Какви са характеристиките на новите боеприпаси за РПГ-7

В Русия започва разработката на боеприпаси ново поколение, предназначени за гранатомета РПГ-7.

Те ще бъдат създадени от НПО „Базальт“ на концерн „Техмаш“ (част от държавната корпорация „Ростех“).

Както съобщава РИА „Новости“, като се позовава на ръководителя на конструкторското бюро „Базальт“ Николай Середа, първите такива боеприпаси се очакват след 2-3 години. По негови думи за модифицирания гранатомет РПГ-7В2 се създават боеприпаси, чиято ефективност ще бъде с 20-30% повече от тази на съществуващите. Става дума за разработването на цял комплект боеприпаси, пише „Российская газета“.

Преимуществото на новите боеприпаси се крие в повишената им бронебойност. Тя е до 600 милиметра. За сравнение: бронебойността на първите боеприпаси РПГ-7 не надвишава 260 милиметра. Увеличава се и точността на стрелба. Според експерта сега – при директен изстрел от 150 м, целта се поразява с разпръскване от 40-50 сантиметра. А на разстояние до километър точността може да надвишава размерите на мишената.

„Следователно се появи необходимост да се увеличи тази точност, така че на разстояние до километър да е възможно, дори и не от първия изстрел, от втория, но въпреки това, да удари и да порази танк, така че точността е в рамките на няколко метра, до пет, да кажем“, заяви Николай Середа.

https://tvzvezda.ru/news/20216151155-NpOr9.html/player/

„Сами виждате, че нищо не остава. Виждате, дървени конструкции, остатъци от чували, наблизо има укритие от тип контролно-пропускателен пункт, виждате дупка в бетонната плоча. В тази дупка можете да хвърлите граната, да стреляте с картечница – и отново живата сила ще бъде поразена от вторични шрапнели“, коментира Артьом Фохтин, началник на отдела за изпитания на НПО „Базальт“ на държавната корпорация „Ростех“, предаде ТВ „Звезда“.

„Трябваше в движение да се реши проблемът с поразяване на танкове с динамична защита, работата беше преориентирана към тандемна. Имахме такива разработки и тези боеприпаси бяха създадени“, каза Александър Кулаковски, водещ конструктор на разработката на боеприпасите ПГ-7ВР.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest