Общество

Какви ястия приготвят за помен мюсюлманите в Русия

Поменът за починалия се прави най-малко пет пъти през годината след погребението.

Разказваме с какво се отличават погребалните обреди в различните региони на Русия.

Ислямът е втората религия в Русия по брой на вярващите след християнството. Изповядва се от около 10% от населението на страната. В Русия се оформят два района на разпространение на исляма – Северен Кавказ и Волго-Уралския регион, който включва Татарстан и Башкортостан, а мюсюлманите от европейската част на Русия и Сибир са генетично свързани с него.

Някои обичаи се прилагат независимо от това къде живеят мюсюлманите. И така, погребалните обреди се състоят от множество възпоменания: на 3-я, 7-я, 40-я и 51-я ден и една година по-късно. Смята се, че по това време настъпват биологични промени в тялото и починалият страда. Правят се помени, така че душата му да види, че го помнят. По време на възпоменанието се чете от Корана и хората се молят. На поменалната трапеза не се яде свинско и не се пие алкохол.

Някои традиции са от векове и затова те се променят с времето и начина на живот, но остават ориентир за много семейства. Така например има обичай, според който три дни след погребението в дома на починалия не се пали огън и не се готви нищо. Роднини и съседи носят храна на близките на починалия. Това се прави, за да могат роднините да се молят за починалия и да не мислят за храна. Мюсюлманите вярват, че душата на починалия все още не е напуснала и живее някъде наблизо.

Ако има възможност, според традицията в деня на погребението семейството на починалия коли крава или бик и раздава символична садака (в превод – милостиня) на близки и съседи. Това може да бъде сурово месо, ориз, брашно, просо, захар или пари. Така се изразява почит към Аллах.

Каква е трапезата на помен в Северен Кавказ

За поменалната трапеза в различни региони на Северен Кавказ има териториални особености, но има и ястия, които се приготвят навсякъде.

Първо, това са кръгли малки питки (на руски „пышки“). Черкезите ги пържат във врящо олио, а чеченците и ингушите – в сух тиган. Според легендата миризмата на пърженото тесто достига до душата на починалия. Едни и същи питки се раздават на роднини и съседи през цялата година, за да поменат покойника.

Legion Media

По-сложна вариация на тези малки питки, които приличат на понички, са плоските пирожки, пълнени с извара, картофи, картофи със сирене или месо. Балкарците и карачаевците приготвят „хичини“, чеченците и ингушите „чепалгаш“.

Осетинските пирожки са едни от най-известните. Броят на пирожките има специално значение. Ако за сватба или друг радостен празник в чинията се слагат  три осетински пирожки, то за помен те са само две, тъй като починалият вече няма да види светлината и пирожката, символизираща слънцето, не е необходима. Остават само тези, които символ на Бога и земята.

Legion Media

За възпоменателната трапеза се приготвят различни месни ястия: супа от овнешко („шорпа“ при карачаите), манти или пелмени. Също така оризови ястия с парчета варено месо и стафиди, с айран, с масло или сметана.

Приготвят се и регионални ястия – сос „щипс“ с чесън, кашкавал, наденица от дроб с чесън, лук и червен пипер. Поднася се и домашна юфка (хингал) с варени яйца, чесън и заквасена сметана или кисело мляко.

Юлия Мулино/Legion Media

Важна роля заема халвата от пшенично, царевично или просено брашно, приготвена с топено масло като се добавя захар или мед. Прави се от роднини на починалия. Вярва се, че „покойникът вижда този, който бърка халвата“, а душата му, благодарение на халвата, споделена между близките, ще има сладък живот при Аллах.

Legion Media

На траурната трапеза поднасят и каша от варено просо, която се нарича паста. Заравнена и охладена, тя се нарязва на парчета и замества хляба. Напитките са вода, айран, черен или калмицки чай с мляко, сол и подправки, а също и домашна лимонада. 

Каква е трапезата на помен в Татарстан

Мюсюлманите от други региони се събират на първата поменална трапеза едва на третия ден. В Татарстан основното ястие на помен са малки конуси, направени от най-фини захарни нишки. Те се наричат талкиш-калеве и са подобни по сакрално значение на халвата или на кутята сред православните – те помагат на душата да получи сладък живот в другия свят. Десертът се приготвя от брашно, краве масло, мед или захар.

Legion Media

Смята се, че поменалната трапеза не трябва да натоварва много домакините. За помена се приготвят традиционни ястия: за първо – месен бульон с юфка, за второ – месо с картофи или каша от елда. Може да се готви пилаф, пелмени с бульон или долма. Правят се и кръгли плоски хлебчета.

През цялата година мюсюлманите поменават починалите всеки петък. В Татарстан домакините приготвят обредни сладкиши на силен огън за помена – порожки с пълнеж от месо или картофи. Миризмата от приготвянето им трябва да достигне до починалия. Поменалната трапеза завършва с чай и сладкиши.

Legion Media

Менюто за помен на мюсюлманите в други региони не се различава много от традиционната трапеза за този случай. В Башкортостан например готвят супа с юфка и месо, приготвят кръгъл пирог с месен пълнеж, тънки кръгли хлебчета, печива и чай със сладкиши.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest