системи за ПРО Русия ще получи по-усъвършенствана отбранителна система, цитира „Российская газета“.

Изданието пише, че С-500 е напълно оформен мултисистемен комплекс. Състои се от средства за управление, което включва радиолокационна система (РЛС) с ранно предупреждение и команден пункт, противосамолетни и противоракетни единици, включително команден пост, пускова установка за ракети 40Н6Е, радар с активна фазирана антенна решетка, пускова противоракетна установка с малък обсег 77Н6-Н и далечен радиус на действие 77Н6-H1. Както съобщава „ИноСМИ“, позовавайки се на китайското издание, такъв мултисистемен подход дава шанс на С-500 едновременно да прехваща няколко цели, да увеличи обхвата на радарно откриване и устойчивост на електромагнитни смущения.

„Жэньминь жибао“ също се спира на разликите в характеристиките на С-400 и С-500. Последният има 50-процентово увеличение на обхвата и подобрена способност за откриване на обекти със стелт характеристики. Височината и скоростта на прехванатата цел също са удвоени. Така новата система за противовъздушна отбрана всъщност се е превърнала в единен комплекс за въздушна и космическа отбрана.

И когато С-500 „Прометей“ влезе във войските, той ще бъде в състояние да унищожава хиперзвукови оръжия в близкия космос. Китайското издание заключава, че техническите характеристики и способността да се унищожават сателити с ниска орбита, космически оръжия, хиперзвукови оръжия от всички модификации ще позволят системата за противовъздушна отбрана да бъде причислена към първото поколение противокосмически отбранителни системи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest