Общество

Каква ще бъде новата огнеметна система на руската армия?

Този комплекс ще позволи унищожаването на терористи в най-труднодостъпните тунели и пещери – без загуби за армията.

Руската армия изпраща на войскови изпитания новата тежка огнеметна система ТОС-2 „Тосочка“. Това е комплекс с така наречените термобарични снаряди. Те за предназначени за подпалване и разрушаване на здания и извеждане от строя на лекобронирана техника.

„Принципът на действие на ТОС е следният: пуска ракета с термобарични снаряди в местност, където в момента на сблъсък със земята се разпръсква облак запалимо вещество и след това облакът се издига като огнен балон във филмите или в компютърните игри“, каза пред Russia Beyond източник от военнопромишления комплекс на страната, който пожела да запази анонимност.ТОС-2

ТОС-2 „Тосочка“Виталий В. Кузмин/http://www.vitalykuzmin.net/

По негови думи руските тежки огнеметни системи от предишни поколения се използват активно в Сирия в борбата с терористи в тунели и пещери. „Газът прониква в най-труднодостъпните места. Това оръжие се оказа много ефективно в конфликта в Близкия изток. При това термобаричните снаряди не попадат под действието на конвенцията за забрана на употребата на химическо оръжие“, добави той.

С какво ТОС-2 се отличава от предшественика си

ТОС-2 е по-нататъшното развитие на линията тежки огнеметни системи, които стоят на въоръжение в руската армия и се доставят на партньорите на Москва зад граница. Сред моделите от предишните години са ТОС-1 „Буратино“ и ТОС-1А „Солнцепек“.ТОС-2

ТОС-2 „Тосочка“Виталий В. Кузмин/http://www.vitalykuzmin.net/

Главната разлика от предишните машини е колесното шаси от „Тайфун“ на мястото на верижното от танк Т-72. Така оръжейниците са подобрили маневреността и подвижността на машината, като същевременно са понижили цената ѝ за производство в сравнение с машината, в чиято основа има танк.

„Това решение ще позволи употребата на т.нар. тактика „удряй и бягай“ – бърз удар по врага с последващо оттегляне от позициите“, каза пред Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Според него верижната техника е бавна и слабо маневрена, затова пък по-добре защитена. Така ТОС от предишните поколения „ще се ползва в предните редици, а новият ТОС – за бързи измъквания“.ТОС-1А

ТОС-1А „Солнцепек“Вадим Савицки/Global Look Press

Точните технико-тактически характеристики на „Тосочка“ са под гриф „секретно“ до приключване на изпитанията и за конкретни възможности на машината ще можем да говорим едва след края на тестовете през 2021 година. Но експертът предполага, че за новата огнеметна система ще бъдат създадени високоточни снаряди, които да заменят боеприпасите от предишните години.

„Инженерите винаги вървят по класическия принцип „по-бързо, по-високо, по-силно“. За ТОС от второ поколение са създадени нови боеприпаси, които трябва да потвърдят характеристиките си в близките месеци, и нови системи за радиоелектронна защита, за да скрият машините от системите за насочване на врага“, добави анализаторът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest