Какви нови бронирани машини ще получат руските десантчици

Бронираните машини ще бъдат десантирани с войниците вътре, като същевременно ще бъдат способни да стрелят по врага по време на планирането.

Държавната корпорация „Ростех“ стартира плановете си да модернизира бронираните машини „Тайфун“ и „Тигр“ за въздушно-десантните войски. През идната година армията ще може да десантира тези многотонни машини от небето.

„Започнахме разработката на средства за десант на крупно оборудване. Първо ще модифицираме 18-тонния брониран „Тайфун“ и 9-тонния „Тигр“, заяви в средата на юли Игор Насенков, изпълнителен директор на „Технодинамика“ – компанията, която се занимава с разработката.

Както той потвърди, все още текат предварителни тестове.Николай Хижняк/Sputnik

Първото съвместно спускане на новоразработена карго платформа с парашутна система е направено с 9-тонен товар, второто – с 11-тонен. След това тестовите спускания ще се извършват с увеличаване на полезния товар съответно до 18 тона.

Според шефа на холдинга, предполага се, че персоналът ще се намира в бронираната машина по време на десанта.

Защо са избрани именно тези машини

След като руските войници излязоха без драскотина от бронираната машина „Тигр“, която беше поразена от бунтовниците на ИД в Сирия, ръководството на руското военно министерство не просто реши да поръча допълнителна партида от оборудването, но и да финансира разработката на ново поколение от тези машини.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=857930997257691136&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fbg.rbth.com%2Fscience%2F336458-bronirani-mashini-vdv&sessionId=21cdc9b30bc4951198748ed795678ea79a951819&siteScreenName=Russia%20Beyond%E2%80%8F%20%40russiabeyond_bg&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

„Новият ‘Тигр’ ще получи обновено купе с подобрен товарен капацитет и увеличена защита“, отбеляза пред Russia Beyond Сергей Суворов, ръководител на пресслужбата на военната индустриална компания, която произвежда бронираните машини „Тигр“.

Автомобилът ще има V-образно дъно, по-удобно разположение на екипажа, както и втори, трети и четвърти клас на защита.

„Сега работниците в отбранителния сектор искат да поставят допълнително 100-мм оръдие на ‘Тигъра’. Същевременно машината вече може да работи като стационарна стрелкова единица поради необитаемия боен артилерийски модул и ПТУР от типа ‘Корнет’. Казано просто, военният персонал може да я остави на бойна позиция, да отиде на безопасна дистанция и от разстояние да контролира огъня“, отбеляза професорът от Военната академия Вадим Козюлин пред Russia Beyond.Министерство на отбраната на Руската федерация

Според него втората задача след Сирия е да се увеличи бронираната защита. „Тя е от висок клас, но има над какво да се работи. Третата задача, в допълнение към останалите, е да се увеличи мощността на двигателя и маневреността на автомобила“, добави експертът.

Както отбеляза той, новата версия на руския „Тигр“ ще бъде включена в програмата за обществени поръчки за периода 2018-2025 година. Щом влезе във войските, ще замести остарелите бронирани „Тигри“ и „Рисове“.

„Министерството на отбраната ще обяви колко бронирани автомобила ще получи армията след публикуването на плановете за поръчка на въоръжение и екипировка за следващите седем години“, обобщи анализаторът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest