Общество

Какви космодруми има Русия?

Първият в света, най-северният и най-международният: руски космодруми има както на територията на страната, така и извън пределите ѝ.

Байконур – най-старият космодрум в света

Ракетата-носител

Ракетата-носител „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз-МС“ на стартовата площадка на космодрума „Байконур“Sputnik

Първият и най-големият и до днес космодрум в света е построен през 1955 година. Байконур е основният космодрум в Съветския съюз: оттук е изстрелян първият спътник около Земята; оттук са тръгнали полетите на Юрий Гагарин, Валентина Терешкова, Алексей Леонов и много други космонавти-герои.

Защо е избрано точно това място? Цялата работа е в удобното географско положение. Местата тук са пустинни, слабонаселени, т.е. ракетата няма да прелети близо до големи градове и няма да изхвърли отработените степени в горите или в плодородните земи. Удобен е и фактът, че недалеч има жп линия. В западните източници космодрумът дълго време е наричан Tyuratam заради близката станция „Тюра-Там“.

След разпадането на СССР космодрумът Байконур попада на територията на Казахстан и Русия използва комплекса по договор за аренда, който за момента е в сила до 2050 година.

Територията му е огромна – над 6700 кв. км – колкото три Москви! На Байконур работят над 10 000 души. За целия период на съществуването му оттук са извършени почти 5000 пуска на ракети.

Плесецк – най-северният

Стартов комплекс на космодрума

Стартов комплекс на космодрума „Плесецк“Михаил Джапаридзе/ТАСС

В северната част на Русия, в Архангелска област, е разположен космодрумът Плесецк (180 км южно от Архангелск). Той е построен през 1957 г. и остава единственият действащ космодрум в Европа. От Плесецк се изстрелват основно малки космически апарати (например, метеоспътници); тук се изпитват и ракетни комплекси. Общо от съветските времена до днес са извършени над 1600 пуска на ракети-носители и са изпитани 13 ракетни комплекса. Местните служители имат интересна традиция: преди пуск на ракета, на нея те пишат името „Таня“, разказва бившият началник на Плесец, командващият на Космическите войски на Русия Олег Остапенко. „Когато зареждат ракетата, върху резервоара за кислород се образува скреж и преди пуска ѝ един от членовете на екипажа пише на този скреж името Таня“. Според легендата така се е казвала приятелката на един от съветските военнослужещи.

Восточный – най-новият

Изстрелване на ракета носител

Изстрелване на ракета носител „Союз-2.1б“ с 36 британски спътника OneWeb на космодрума „Восточный“Пресслужба на „Роскосмос“/ТАСС

През 2011 г. в Далечния изток на Русия, в Амурска област, започва строителството на нов космодрум, който е наречен Восточный. Първият стартов комплекс за ракети-носители „Союз-2“ е готов през 2016 г. и от него вече са изстреляни няколко десетки спътника (един от последните пускове е на 36 британски спътника за комуникации OneWeb за интернет потребители). Днес се строят вторият и третият стартови комплекси за ракети-носители с различна товароподемност. Планира се и изграждането на ново летище в района на близкия град Циолковский и линия на метрото, която да свързва града, летището и космодрума. Тук се провеждат и екскурзии, на които туристите могат да наблюдават как се изстрелва ракета.

Капустин Яр: от военен полигон до космодрум

Подготовка за пуск на полигона 'Капустин Яр

Подготовка за пуск на полигона ‘Капустин Яр“, 1999 г.Дмитрий Рогулин/ТАСС

В Астраханските степи се намира спомагателният руски космодрум Капустин Яр. Първоначално това е полигон за изпитване на съветски балистични ракети и за пускове на метеорологични изследователски ракети. Той е основан още през 1947 година.

Но през 1956 г. от полигона е изстреляна първата в света ракета-носител с кучета на борда.

От 1960-те до 1980-те от Капустин Яр редовно се изстрелват космически спътници.

Днес този полигон е със спомагателни функции.

Ясний: най-забравеният

Изстрелването на ракетата РС-20 (

Изстрелването на ракетата РС-20 („Воевода“) с американския космически апарат Genesis-2 на борда се състоя на полигона „Ясний“ в Оренбургска област. Това е 11-ти пуск на РС-20 по програма „Днепър“Владимир Федоренко/Sputnik

Този космодрум в Оренбургска област (Южен Урал) се намира близо до град Ясний. Макар да е построен сравнително скоро, през 2006 г., той се използва доста рядко. Тук се извършват пускове на ракетите-носители „Днепр“ на компанията „Космотрас“ – съвместен проект на Русия, Украйна и Казахстан. Ракетите извеждат в орбита различни спътници на САЩ, Швеция, Франция, Тайланд, Корея.До момента са направени само 10 пуска. Последният е през 2015 година.

Проектът „Союз“ в Гвианския космически център

Стартова площадка на космодрума

Стартова площадка на космодрума „Куру“ във Френска ГвианаСергей Мамонтов/Sputnik

Русия си сътрудничи и с други страни в космоса. Например, през 2003 г. е създаден руско-европейският проект „Союз“ за съвместни космически програми. Пусковете на космически апарати се провеждат на космодрума Куру във Френска Гвиана (Южна Америка). Първият пуск на ракета-носител „Союз-СТ-Б“ е извършен през 2011 г.: в орбита са изведени два европейски навигационни спътника „Галилео“. Общо оттогава са направени около 20 пуска и са изстреляни около 60 подобни спътника.

Свободни – затворен космодрум

Космодрумът

Космодрумът „Свободни“, Амурска област. 29 декември 1997 г. Военнослужещи на стартовата площадка по време на подготовка за изстрелване на руската ракета-носител „Старт-1“ с американския космически апарат за дистанционно наблюдение на земната повърхностВладимир Саяпин/ТАСС

След разпадането на СССР руското ръководство повдига въпроса за създаването на нов космодрум, който да замени Байконур в Казахстан. В Амурска област през 1997 г. е построен изпитателният космодрум Свободни на базата на реформирани ракетни дивизии. В продължение на няколко години оттук са изстреляни само пет ракети-носители (те извеждат в орбита руски, израелски, американски и шведски спътници). След това обаче започва реконструкция на космодрума, появяват се проблеми с финансирането и през 2007 г. той е закрит.

Морски старт – плаващ космодрум

„Морский старт“John Murphy/(CC BY-SA 2.0)

Много интересен проект на Русия, САЩ, Норвегия и Украйна е истинският плаващ космодрум, наречен Морски старт. Оператор на проекта е компанията Sea Launch, която е регистрирана в Калифорния и чиито акции са поделени между страните-участнички. Първият пуск се състои през 1999 г. от плаваща платформа в Тихия океан в района на екватора. За него е използвана ракета-носител „Зенит-3SL“ и бивша нефтодобивна морска платформа. Извършени са общо над 30 успешни пуска на космически апарати и различни товари. Компанията-оператор изпада във финансови затруднения и днес Морски старт е собственост на руската компания S7 Group (тя се занимава основно с въздушни превози). През март 2020 г. плаващият космодрум е преместен в кораборемонтен завод в Далечния изток. Плановете са това уникално съоръжение да бъде възстановено.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest