Каква е разликата между първата версия на АК-12 и армейската?

По-ефективна, но по-ненадеждна.

Прототипът на AK-12 е представен на света през 2012 г. и е много по-различен от този, който руската армия има днес. Целта на новите АК е да достигнат и надминат основните си съперници от ArmaLiteHeckler & KochFN и други щурмови пушки на пазара. И дългоочакваният модел от 2012 г. го направи.

Прототипът

Новият автомат Калашников АК-12, образец 2012 г., разработен от концерна НПО

Новият автомат Калашников АК-12, образец 2012 г., разработен от концерна НПО „Ижмаш“.Sputnik

В началото на XXI в. AK-74M е идейно остаряло оръжие, тъй като чуждите му конкуренти се оказват по-ефективни на бойното поле. Те са ергономични, модулни, точни с по-малък откат. Да, конкурентите на АК са по-ненадеждни при сложни метеорологични условия, но много по-предпочитани от силите за специални операции по целия свят.

„Платформата AK се нуждаеше от редица модификации – балансирана автоматична система за поддръжка на оръжието при на стрелба, нов удобен превключвател за режим на огъня точно над палеца от двете страни на пушката, затворна задръжка и възможност за прехвърляне на захвата от лявата страна на пушката. Тези допълнения, заедно с вече включените в сегашната версия на АК-12, биха могли да го превърнат в автомат номер 1 на бойното поле“, каза за Russia Beyond източник от правоприлагащите органи, който предпочете да остане анонимен.

Както той отбеляза, прототипът AK-12, обявен през 2012 г., притежава всички споменати характеристики заедно с тези, които има днес. И все пак нещо се случва и инженерите решават да се отърват от тях.

Днешният AK-12

5.45-мм автомат AK-12 6П70. версия от 2016  г.

5.45-мм автомат AK-12 6П70. версия от 2016 г.Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

Все пак новият AK-12 все още е крачка напред. Той получава нов прибиращ се странично сгъваем раменен приклад, който може се пригоди към всеки войник. Той може да коригира оръжието по себе си при всякакви обстоятелства – дори докато носи бронежилетка, докато пълзи в кал или трева в поле, гора или на полигон.

АК-12 получава и нова пистолетна ръкохватка, в която са всички инструменти, необходими за пълното му разглобяване.

Новите AK пълнители получават прозрачни прозорци, които показват количеството патрони, останали в пушката. Тя все още е съвместима с пълнители от AK-74, РПК-74 и дори 96-патронния барабанен пълнител на новата картечница РПК-16. И все пак тези могат да се изпробват само на стрелбищата на „Калашников“, но все още има възможност да се прикрепят към пушката.

В горната и долната част на пушката има и планки „Пикатини“. Тази функция позволява инсталиране на различни мерници, оптики и фенерчета.

Придвижвайки се към „върха“ на пушката, забелязваме армейски дулен спирач, с който може да се разбиват прозорци и да се реже бодлива тел. Трябва да отбележим, че системата за действие на AK-12 остава класическата – тя е газово бутало с дълъг ход и с въртящ се болт.

Защо AK-12 се сбогува с характеристики, които биха го превърнали в конкурент на щурмовите пушки на НАТО?

5.45×39 мм камерен AK-12 с преработен полимерен материал, пистолетна ръкохватка и спусков предпазител.

5.45×39 мм камерен AK-12 с преработен полимерен материал, пистолетна ръкохватка и спусков предпазител. „Армия 2020″Nickel nitride (CC0)

Както споменава руският специалист oт отбранителната промишленост и инструктор по огнестрелни оръжия от концерна „Калашников“ Владимир Онокой, тези характеристики намаляват надеждността му (можете да прочетете в статията на Russia Beyond как преминават въпросните тестове за надеждност), други са изоставени от високопоставени генерали от министерството на отбраната като „ненужни и такива, които увеличават производствените разходи“.

„Добавянето на затворна задръжка води до създаването на нови пълнители за линията AK. Това би струвало допълнително на държавния бюджет и тогава възниква въпросът: какво да правим с милионите пълнители за AK-74? Същото би се случило и при създаването на нов бутон за освобождаване на пълнителя – компанията щеше да трябва да промени вътрешната конструкция на АК“, отбеляза експертът.

Както се споменава по-горе, въпреки това AK-12 е много очаквана стъпка напред. Можеше ли да е по-добре? Да. Ще бъде ли пуснат с предстоящите модели на АК? Със сигурност да.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest