Каква руска ракетна технология успешно изпробва Индия?

„Брамос“ стана най-бързата крилата ракета в света, предназначена за защита по въздух и море.

През декември 2019 г. Индия успешно тества „въздушната версия“ на ракетата „Брамос“ от своя руски изтребител Су-30МКИ. Изстрелването премина гладко, ракетата следваше желаната траектория и постигна „директен удар“ на морска цел извън бреговата линия.

Тази снимка е публикувана от индийските ВВС на 22 май 2019 година. Направена през 2017 г. на неизвестно място. Су-30МКИ
Тази снимка е публикувана от индийските ВВС на 22 май 2019 година. Направена през 2017 г. на неизвестно място. Су-30МКИ „Сухой“ носи крилата ракета „Брамос“, клас „въздух-земя“ или „въздух-море“.AFP

„Брамос“ е резултат от съвместна разработка на руската компания „НПО Машиностроениe“ и Индийската организация за изследвания и развитие на отбраната. Тази ракета се превърна в основа за по-нататъшно развитие на руските технологии за крилати ракети за индийската армия.

След като работата приключи, индийската армия ще получи собствена свръхзвукова крилата ракета със среден обсег, аналог на ракетата „Калибър“, която може да бъде изстрелвана от бойни кораби и подводници от ново поколение, както и от перспективни изтребители и наземни ракетни установки.

Тази снимка е публикувана от Идийското медийно информационно бюро на 4 март 2012 година. Индийската армия демонстрира изстрелване на ракета
Тази снимка е публикувана от Идийското медийно информационно бюро на 4 март 2012 година. Индийската армия демонстрира изстрелване на ракета „Брамос“ на неизвестно място, 4 март 2012 г.AFP

В момента се смята, че индийската „Брамос“ е най-бързата крилата ракета в света, способна да достигне 3 Маха, скорост на полета от 1 км/с (около 3700 км/ч) и тежи от 2,5 до 3 тона, в зависимост от вариациите на бойната глава.

Струва си да се спомене, че всяка бойна глава може да се състои от само конвенционални полу-бронепробиващи фрагменти, но също така да е снабдена с ядрен заряд, който превръща всяка единица в сила, с която останалите да се съобразяват.

Посетителите минават пред индийската противокорабна ракета
Посетителите минават пред индийската противокорабна ракета „Брамос“ на Международното изложение на военноморските сили в Санкт Петербург, Русия, четвъртък, 11 юли 2019 г.AP

Към момента версиите на ракетата „Брамос“ с наземно и морско базиране вече са разгърнати, като всяка ракета може да елиминира цели на разстояние до 600 км.

Междувременно моделът „Брамос“ за Су-30МКИ ще премине през серия бойни тестове, докато накрая влезе в масово производство според нуждите на индийските военновъздушни сили.

Какво следва?

Щандът на съвместната руско-индийска компания
Щандът на съвместната руско-индийска компания „Брамос“ на Международното военноморско изложение в Санкт Петербург.Алексей Даничев/Sputnik

Вероятно Индия става първият партньор на Русия, който получава хиперзвукови технологии за своята „Брамос“. Говори се, че „Брамос-II“ и този опустошителен снаряд ще летят към целта си с 2,5 км/с (9 250 км/ч; или осем пъти по-бързо от скоростта на звука!), което ще бъде достатъчно, за да се избегне всяка въздушна отбранителна система в света.

Очаква се първите тестове за хиперзвукова ракета „Брамос-II“ да се проведат в началото на 2020 година.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest