Общество

Как в САЩ опитват да създадат копие на Ka-50 на базата на AH-1 Cobra

Американските военни са свикнали в ученията им противниковата страна да е представена не от някакви абстрактни сили, а от конкретен противник.

През 1980-те години за максимална реалистичност на учебните бойни действия в САЩ се сформира необичайна войскова част, 32-ри гвардейски мотострелкови полк, пише „Российская газета“.

Това формирование е дислоцирано в Националния учебен Център във Форт Ъруин в пустинята Мохаве. То е въоръжено със съветска военна техника, пленена от Израел във войните с арабските страни, както и изпълнени на шасито на лекия танк М551 Sheridan и БТР М113 имитации на Т-72, Т-80, БМП-1, БМП-2, ЗСУ-23-4 „Шилка“.

На полигона на гореспоменатия център целогодишно се водят учебни сражения с участието на сто единици техника.

Авиацията на Съветите първоначално се изобразява от пребоядисани като „МиГ“ леки щурмови самолети A-4 Skyhawk и изтребители F-5 Tiger II. По-късно, когато ВВС на СССР започва да се превъоръжава с техника от четвърто поколение, специализираните ескадрили започват да се комплектоват с F-16N и израелския Kfir.

В хода на различни маневри активно се използват и вертолети. Сред тях има и такива, дегизирани като вертолетите на вероятния противник. На някои образци се използва просто подобен камуфлаж, а при други обаче опитват да копират оригиналите точно.

Например известният Ми-24П, изпълнен на основата на H-19 и много подобен на истинската „двадесет и четворка“. Фалшификатите се дават само с неприбиращи се колесници.

През първата половина на 1990-те години САЩ решават да възпроизведат най-мощния боен вертолет за времето си – Ка-50. За основа се взема AH-1 Cobra. Създаденият QAH-1S Hokum-X много смътно наподобява „Черната акула“. Може би затова нещата се ограничават до пускането на само на три екземпляра.

Понастоящем в САЩ F-16 Fighting Falcon изобразява Су-57, а на едно от летищата е забелязан макет на китайския изтребител от пето поколение Chengdu J-20.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest