Каква храна трябва да си донесеш след екскурзия в Русия

Разказваме ви за главните руски „хитове“ сред продуктите, които трудно можете да откриете у нас.

Добрата новина е, че не трябва да „ловувате“, можете да си ги набавите във всеки руски супермаркет.

Сладко от шишарки

Legion Media

В Русия има много горски плодове и за много от тях вероятно дори не сте чували, но „най-екзотичното“ сладко е от млади борови шишарки. Зелените шишарки се събират на пролет, а обикновено се похапват есента и зимата – като едно от средствата за борба срещу хроничната умора, ангината, простудата и недоспиването. Сладко можете да си купите в почти всяка голяма верига супермаркети. Цената за бурканче в „Азбука вкуса“ например е 298 рубли ($4,6).

Хайвер

Legion Media

Един от най-популярните руски деликатеси. Цената на червения и черния хайвер тук е много по-ниска от тази в Европа, например (особено ако купувате в Далечния изток), а и се продават във всеки супермаркет. Но има едно „но“: човек може да изнесе от страната ограничено количество и то при наличие на документи на хайвера (сертификат с печат, касова бележка, декларация, приложение към декларацията). За червеният хайвер ограничението е от 5 кг, докато при черния имате право да си вземете едва 250 грама! И, ако не разполагате с документи, митничарите могат да го сметнат за контрабанден.

Вероятно най-простият вариант да си купите хайвер е в безмитните зони (Duty Free) – тогава опаковката не се проверява, бюрокрацията е по-малко. Но, ако имате запаси от търпение, то идете в руски супермаркет, повикайте мениджъра и помолете за документ на хайвера.

Третият вариант е да посетите специализираните магазини за хайвер, където са свикнали с туристите и бързо оформят стоките за изнасяне зад граница.

Мед

Legion Media

Мед има в много страни, но в Русия се срещат уникални сортове – такива, които се произвеждат в определени региони. Например липовият от Башкирия, цветният Алтайски мед и високопланинският уралски. В магазините се продават както в обикновени стъклени бурканчета, така и в уникално оформени като подаръчни кутийки от брезова кора.

Гречка (елда)

Legion Media

Една от най-популярните руски култури зад граница, но не толкова известна и любима, като може да се продава в зелен вид или под формата на брашно. Можете да я намерите в руските магазини. Но, ако по някаква причина се влюбите в елдата (казват, че, за да я обикнеш, трябва да си свикнал с вкуса ѝ от детство), то си струва да я купувате именно в Русия. Продава се в абсолютно всеки магазин в страната.

Облепиха

Legion Media

Облепихата, известна още като ракитник, е есенен плод, а в свеж вид можете да си я купите в края на октомври на пазарите и панаирите. В Русия и в страните от бившия СССР е особено ценена – заради големите дози витамин А.

В останалото време от годината кисело-сладката облепиха може да се намери във вид на морс, сорбе, сладко или чай. Съветът ни е да си купите свежи плодове, ако по това време се окажете в Русия. В противен случай вземете морс – продава се в „Азбука вкуса“ за 172 рубли ($2,6).

Тулски пряник

Рамил Ситдиков/Sputnik

Най-популярният пряник в Русия. Затова се продава навсякъде – от самата Тула до столичните супермаркети. Някога тулският пряник е пратен за дегустация на Първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов и е признат за най-добрия сред най-добрите. За пълнеж днес най-често използват конфитюр или кондензирано мляко, а се продава както в „пътен формат“ (малък пряник за към чая), така и в подаръчен вариант – голям пряник с глазура.

Еленско месо

Legion Media

Месото на северния елен е сибирски деликатес, затова често се купува за подарък на приятели-чревоугодници дори в Русия. Екологически чисти салами, чипсове, снаксове, карпачо, филе – всичко това се прави от еленско месо на север, но се продава из цялата страна. Най-вървежният артикул в супермаркетите е сурово-сушено еленско за мезе към бирата. Струва около 300 рубли ($4,6) за 35 грама.

Сланина

Legion Media

Свинската сланина се среща на всяка месна лавка в Русия, но рядко се среща извън пределите на постсъветското пространство. В Русия, както и у нас, често я опушват, пържат, добавят към ястия, осоляват, като обичат и да я похапват с бородински хляб. Съветваме ви да купувате сланина там, където може предварително да се пробва – на пазарите. Но и в магазините може да се намери добър продукт. Само за протокола – сланината не трябва да е нито жълта, нито със сивкав отенък.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest