Как Владимир Путин празнува рождения си ден?

Руският президент Владимир Путин навърши 68 години.

Неговият прессекретар отбеляза, че Путин ще прекара по-голямата част от деня на работа. Там той ще направи повече от десет международни телефонни разговора, а вечерта ще се срещне с приятели, семейство и близки. Ще ви разкажем как Путин отпразнува предишните си рождени дни и какво му подариха.

Любов към сибирската тайга

Алексей Дружинин/Sputnik

„Шишарката е отгоре, нека ви покажа“, Владимир Путин в туристически дрехи насред гората държи гъба с малка шишарка отгоре и показва откритието си на камерата. Недалеч от него министърът на отбраната Сергей Шойгу оглежда друга обикновена гъба. Путин обаче взема своята за спомен.

През 2019 г. руският президент прекара навечерието на 67-ия си рожден ден на поход в сибирската тайга. Според неговия прессекретар Дмитрий Песков Путин „се наслаждава на природата“. Сергей Шойгу изкопа храст от червена боровинка при същото пътуване, президентът го подържа в ръцете си и посъветва министъра да го засади в дачата си.Алексей Дружинин/Sputnik

Рождения си ден – 7 октомври, президентът понякога прекарва и сред природата с любими хора.

По подобен начин Путин прекара рождения си ден през 2014 г. – тогава президентът специално си взе почивен ден, за да отиде в тайгата.

„Тази вечер той ще лети до Сибир, до сибирската тайга, на 300-400 км от най-близкото населено място, където ще почива на рождения си ден“, каза тогава прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Той добави, че почивката ще бъде „не в жилищни условия“, тъй като е на няколкостотин километра до най-близкото населено място.

Още на 9 октомври 2014 г. президентът говори на заседание на Съвета за физическо възпитание и спорт, където споделя впечатленията си от пътуването.

„Деня на ходенето (9 октомври – Международен ден на ходенето), според мен, не сме отбелязвали никога. Имах ден на ходенето вчера. Извървях почти девет километра през планините, все още ме боли“, призна Путин.

Участие в срещи на върха и поздравления от колеги

На срещата на върха на правителствените ръководители на страните-членки на Общността на независимите държави (ОНД) в Кишинев

На срещата на върха на правителствените ръководители на страните-членки на Общността на независимите държави (ОНД) в КишиневАлексей Панов/Sputnik

Владимир Путин често посреща рождените си дни на работни пътувания. И така, през 2002 г., в деня на 50-ия си рожден ден, президентът отиде в Кишинев (Молдова) за срещата на върха на ОНД. Тогава президентът на Молдова Владимир Воронин подари на Путин кристален крокодил, а той разгледа избите с молдовско вино и организира празнична вечеря в руското посолство.

През 2005 г. Путин отиде на тържествена закуска в Константиновския дворец в Санкт Петербург с ръководителите на Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан в рамките срещата на върха на Организацията за централноазиатско сътрудничество. Тогава президентът лично повози колегите си с черен мерцедес до сградата на пресцентъра, награди Вячеслав Чернуха, машинен оператор от Оренбургска област, който сам потуши пожар в пшенично поле, а също се срещна с германския канцлер Герхард Шрьодер.7 октомври 2013 г. президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и президентът на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин по време на среща в рамките на срещата на върха на държавните и правителственияфоруми на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТЕК) на остров Бали.

7 октомври 2013 г. президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и президентът на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин по време на среща в рамките на срещата на върха на държавните и правителственияфоруми на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТЕК) на остров Бали.Алексей Панов/Sputnik

На рождения си ден през 2008 г. Владимир Путин се озова в Санкт Петербург, когато беше министър-председател. Подариха му образователен филм „Учим джудо с Владимир Путин“, той също участва в 77-ата сесия на Генералната асамблея на Интерпол, инспектира комплекса от защитни съоръжения и посети руското филмово студио „RWS-Санкт Петербург“. Анонимен доброжелател подари на Путин двумесечно амурско тигърче Маша, което бе изпратено да живее в „Сафари парк“ в Геленджик.

Най-екзотичното място за празнуване на президента бе през 2013 г., в деня на 61-ия му рожден ден – Путин отиде в Бали за срещата на върха на АТЕК (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество). След това вечерта на 7 октомври той се срещна с китайската делегация, където според Путин те заедно „изпили по чаша водка“. Японският премиер Шиндзо Абе подари саке на Путин, китайският президент Си Дзинпин – торта, а президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно изпя „Честит рожден ден“ под съпровод на китара.

„Ние (тортата – бел. ред.) я изядохме. Всичко беше спонтанно, без банкет или пир“, спомня си Путин и признава, че в този ден така и не отворил сакето. „Мислите, че пих? Слава Богу, че мога да се контролирам. Все още мога да пробвам саке, мисля, но вече в Москва“.

Седем попадения и песни за вечната младост

Нина Зотина/Sputnik

През 2015 г. Путин отпразнува своя 63-и рожден ден на хокейната площадка в спортния дворец в Сочи „Шайба“. Преди появата си на леда певецът на руски шансони Денис Майданов изпя песните „Вечна любов“, „Безкрайна младост“ и „Прибирам се у дома“. Феновете, които стигнаха до мача, издигнаха плакати „За вяра, за царя!“ и скандираха „Честит рожден ден ден!“.

Путин игра под номер 11 в отбора на „Звездите на НХЛ“, в който бяха още министърът на отбраната Сергей Шойгу и хокеистите Павел Буре, Александър Могилни и Вячеслав Фетисов. Те победиха отбора „Отбора на НХЛ“ (в който бяха бизнесмените Аркадий и Борис Ротенберг и Генадий Тимченко) с резултат 15:10, със седем попадения, отбелязани от самия Путин.Нина Зотина/Sputnik

„Така той (Путин – бел. ред.) удари, вратарят хвана шайбата, изчака, както обикновено, секунда и я пусна. Съдията пренебрегна този момент и не свири. И рожденикът мигновено посегна към шайбата и между вратарския стик изненадващо пъргаво я вкара във вратата… Вратарят погледна съдията в недоумение, той вдигна ръце…“, описва мачът журналистът на „Комерсант“ Андрей Колесников, като отбеляза, че президентът имал „съвършено честно ппопадение“.

Необичайни подаръци

Путин с кучето Кони

Путин с кучето Кони

„Честно казано, дори не винаги гледам какво има (в плика) и често ги прехвърлям в различни хранилища – просто нямам време“, така Владимир Путин отговори на въпроса какви подаръци обича да получава.

Независимо от това, ръководителите на други държави и други политици понякога правят публични подаръци на руския лидер. И така, Сергей Шойгу, докато все още беше ръководител на министерството на извънредните ситуации, подари на Путин черен лабрадор Кони, президент на Туркменистан Гурбангули – кученце от Алабай на име Верни, а бившият кмет на Москва Юрий Лужков – коза на име Сказка.https://www.instagram.com/p/BZ8clyvHPM6/embed/?cr=1&v=12&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fbg.rbth.com&rp=%2F%25D0%25B6%25D0%25B8%25D0%25B2%25D0%25BE%25D1%2582%2F334586-putin-rozhden-den#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A4949.000000000524%2C%22ls%22%3A4320.445000000291%2C%22le%22%3A4347.999999999956%7D

През 2017 г. пък Силвио Берлускони подари на президента голяма завивка, изобразяваща него и президента, които се ръкуват на фона на известната катедрала „Василий Блажени“ и Колизеума.

На 50-ия си рожден ден президентът получи колекция от „100 вицаза Путин“ и 50-метров шарф. През годините Путин получи и разсад от ябълки и еротичен календар, изобразяващ студентки от факултета по журналистика на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“.

За съжаление Путин не може да взе всички подаръци – по протокол, пише Газета.ру, президентът може да си запази сувенир на стойност не повече от 10 000 рубли ($132) – останалото автоматично става държавна собственост и се съхранява в специален музей в първия корпус на Кремъл.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest