Общество

Как в Русия протича подборът на наборните военнослужещи?

Новобранците чакат медицински прегледи и „отбиране“ на сборния пункт.

Въпреки разпространението на коронавирус и въведения в Москва „режим на самоизолация“, при който на хората, с редки изключения, е забранено да напускат домовете си, пролетният набор на армията ще се състои. Съответният указ беше подписан от президента на Русия Владимир Путин.

Наборът започна на 1 април, а до 15 юли 135 000 новобранци ще отидат в армията за една година. В следващите месеци много млади хора ще преминат военна комисия и медицински преглед, и ще бъдат разпределени във войските.   

Програмата не е за всички

В Русия могат да призоват в армията мъже на възраст от 18 до 27 години, които преди не са карали военна служба или не са освободени от нея. Въпреки това съществуват редица изключения.

Евгени Йепанчинцев/Sputnik

Например, ако гражданин на Русия живее постоянно в друга страна, той не се призовава в армията. Освобождение от служба могат да получат студенти в университет, самотни бащи, бащи с много деца, настойници на непълнолетни или юридически неспособни роднини, сътрудници на силовите министерства, депутати, а също и тези, които по време на призива са били определени като „временно негодни“ вследствие на травма или операция. Бивши затворници също не се допускат в армията.

За останалите новобранци пътят към армията започва с призовка.

„Служител идва и ви предава лично призовката. Там е написано кога и в какъв ден си длъжен да се явиш в наборната служба“, — казва Игор, който постъпва в армията през 2014 година.

В наборната служба

Reuters

Постепенно, в наборните служби по цялата страна се събират новобранци, за да преминат медицинска комисия и да се изясни дали са годни за военна служба.

„Това е отделен въпрос – там момчетата идват с майките си, много от тях се оплакват, викат, устройват сцени като в бразилски сериали (за да може синовете им да получат просрочка от армията)“, казва Игор. 

Това не помага на всички. „Проверката там е чисто символична, защото сътрудниците на наборната служба трябва да достигнат норма [по количество новобранци, съответстващо на бройката в указа на президента]. Имайки предвид, че има много хора, които плащат, за да не заберат децата им в армията, те са длъжни да компенсират за сметка на останалите“, съобщава Игор.

„На медицинските комисии новобранците са много“, разказва Фьодор, когото призвават в армията през 2017 г., когато е на 18 години. „Дълъг коридор с много кабинети, а във всеки от тях лекари — новобранците минават през всички тях на опашка“.

Фьодор разказва, че в неговия случай лекарите (терапевт, хирург, психолог, офталмолог, стоматолог) отделяли много внимание на медицинските карти и справките, които новобранците носели със себе си. 

Reuters

„За себе си аз реших, че това, което казваш, няма особено значение. Тъй като има много хора, всичко се случва на поток. Документите се проверяват с голямо внимание. Ако там е записана някаква хроническа болест, те питат дали това действително е вярно и пишат направление за вторично изследване“, казва Фьодор.

След като лекарите прегледат новобранците, с тях разговарят сътрудници на наборната служба и въз основа на своите заключения от беседата назначават категория: младежът или е напълно годен за служба (даже и за елитния род войски), или е годен, но с ограничения (и не може да попадне в елитната войска), или е напълно негоден, или има ограничена годност само за военни периоди.

Тези, които са годни, прекарват определено време вкъщи с роднините си (Фьодор, например, получава една седмица) и се отправят към наборния пункт, откъдето новобранците се разпределят по всички части на Русия.

В наборния пункт

Когато новобранците пристигат на сборния пункт им се правят снимки, взимат се пръстови отпечатъци, оформят се документи и се настаняват в голяма зала, така че там военнослужещи от различни родове войски да изберат своите новобранци. 

Егор Алейев/ТАСС

„Пристигат рекрутъри и започва отбирането. Военните избират най-здравите и умните“, казва Игор. „Това прилича на скотобаза: всички стоят там, от най-слабите и кривите до двуметрови гиганти“.

„Най-ценните екземпляри“ бързо се разпределят към елитния род войска, а останалите чакат да настъпи техният час. „Случва се момчетата да стоят там по няколко дни, защото за тях „купувач“ не се е намерил“, казва Игор.

Валерий Матицин/ТАСС

Тези, които имат шофьорски книжки или професия, са с голямо търсене в сравнение с другите. Въпреки това мнозинството новобранци не знаят до последно в какви войски ще ги изберат.

Когато новобранец бива избран, той получава униформа. „Това е важен момент. Част от униформите се шие от затворници и е нужно внимателно да се проверява качеството. Имали сме хора, които са си смъквали кожата на краката, защото не са си избрали правилно обувки и заради това страдат по време на служба“, казва Игор.

Дори в такова важно дело е невъзможно да се избегнат куриози: „Стори ми се странно. [Когато се подготвях за служба] ме преоблякоха три пъти, а униформата никак не се променяше. Една давах, друга взимах,“ разказва Фьодор. 

След като униформата е получена, новобранецът се отправя към новия си командир в дежурната служба, където му предстои да прекара следващите 12 месеца.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest