Общество

Как в Русия отбелязват будитската Нова година Сагаалган

Народите, които изповядват будизма, отбелязват Новата година по своя календар.

В Буриятия, Калмикия и Тува тя е официален почивен ден.

Освен светската Нова година, която цялата страна посреща в нощта на 31 декември срещу 1 януари, много народи в Русия си имат и свои традиционни дати за този празник. За много народи в Сибир важният празник настъпи неотдавна. През 2023 г. тя се падна на 21 февруари в Бурятия, Калмикия и Тува и на 23 февруари в Алтай. 

Вярващи в дацана

Вярващи в дацана „Дамба Брайбунлинг“ преди началото на обреда ДугжуубаЕвгений Епанчинцев/ТАСС

В Бурития този празник се нарича Сагаалган, в Калмикия – Цаган Сар, при тувинците – Шагаа, а при алтайските народи – Чага Байрам. Това название се превежда като „бял месец“, тъй като обратното броене върви по лунния календар. След годината на Тигъра настъпва годината на Заека. Тези наименования имат и втори вариант на превод – „прекрачване на времето“.

В някои райони първият ден на будитската Нова година е официален почивен ден.  

Чита, Забайкалски край

Чита, Забайкалски крайЕвгений Епанчинцев/ТАСС

Обред за пречистване

За този празник хората се подготвят отрано, като отделят внимание най-вече на чистотата – и тук става дума не само за почистването на дома, но и за специален обред за пречистване, който се нарича Дугжууба. 

По правило, той се провежда на специални площадки близо до дацаните. За този ритуал се правят пирамиди „Соор“ и се изгарят тържествено на фона на молитви като символ на духовното пречистване. След четенето на молитвите, хората се обръщат с гръб към огъня, за да оставят всичко лошо в миналото.

По време на Дугжууба

По време на ДугжуубаАлексей Даничев/Sputnik

Вторият огън на площадката е по-малък. В него вярващите хвърлят късчета тесто или плат, които са потъркали предварително. Смята се, че така те изгарят цялата си негативна енергия, болести и беди. Ламите кават, че е най-важно човек да се откаже от своите лоши мисли и да се придържа към благи дела.

Алексей Даничев/Sputnik

Как се празнува будитската Нова година

Също като светската Нова година, този празник се смята за семеен. В първия ден на Новата година е желателно да се посетят най-старите роднини (а и останалите). Традиционен подарък е коприненият шал, но днес хората често си подаряват и други неща. 

Евгений Епанчинцев/ТАСС

И разбира се – празнична трапеза! Докато на 1 януари цялата страна яде салата „Оливие“ и „Мимоза“, 21 февруари е време за понички с анималистични форми с пожелания за късмет, както и буузи (пози). Изобщо, на масата за дължително трябва да има бяла храна: млечни продукти, краве масло, зефир.

Република Тува

Република ТуваКирил Кухмар/ТАСС

В градовете често се провеждат изложби и концерти, където могат да се видят много хора в традиционни народни носии. В Бурятия на тези празници танцуват хорото „йохор“, което символизира движението на живота. 

Бурятия

БурятияАлександър Гармаев/ТАСС

Тържествата и службите при дацаните продължават няколко седмици. Това е още един повод хората да си пожелаят щастие и да изпратят зимата.

Иркутска област

Иркутска областКирил Шипицин/Sputnik

Сутрешен молебен

Сутрешен молебенЕвгений Епанчинцев/ТАСС

Село Могойтуй, Забайкалски край

Село Могойтуй, Забайкалски крайЕвгений Епанчинцев/ТАСС

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest