Как влияе коронавирусът на руската икономика?

Отменени полети, изгнили банани, спрян внос на храна и евтин петрол – ето нашето кратко резюме на последствията от избухването на 2019-nCoV до момента.

На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището на коронавирус в Китай за глобална спешна ситуация. В същия ден Международният валутен фонд (МВФ) призна, че епидемията ще засегне цялата глобална икономика. Разпространението на вируса, срещу който все още няма ваксина, ще окаже неизбежно въздействие и върху Русия: Китай представлява над 12% от целия руски износ. Големият въпрос е колко вреден ще бъде този ефект. Ето какво знаем досега.

Евтин петрол и ниска рубла

Legion Media

Цените на петрола са първите афектирани, като се има предвид, че Китай е един от най-големите потребители на суровината. Търсенето на нефт в Китай падна, а цените на долара за петрола се сринаха. През януари петролът Brent падна с 12.6%, докато цената на руския нефт Urals падна и в долари, и в рубли. На 10 февруари Urals удари двугодишен минимум, падайки под 3 400 рубли за барел ($56). Тази цена вече е под записаната във федералния бюджет.

В резултат на това курсът на рублата се измени, макар и все още не критично: от началото на януари рублата е загубила 3.35% спрямо долара.

Търговците на дребно отказват да купуват китайски хранителни продукти

Саяпин Владимир/TASS

Всяка година Русия купува стоки на стойност $50 млрд. от Китай, като около половината от тях са внос на автомобили, персонални компютри и смартфони. Засега руските компании не са получили известия за забавяне на доставките от Китай.

Що се отнася до китайските хранителни продукти, техният дял на руския пазар е не повече от 2%. От Китай идва основният внос на джинджифил, чесън, домати, чушки, мандарини, грозде и помело, но според търговците на дребно те може лесно да бъдат заменен с внос от други страни.

Така на 3 февруари една от основните търговски вериги в Русия – „Магнит“, обяви, че вече не внася плодове и зеленчуци от Китай поради заплахата от разпространението на вируса и допълнителните усложнения в логистиката. Вместо от Китай за момента компанията ще внася плодове и зеленчуци от Турция, Израел и Мароко. Друг голям търговец на дребно, X5 Retail Group, също заяви, че търси нови доставчици. Въпреки това „Лента“ и Metro не планират да преустановят доставките от Китай, докато останалите търговци на дребно (като „Ашан“ или „Дикси“) засега не са коментирали ситуацията.

Проблемът е, че повечето китайски хранителни доставки отиват в Далечния Изток и Сибирския федерален окръг – региони, които зависят до голяма степен от вноса – и рафтовете в магазините там вече са празни. Според местните медии цените на краставиците и доматите са се вдигнали рязко, а магазините за храни във ВладивостокХабаровск и Усурийск изпитват недостиг на някои видове продукти. Бананите пък се превърнаха в първата „жертва“ на коронавируса във Владивосток – появи се слух, че са заразни (въпреки че са дошли от Еквадор) и те просто изгниха.

Туристическият бизнес ще загуби 100 милиона  

Legion Media

Това е прогнозата на Асоциацията на туроператорите на Русия за периода януари-март 2020 г. в светлината на карантинните мерки, наложени вследствие на огнището. Китай беше най-големият „доставчик“ на туристи за Русия и сега страната губи поне 1,3 милиона китайски туристи.

Въздушните връзки с Китай бяха частично спрени от 1 февруари: вече има само четири курса, извършвани от „Аерофлот“ и неговите партньори до Пекин, Гуанджоу, Шанхай и Хонконг. Но по всичко личи, че загубите тук не се очаква да бъдат твърде големи: според анализатора на „ВТБ Капитал“ Елена Сахнова, курсовете до Китай представляват само два милиона пътници годишно от общо почти 130 милиона. За „Аерофлот“ това са 4% от обема на пътниците и 5% от приходите.

Търсенето на медицински маски за лице се е покачило с 220%

Александр Кряжев/Sputnik

Засега фармацевтичните компании и аптеките безспорно печелят от ситуацията. Продажбите на някои продукти и антивирусни лекарства направо „избухнаха“ – тъй като няма лечение за коронавируса, хората купуват каквото могат на принципа: „ще пробвам всичко“. Например, според платформата на оператора на фискални данни OFD, продажбите на маски за лице са скочили с 220%.

Какво следва?

Засега никой в Русия не смята въздействието на вируса от Китай за пагубно. Въпреки всички настоящи неблагоприятни последици, Герман Греф, шеф на най-голямата руска банка – „Сбербанк“, го определи като „не много значим“.

Всичко обаче би могло да се промени, ако спирането му се окаже невъзможно и сегашната ситуация се задържи. Ако това се случи, предстоят трудни моменти за руската икономика: Сметната палата на Руската федерация прогнозира сериозни последици. Ето само един пример: производителят на автомобили Nissan вече предупреди, че ще спре производството на автомобили в Русия, освен ако ситуацията не се промени до март.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest