Общество

Какъв е ароматът на Москва?

Някои хора свързват Москва с аромата на фастфуд и бензин, други – с горския мирис, свежестта и цветята.

Разказваме какви аромати можеш да срещнеш днес в града.

През есента на 2020 г. в Москва настъпи нетипично топло време за столицата, около 20 градуса по Целзий. Площадът „Пушкин“, един от най-красивите в центъра на Москва, беше заобиколен от вече пожълтели дървета, а самият той е украсен с арки с листа и цветя, които просто ти се иска да помириш.

Константин Кокошкин/Global Look Press; frimufilms/Freepik

„Глупавичката ми, та те не са истински!“, казва ми моят приятел, програмистът Кирил Чернишов, докато се опитвам да вдишам аромата на свежи цветя. След като подушвам наоколо, си давам сметка, че мирише само на евтина пластмаса. И на наргиле, по някаква причина на наргиле.

След като съм пуснала пластмасовите цветя и съм извървяла няколко метра, лекият аромат на наргиле, изглежда, с аромат на диня, бликна отново, този път някъде от дясно.

„Да, тук от него не можеш да се скриеш, навсякъде се усеща наргиле. Е, поне не е вайп!“, обобщава Кирил и забързахме към метрото, където вече има съвсем други, още по-неприятни за нас аромати.

Andres/ru.wikipedia; frimufilms/Freepik

Ако се вярва на книгата на съветския писател и местен историк Владимир Гиляровски „Москва и московчани“, Москва в края на XIX и XX век е миришела на тютюн, както и на оборски тор, канализация и други нечистотии.

През 2020 г. населението на столицата е било 12,6 млн. души и всички те живеят на обща площ от 2500 км², където всеки квадратен метър е нова смес на аромати. Е, как съвременна Москва мирише на местните жители и на външните посетители? 

Строеж, бензин и „запазена марка миризма на метро“

За мен Москва мирише на махмурлук. Слизаш сутрин в метрото или се качваш на автобуса или на електричката, едва си вдишал и веднага разбираш, че някои хора са прекарали весело нощта“, разказва Лучия Белинело от Италия, редактор на италианския сайт Russia Beyond, която работи в Москва от началото 2010-те.

Getty Images; frimufilms/Freepik

Още при първото си посещение в Москва Лучия усеща остра миризма на бензин, а това не е учудващо, защото в края на 2018-а руската столица зае първо място в света по натовареност на пътищата. 

„Винаги ми се струва, че в Русия се използва стар бензин. Това е особена, специфична миризма, която в Италия не долавям“, спомня си Лучия.

За Олга Козлова, която също работи в Москва, но живее в околностите на града, столицата е придобива осезаем аромат на строеж.

Алексей Майшев/Sputnik; frimufilms/Freepik

„Излизаш от която и да е метростанция и виждаш пред себе си работници и разкопани тротоари (в Москва всяка година се строят нови станции на метрото, прави се и ремонт на пътища и улици – бел. ред.). А заедно с тях се носи миризма на бетон, циментен прах и лек аромат на боя. Нерядко мирише и на сероводород“, споделя възприятията си Козлова. Миризмата на сероводород идва най-вече от сметищата в югоизточната част на Москва.

Миризмата на нечистотии, макар да е престанала да бъде повсеместна, също не е изчезнала и се чувства особено осезателно край метростанцията „Вихино“, където Козлова е живяла над 30 години. Този район е в югоизточния окръг на Москва, до метрото, и там периодично се правят ремонти на канализацията. Като цяло розата на вятъра в града е подредена така, че най-екологично чистите райони са разположени на северозапад, а най-малко – на югоизток.

Майкъл Кравченко, който е дошъл да работи в Москва от Великобритания през 2005 година, също усеща миризмата на неспиращото строителство.

„Това обаче е нормално за големия град. А пък аз живея близо до Екатерининския парк, така че по-често все пак усещам аромата на свежа зеленина“, разказва Кравченко.

Getty Images; frimufilms / freepik

За Ксения Белова Москва мирише на заводи за изгаряне на боклук, а по-точно на изгоряло и химия поне в района около метростанция „Нагорная“, в югозападната част, където тя живее. Ксения казва, че миризмата се усеща особено силно през нощта, когато излиза на разходка с кучето. 

Фирмена парфюмерийна картичка на Москва е и неповторимата миризма на метро. За жителя на столицата и IT-блогър Евгений Левашов този аромат прилича на смесица от миризма на масло и сух въздух. Надежда Наседкина, коренна столичанка, твърди, че метрото излъчва „топъл креозотов аромат“, защото именно с креозот (маслена течност, която се получава от дървесна и въглищна смола) се напояват обилно железопътните траверси в метрото. 

Михаил Джапаридзе/ТАСС; frimufilms/Freepik

„Макар че за мен Москва е и миризма на мокрия асфалт през лятото, прохладния полъх на мазета с едва доловима плесен, на пролетната ароматна топола, на краставичния мирис на топящия се сняг през пролетта, а също и на миризмата на студа, на понички и шоколад, особено в района на фабриките за сладкарски изделия“, добавя Наседкина. 

Храна, гора и дом 

Много жители на столицата Москва я асоциират с миризми на храна. За Алексей Петровски Москва мирише на понички, защото веднъж месечно той ходи в любимото си заведение за понички на Таганка.

За мнозина, например за журналиста Дария Лабутина, Москва се свързва с аромата на хамбургерите от „Макдоналдс“, особено в самия център на града на Манежния площад. Под площада се намира подземния търговски център „Охотний ряд“, в който има и „Макдоналдс“, и вентилационната система праща миризмите от заведението за хранене директно на Манежния, до разхождащите се двойки и туристи. 

Legion Media; frimufilms/Freepik

И за италианката Лучия Москва мирише на храна, а по-конкретно на борш и руски супи. Това е един от любимите ѝ аромати на Москва, казва още Лучия. 

За московския писател Павел Сурков всеки район на Москва има своя миризма.

„Ленинградският проспект мирише на локви от поливачки и на кленови листа от стадиона ‘Динамо’. Таганка мирише на кисели краставички от едновремешен плод и зеленчук. Югозападната част мирише на парфюмите на зрителките, които отиват на театър, и на студентките, които са се завтекли към университетите. Фрунзенската крайбрежна мирише на дизелово гориво от речните трамвайчета. Китай-град мирише на най-добрите китайски супи от местната закусвалня ‘Джао Да’.

Измайлово мирише на странни препарати за миене на многобройните туристи.

Донская мирише на манастирски хляб и вино кагор“, разказва Сурков. 

Legion Media; frimufilms/Freepik

За московчаните, които живеят недалече от националния парк „Лосовия остров“, в североизточната част на столицата, Москва мирише изключително на гора, казва местната жителка Анастасия Марина. 

А за Анна Тютюнюк Москва мирише на дома. 

„Москва това е миризмата на дома, носталгия по детството и студентските години. А конкретно това е най-вече смесица на озон, както е след дъжд, и на прах. Много обичам тази миризма“, казва Тютюнюк. 

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest