Общество

Какви обувки се носят през зимата в Сибир и Далечния север на Русия?

Тези видове зимни ботуши отлично държат топло в студено време. А някои дори лекуват!

Тук нерядко е минус 50 през зимата, но все пак трябва да се ходи на работа и на училище. Вече писахме колко топло се обличат хората.

А сега ето и какви традиционни обувки са на особена почит в различните региони на Русия през зимата.

1. Валенки

Legion Media

Тези традиционни зимни обувки, изработени от сплъстена овча вълна, отдавна са се превърнали в символ на Русия като матрьошката или самовара. Масовото производство започва през XIX век и валенките стават популярни в цялата страна. Днес освен обичайните сиво-кафяви валенки има и модели с декорация на дебела и удобна подметки – за модния град.

Особеността на валенките е, че няма разлика между лявата и дясната. Когато се носят, те се свиват по формата на крака ви, така че винаги трябва да си купувате с един номер по-големи. Те спокойно ще могат да се носят 10 сезона.

Валенките имат и лечебни свойства: вълната съдържа ланолин, който ефективно облекчава мускулните и ревматични болки и съдейства за заздравяване на рани.

2. Пими

Legion Media

Коренните народи на Севера – ненците и комите – имат свой собствен тип зимни обувки. Наричат ​​се пими и са чудесни за снежната зима в тундрата.

Legion Media

Това са високи ботуши от еленова кожа (камус) с косъма отвън. По правило пимите са украсени отгоре с традиционни северни орнаменти. Тъй като горната част е мека, тя се завързва или за колана, или пък се пристяга под коляното. В наши дни пимите се правят и с пискюли. Носят се 5-7 години.

3. Киси

Алексей Андронов/ТАСС

Кисите също са традиционни обувки на северните народи и са изработени от еленска кожа, но са предназначени за по-лека зима или пролет. Горната част на кисите е направена само от плат или кожа, а долната част винаги е от козина.

И кисите като пимите са украсени с орнаменти. Майсторката може също да обшие ботушите с мъниста или кожени ивици. Дамските киси обикновено имат малки токчета.

4. Унти

Алексей Майшев/Sputnik

Унтите също са ботуши, изработени от кожа с косъм, но за разлика от пимите, те могат да бъдат направени не само от еленова, но и от овча кожа. Самата дума в превод от евенски означава „обувки“. Те са много популярни в Далечния север, Якутия и регионите на Сибир. Един чифт може да ви служи 10-15 години.

Игор Снегирьов/Sputnik

През съветските години унтите стават част от униформата на пилотите, работещи в Далечния север и Далечния изток. Те се различават от традиционните ботуши по това, че долната част (самата обувка) е с козината отвътре, а външната страна е гладка и водоустойчива. Кончът е подплатен с овча кожа и се стяга с ремъци за пристягане, за да предпазва от сняг.

Днес унтите са част от униформата на северните пилоти.

5. Бурки

Andshel (CC BY-SA 4.0)

Ботушите с филцов конч са специално направени за студения климат през XIX в. в днешна Беларус. А в съветските години, в средата на XX век, бурките стават много популярни през зимата в селските райони. Д

ТАСС

нес те също се произвеждат масово в Русия и са търсени сред работниците в Далечния север, лесовъдите и ловците. Това са много издръжливи и удобни ботуши за активна работа.

6. Олочи

Дмитрий Коробейников/Sputnik

Това са традиционни обувки на народите от Далечния изток, разпространени най-вече сред нанайските ловци. Изработени са от телешка кожа с външни шевове, за да не се нараняват краката от триенето. Кончът може да бъде изработен от кожа, а също от брезент или велур. Подметката е от филц или стари валенки. Дизайнът на обувките ви позволява да се движите през гората почти безшумно и, ако е необходимо, бързо да ги свалите. Олочите и техните варианти съществуват днес и са фабрични, макар и със съвременни модификации.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest