Общество

Каква е съдбата на потомците на Пушкин?

Великият руски поет има четири деца. Разказваме какво е станало с тях.

Трагичният живот на най-голямата дъщеря

Свободни източници

Мария е родена в Санкт Петербург през 1832 година. Всички казват, че момичето е копие на баща си. Дори самият поет изпитва двойствени чувства по този повод, тъй като, както самият той признава, „арапската безобразност“ на външния му вид (прародителят на Пушкин е етиопец) не му харесва. И все пак се знае, че той много е обичал дъщеря си.

Портрет на Мария

Портрет на МарияВсеруски музей на А.С. Пушкин, Санкт Петербург

Тя е единственото от децата, което ясно си спомня смъртта на Пушкин във фаталния дуел. Мария е на 5 години, когато баща ѝ умира. Другите братя и сестри са още твърде малки, за да имат спомени. Мария се гордее с баща си и го смята за еталон на мъжественост и талант. Тачи паметта му и присъства на всички събития, посветени на поета.

След смъртта на бащата семейство Пушкин живее в бедност. Въпреки факта, че поетът е благородник и е известен още приживе, той оставя огромни дългове: това са не само дългове за хазарт, но и сметки за услугите на шивачи, търговци, пекари и т.н. Семейството води аристократичен начин на живот, който не е по джоба му. След смъртта на Пушкин императорът изплаща дълговете му, но семейството така и няма достатъчно пари. В продължение на цели седем години Наталия Гончарова с четирите си деца се премества да живее при майка си и брат си в имението Полотняний Завод.

Мария Александровна Гартунг, портрет от Иван Макаров, 1860

Мария Александровна Гартунг, портрет от Иван Макаров, 1860Музей на Л.Н. Толстой, Москва

По онова време, въпреки че води отшелнически живот, Наталия продължава да се грижи за децата си. Именно поради това Мария овладява перфектно френски и немски, свири прекрасно на пиано и умее да рисува.

Колкото по-възрастна става Мария, толкова по-изтънчен вид придобива. В крайна сметка в дворянския кръг тя придобива репутация на девойка със завидна красота и става придворна дама на съпругата на Александър II. Дори писателят Лев Толстой е толкова очарован от нейното изящество, че Мария става прототип на Анна Каренина от едноименния роман.

Леонид Гартунг

Леонид ГартунгСвободни източници

Мария се омъжва на 28 години – тя приема предложението на генерал-майор Леонид Гартунг. Той е управител на Императорския конезавод в Тула и Москва, принадлежи към известно благородническо семейство и има големи перспективи за кариера. Съпрузите са наистина щастливи в брака си. Двойката постоянно организират разкошни „чаени балове“ в дома си. Семейната идилия обаче внезапно приключва: през 1877 г. Леонид е обвинен несправедливо в присвояване, след което се самоубива в съдебната зала. По-късно истинският престъпник е открит и Леонид е оправдан посмъртно, Мария е неутешима. „Умирайки, той прости на враговете си, но аз, аз не им прощавам“, пише тя в едно от писмата си. Двамата живеят заедно 17 години.

Със смъртта на съпруга си Мария остава без препитание. Тя успява да убеди император Александър II да ѝ отпусне финансова подкрепа – напомня му за писмото на Николай I до Пушкин, в което той обещава, че ще се грижи за семейството му. След това Мария получава пенсия от 200 рубли. С тях тя успя да се установи в Москва, но дори тези пари не могат да я измъкнат от бедността. След революцията от 1917 г. роднините на Мария се оказват в различни части на страната, поради което няма кой да ѝ помага. През 1918 г. тя иска от новото правителство пенсия, с която да живее, и са ѝ определени 1000 рубли на месец.

Мария Гартунг обаче така и не вижда тези пари – през 1919 г. умира от глад съвсем сама в малка стая. Това се случва преди бюрократичната машина да приключи процедурата и да ѝ изплати парите.

Какво става с останалите деца?

Александър Пушкин и Наталия Гончарова, освен Мария, имат още три деца – Наталия, Александър и Григорий. Всички те не успяват да надживеят дори и по-голямата си сестра.

Наталия Александровна 

Наталия Александровна Меренберг. Фотография от Г. Щейнберг

Наталия Александровна Меренберг. Фотография от Г. ЩейнбергСвободни източници

Наталия прекарва почти половината си живот в чужбина – в Унгария, опитвайки се да сложи край на нещастния си брак с Михаил Дубелт, за когото се омъжва на 17-годишна възраст. Надявайки се да спечели малко пари за препитание, тя, заедно с писателя Иван Тургенев, се опитва да публикува писмата на Пушкин, но нито обществеността, нито семейството, в лицето на двамата ѝ братя Александър и Григорий, подкрепят тази инициатива – мнозина смятат такава стъпка за „пошлост“ и посегателство върху авторитета на големия поет. Факт е, че публикуването на писмата на писателя, според обществото, е преждевременно и изглежда като излагане на показ на „домашния боклук“.

Наталия. Художник Иван Макаров. 1849

Наталия. Художник Иван Макаров. 1849Всеруски музей на А.С. Пушкин, Санкт Петербург

След развода Наталия се омъжва за германския принц Николай Насауски, с когото живее до края на живота си. Тя почива през 1913 г. от емболия, заболяване, при което в кръвта се откриват чужди тела, като бактерии, които блокират кръвоносните съдове. През целия си живот Наталия ражда шест деца – по три от всеки съпруг.

Александър Александрович

Александър Александрович Пушкин, 1851

Александър Александрович Пушкин, 1851Свободни източници

Най-големият син посвещава живота си на военното дело и успява да се издигне до чин кавалерийски генерал. Първата му съпруга е София Ланская – тя е сираче и е отгледана в семейството на дворяните Лански. С нея имат 11 деца. От втория си брак с Мария Павлова Александър има още две деца.

Александър Александрович Пушкин, 1913

Александър Александрович Пушкин, 1913Свободни източници

Умира през 1914 г. в село Малое Останкино край Москва на 81-годишна възраст.

Григорий Александрович

Григорий Александрович Пушкин

Григорий Александрович ПушкинРостовски областен музей на изобразителните изкуства

По-малкият син Григорий, също като брат си, първоначално гради кариера в армията, но в крайна сметка става мирови съдия. Следвайки примера на по-голямата си сестра Мария, той пази паметта на баща си и дори подрежда неговия кабинет в семейното имение в Михайловское. В някои детайли тази стая прилича на „кабинета на Онегин“ и всъщност е едно от първите мемориални кътчета, увековечили паметта на Александър Сергеевич Пушкин. По-късно Григорий дарява цялата библиотека на баща си на Румянцевския музей.

Умира през 1905 г. в имението на съпругата си Варвара Мошкова, в Маркутие, близо до Вилня (днешен Вилнюс). От брака си Григорий и Варвара имат четири деца.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest