Как всяка зима спасяват Москва от снега и поледиците?

Зимите в Москва някога са много снежни и мразовити.

Какво правят транспортните и комуналните служби, за да не допускат парализирането на движението в мегаполиса?

През октомври за московския обществен транспорт настъпва „зимният сезон“, който продължава до април. Макар и още да няма нито сняг, нито дори поледици, метрото, автобусите и трамваите са готови за всякакви промени във времето. Суровата зима често идва за една нощ. И тогава снеговалежите и виелиците могат сериозно да попречат на милиони московчани да стигнат до работа. Но в мегаполиса движението никога не е спирало заради времето.

Най-важни са пътищата

Сергей Ведяшкин/Moskva Agency

Не можем да кажем, че в Москва е много студено – средната температура зимата е едва -10, а 30-градусовите студове са особено редки и кратки. Но затова пък в столицата има много силни снеговалежи, които пречат на движението на транспорта. В такива дни препоръчват на московчани да оставят автомобилите си у дома и да се придвижват с автобуси и метро, за да избягват задръстванията (за обществения транспорт на много градски улици има отделни бус-ленти), но и катастрофите, които могат да забавят движението. Това е особено важно, когато след снеговалеж настъпва затопляне, а след това отново рязко захлаждане, а на пътищата се образува поледица, опасна както за хората, така и за колите.Антон Кардашов/Moskva Agency

И така през януари 2019 г., когато над Москва се изсипа най-големият за последните 70 години сняг, само на едно шосе в южните части на града 500 леки и товарни автомобила попаднаха в леки, на пръв поглед, произшествия, като блокираха шосето за няколко часа. За да разчистят от снега тогава, в акцията участваха около 14 000 машини и 32 000 души, които чистиха снега на ръка.

Според нормативите в Москва всеки 10 см паднал сняг трябва да се почистват максимум за три денонощия, на всеки три сантиметра отгоре се добавя по още един ден. А при снеговалежи почистването на улиците се извършва без прекъсване, при това с използване на специална техника.Антон Кардашов/Moskva Agency

Машините излизат на улиците от самото начало на снеговалежа. Приоритетни територии за почистване са изходите на метрото, спирките, както и паркингите. От основните пътища снегът трябва да се почисти в рамките на денонощието.

Без значение от височината на преспите, снегът трябва да се премахне в течение на два дни. Той се утилизира на специални снегоразтапящи пунктове – в града има около 200 такива. Освен това в Москва и в други северни градове се използват реагенти срещу поледици.

Двойни врати в метрото

Игорь Иванко/Moskva Agency

Само на пръв поглед изглежда, че работата на метрото не зависи от времето, тъй като то е под земята. Разбира се, има известна доза истина в това. Метрополитенът е най-надеждният способ за придвижване в града. Но това не значи, че не му влияе времето „отгоре“.

През октомври на вестибюлите на станциите слагат втори врати, които защитават пътниците от преките въздушни потоци. Входовете се оборудват с въздушно-топлинни завеси, за да запазват температурата. Във влаковете се проверяват климатичните системи, а на стълбищата се включват системи за подгрев, които не позволяват заледявания. И, разбира се, особено внимание се отделя на почистването на снега в откритите участъци на метрото.

Без „плажни“ маршрути

Владимир Федоренко/Sputnik

Наземният транспорт преминава технически преглед преди началото на зимния сезон: проверяват отоплителните системи, уплътненията на вратите и прозорците. Отоплението се включва, когато навън е +5, и по норматив вътре трябва да е не по-малко от 12 градуса. На съвременните автобуси климатиците работят в автоматичен режим: при температура от +15 до +21 те са във вентилационен режим, а при по-ниски поддържат температурата в салона +21 градуса.Владимир Федоренко/Sputnik

Автобусите и трамваите зимата сменят разписанието си: започват да се движат по-често от лятото. Това е свързано не само с времето, но и с приключването на отпускарския сезон. Особено силно се увеличава потокът от пътници в маршутките, които минават покрай училища и университети. А автобусите до московските плажове (и такива има) започват да се движат по-рядко и почти изчезват до месец май.

Московските автобуси нямат зимни гуми – кръглогодишно се движат на универсални за всички сезони.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest