Какъв е вкусът на „Подмосковските вечери“? Тази торта е отговорът!

Направете си този домашен съветски „сандвич“ с ядки, плодово сладко и богат пласт от крем.

Много хора, живели в годините на СССР, си спомнят някога популярната „Подмосковска торта“ – една от множеството торти, създадени от съветските сладкари по т.нар. ГОСТ (държавен стандарт). Четири блата от маслено тесто, ядки, гъсто плодово сладко за пълнеж и шоколадова глазура – тази торта е доста непретенциозна откъм продукти и приготвяне, което я прави лесна за производство и продажба из цялата огромна страна.

Най-вероятно именно този сладкиш се превръща във вдъхновение за друга торта – „Подмосковски вечери“, която е подобен домашен десерт, но по-вкусен и по-интересен като рецепта. Между другото, тортата е кръстена на едноименната следвоенна песен „Подмосковски вечери“, която излиза през 1950-те и продължава да е една от най-популярните руски народни песни от втората половина на XX век.

Разликата между „Подмосковски вечери“ и нейния предшественик се крие в пълнежа: във варианта по ГОСТ маслените блатове са намазани само със сладко, докато в домашната версия има и богат крем от сладко кондензирано мляко, благодарение на който тортата е много по-вкусна. Блатовете също са различни: при „Подмосковски вечери“ има два вида маслено тесто – ванилено и шоколадово, вместо обикновено, както в стандартната версия. И наистина, това е не само най-бързата и най-лесна за приготвяне торта, но и редуването на всички тези пластове от маслено тесто, крем, ядки и сладко създават една от най-впечатляващите домашни торти, които можете да вкусите.

Продукти: 

Виктория Дрей

За тестото:

  • 300-350 г брашно
  • 100 захар
  • 140 масло
  • 70 г заквасена сметана
  • 15 г какао на прах
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилена захар/екстракт
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За пластовете:

  • 100 г ядки + 20 г за украса
  • 150 г гъсто плодово сладко

За крема:

  • 300 мл мляко
  • 140 г сладко кондензирано мляко
  • 140 мл сметана за сладкиши (33-37% масленост)
  • 30 г нишесте
  • 1 ч.л. ванилена захар/екстракт
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте маслото с шпатула или миксер. Добавете захар, ванилен екстракт или захар и бъркайте в продължение на 5 минути.Виктория Дрей

Добавете едно яйце, заквасена сметана, сол и разбъркайте до получаването на гладка смес. След това добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера – добавяйте го постепенно, по 3-4 ч.л., като не спирате да го бъркате и месите.Виктория Дрей

Трябва да получите меко и нелепкаво маслено тесто. Отделете 2/3 от него, разделете го на 3 равни части, омесете всяка от тях на топче и я увийте във фолио. Оставете топките в хладилника за 1 час.Виктория Дрей

Добавете какаото към останалата 1/3 от тестото и го омесете, докато се получи гладък кафяв цвят. Отново оформете топче и го увийте във фолио. Оставете го във фризера за 40-60 минути.Виктория Дрей

Извадете охладеното ванилено тесто – разточете всяко топче на пласт с дебелина 2 мм. Оформете квадратна или правоъгълна форма, като изрежете неравните краища. Не изхвърляйте краищата – ще ги използваме по-късно.Виктория Дрей

Вземете 1/3 от плодовото сладко и го намажете на равен слой върху тестото. Вземете любимото си сладко – аз използвам ябълково, което е леко кисело (тестото така или иначе е доста сладко). Гледайте само сладкото да е гъсто, за да не се разтече при печенето.Виктория Дрей

След това наръсете 1/3 от ядките (в моя случай – 50/50 орехи и бадеми) върху слоя – преди да ги добавите, леко ги накълцайте.Виктория Дрей

Накрая извадете от фризера топчето с какаово тесто и го настържете с обикновено ренде. Първият пласт е готов – сега го сложете в тава и го пъхнете във фурната на 200°C за 15 минути.Виктория Дрей

Повторете целия процес за другите 2 блата и ги опечете по същия начин. Оставете ги настрана, за да изстинат добре.Виктория Дрей

Идва ред на останалите крайчета – омесете ги, разточете и изпечете получения блат за 7-10 минути до златисто. Изчакайте и този блат да се охлади и го натрошете внимателно – по-късно ще го използвате за декорация.Виктория Дрей

Да минем на крема: в тенджера смесете нишестето с половината от млякото, докато бучките изчезнат – колкото по-високомаслено е млякото, толкова по-богат ще е вкусът на крема. Добавете сладко кондензирано мляко, останалото мляко и щедра щипка сол – смесете всичко и сложете сместа на котлона на умерена температура.Виктория Дрей

Бъркайте непрекъснато, докато получите гъстота, като на сметаната. Покрийте с фолио и оставете настрани, за да се охлади добре.Виктория Дрей

През това време разбъркайте сметаната за сладкиши добре – според традиционната рецепта тук е моментът да се добави масло, но аз не съм голям фен на кремовете на маслена основа, така че обикновено заменям тази съставка с разбита сметана или маскарпоне.Виктория Дрей

Смесете разбитата сметана и охладения крем – кремът е готов!Виктория Дрей

Остава само да сглобите тортата: покрийте първия блат щедро с крема, поставете втория пласт върху него и повторете процедурата с всички останали блатове.Виктория Дрей

Накрая намажете останалата част от крема отстрани на тортата и поръсете с парченцата от натрошения блат и натрошените ядки.Виктория Дрей

Ето и последната и най-трудна стъпка – оставете тортата в хладилника най-малко за 5-7 часа, а най-добре за една цяла нощ, за да може кремът да попие в блатовете. След това я нарежете на парчета и се насладете на „Подмосковските вечери“ с чаша кафе.Виктория Дрей

Приятного аппетита!

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest