Общество

Каква защита имат руските граници откъм Черно море?

Директорът на Музея на силите за противовъздушна отбрана (ПВО), военният експерт Юрий Кнутов, разказа в ефира на радио Sputnik каква защита може да осигури Русия при евентуално нападение откъм Черно море.

Руският брегови ракетен комплекс (БРК) „Бастион“ може да порази повечето съществуващи кораби. Той обезпечава защитата на акваторията на Черно море от всякакъв враг, отбелязва Кнутов.

По негови думи в Русия е създадена система от „зони със забранен достъп“, която включва БРК „Бал“ и „Бастион“, както и оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер“ и зенитните ракетни комплекси С-400 „Триумф“. Това не позволява на противника да създаде настъпателна група в близост до руските граници, пише „Лента“.

„Съчетанието на комплексите „Бастион“ и „Бал“ позволява да се унищожават кораби на противника непосредствено при навлизането им в Черно море. Противникът добре разбира, че комплексът „Бастион“ обезпечава стопроцентово поразяване на практика на всички съществуващи кораби. За самолетоносачите се изискват множество ракети. Наличието на наземни установки гарантира защитата на Черно море от всякакъв противник“, каза Кнутов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest