Каква техника на флота беше показана на Главния военноморски парад?

Главният военноморски парад, който се проведе на река Нева в Санкт Петербург, се превърна не само в празнично морско шоу, но и в голяма демонстрация на съвременна техника на руския флот.

Разказваме ви за някои от 46-те „парадни“ бойни кораба, подводници, катери и помощни кораби, които участваха.

Фрегатата „Адмирал Касатонов“

Този многоцелеви кораб за далечната морска и океанска зона по проект 22350 с управляемо ракетно въоръжение тъкмо влиза в експлоатация и ще попълни бойния състав на Северния флот, пише „Российская газета“.

Той бе заложен на 26 ноември 2009 г. в едно от корабостроителните предприятия в Санкт Петербург. Построен е с широко използване на „стелт“ технологии и композитни материали.

Корабът има добри мореходни качества и впечатляваща огнева мощ. В шестнадесетте пускови клетки могат да се разположат различни ракети – многофункционалните „Калибър“, противокорабните „Оникс“ и перспективните хиперзвукови „Циркон“. Според експерти тази фрегата ще бъде първата, която носи хиперзвукови оръжия.

Голям противоподводен кораб „Вицеадмирал Кулаков“

Той принадлежи към проект 1155 и е част от арктическата групировка на Северния флот. Екипажът му постоянно извършва дълги походи до Атлантическия и Индийския океан, както и до Средиземно море. Корабът носи модерни противоподводни, минно-торпедни и ракетни оръжия, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и радиоелектронна борба (РЕБ). На борда има и два хеликоптера Ка-27.

Малък ракетен кораб (МРК) „Серпухов“

МРК „Серпухов“ спада към най-новите кораби по модернизирания проект 21631 „Буян-М“. Той е построен в Зеленодолския корабостроителен завод. „Серпухов“ е вторият кораб от този проект. Екипажът му е известен с участието си в антитерористични операции в Сирия.

Основното оръжие на корабите по този проект е универсалната ракетна система „Калибр-НК“, която има вертикална пускова установка с осем ракети. Това е високточно съвременно оръжие, предназначено за поразяване на морски и брегови цели. Освен това МРК е оборудван с най-новите образци на артилерийско, ракетно, противодиверсионно и зенитно въоръжение.

Дизел-електрическата подводница „Санкт Петербург“

Тази подводница по проект 677 влиза в бойния състав на Северния флот. Но е разработена в Централното конструкторско бюро (ЦКБ) „Рубин“ в Санкт Петербург. Така че появата ѝ на главния военноморски парад е съвсем уместна.

Серията от тези подводници е разработка по проект 877 „Палтус“. Те са предназначени за унищожаване на подводници, надводни кораби и плавателни съдове на врага, за защита на военноморски бази, морско крайбрежие и морските комуникации, както и за провеждане на разузнаване.

Водоизместимостта ѝ е 1765 тона. Максималната дълбочина на гмуркане е 350 м, а скоростта е до 21 възела. Екипажът се състои от 36 души. Тя може да плава в автономен режим до 45 дни. Подводницата е въоръжена с торпеда и ракети-торпеда, както и системата за ПВО „Игла“.

Патрулни катери по проекта „Раптор“

Бързоходни патрулни катери по проект 03160 „Раптор“ са морска техника, която изпълнява задачи през деня и през нощта. Във ВМФ те се използват за патрулиране в акваторията, десант, извършване на издирвателно-спасителни операции. Максималната скорост на катерите достига 48 възела. Главният катер по проект 03160 беше прехвърлен във ВМС през 2014 година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest