Как войната в Сирия промени военните вертолети на Русия

Военната операция срещу международни терористични групировки в Сирия оказа значително влияние върху тактиката на използване на руски бойни вертолети.

Машините също бяха сериозно модернизирани, вземайки предвид придобития боен опит.

През септември 2015 г. на авиобаза „Хмеймим“ в провинция Латакия беше сформирана авиационна група от вертолети Ми-8 и Ми-24П. През март 2016 г. започнаха да ги заменят с модернизираните Ми-35М, както и най-новите Ка-52 и Ми-28Н. По-късно пристигнаха транспортно-щурмови Ми-8АМТШ „Терминатор“ и транспортни Ми-17. Новият радиолокационен разузнавателен хеликоптер Ka-31СВ премина бойно кръщение, пише „Российская газета“.

„Алигаторите“ и „Нощните ловци“, според списанието „Вертолетна индустрия“, са действали главно в тъмното. На последния етап от операцията за деблокиране на град Дейр ез-Зор, те представляваха до 70% от всички вертолети.

Тактиката на бойната употреба, както отбелязва експертът, непрекъснато беше усъвършенства.

„В битките за Палмира Ка-52 бяха първите, които използваха управляеми ракети „Вихър“, обхватът на които е два пъти по-голям от тези на ракетите от предишното поколение – те поразяват цели на разстояние над 7,5 километра. Това позволява на пилотите на вертолета да изпълнява атаки, като не попадат в зоната на поразяване на ПЗРК и зенитните установки“, съобщава изданието.

Друг елемент от бойната употреба е съвместният „свободен лов“ на двойка хеликоптери и дронове. Ударите се нанасят на височини от 50 до 200 м на разстояние от 300 до 1500 метра.

„В същото време системите за нощно виждане на Ми-28Н направиха възможно откриването на бойни превозни средства на разстояние 15 км, а Ми-35 на разстояние 6-7 километра“, се казва в публикацията.

Съвременната система за въздушна отбрана „Президент-С“ и топлинните капани направиха възможно да се избегне поразяването от вражески ракети „земя-въздух“ по време на атака на височина 100-200 метра.

Независимо от това загубите не могат да бъдат избегнати. Един Ми-8 беше унищожен по време на операция по издирване и спасяване на 24 ноември 2015 година. Ми-28Н катастрофира на 12 април 2016 г. и четири Ми-24 бяха унищожени на земята по време на нападение над базите им. За сравнение в Афганистан съветската авиация загуби 324 хеликоптера.

Опитът с използването на хеликоптери доведе до изоставяне на изцяло метални лопатки на ротора и замяната им с композитни.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest