Общество

Как звучи гласът на Ленин?

„Гласът му е силен, но не креслив, гръден. Баритон“, – така описва гласа на Ленин жена му Надежда Крупская.

Все пак, съдейки по съхранените записи, може трудно да се съгласим с нея. Някои хора е възможно да помислят, че речта на Владимир Илич е почти смешна: чува се как той говори на висок тон и малко носово.

Все пак може да се смята, че това се дължи на лошото качество на записа. По времето на Ленин звукозаписът е с ниско качесто, а речите на „вожда“ се записват на несъвършени грамофонни плочи. Старата апаратура и лошата акустика в помещенията, съчетани с бързата реч на оратора, силно променят гласа и записите може да са далеч от реалността.

Съвременниците на Ленин си спомнят, че гласът му е приятен. Значителна част от чара му не е в гласовите възможности, а в логиката и емоционалността по време на речите. Съветският прозаик Феоткист Березовски си спомня Ленин така: „Заслужава да се отбележи и друга особеност в речта на Владимир Илич, която не бях забелязал в никой от ораторите, които познавах, нито преди, нито след другаря Ленин: речта му беше изпипана до най-малкия детайл, въпреки цялата острота и спонтанност на чувствата, които Владимир Илич влага в доклада и го подчертава с интонацията на гласа си. Този глас предизвиква напрегнато делово внимание на публиката. Гласът на Ленин започва да звучи с тревога и омраза към онези, които унищожават и саботират великото дело за освобождението на трудещите се. А омразата пламва с огън в очите на хората, облечени в сиви туники и черни якета.“

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest