Как в Русия използват отровните мухоморки за красота и здраве

Трендът за вечна младост подтиква технолозите и дори микофобите да обърнат внимание на козметиката от гъби.

Производителите на козметика са се научили да произвеждат кремове и мехлеми едва ли не от всички достъпни природни компоненти, включително от екстракт от гъби. Едва ли някой вече ще се учуди да види в състава на кремовете пачи крак (овлажнява кожата), кладница (подобрява цвета на кожата) или шийтаке, които помагат за отстраняването на пигментни петна. Но има един нюанс – всички те се ядат. Не всички обаче се осмеляват да се намажат с мухоморка и, както става ясно, има защо. Някои мухоморки могат да забавят процесите на стареене, а гъбата паразит чага може не само да унищожи дървото, на което расте, но и има успокояващи свойства.Science Photo Library/Getty Images

Мухоморката се оказва истинска съкровищница на полезни вещества, които овлажняват кожата и изглаждат бръчките. Учените смятат, че ползите ѝ се дължат на  биологично активните полизахариди в състава ѝ, които отговарят за нивото на влажност на кожата и ускоряват процеса на обновяването ѝ.

„На цялата територия на европейска Русия червената мухоморка от дълги столетия се използва не само за приготвяне на течности за борба с мухите, но и като лечебна гъба“, пише известният миколог Михаил Вишневски в книгата си „Нейно Величество Мухоморката“.Legion Media

„Настойките и компресите от тази гъба помагат за заздравяването на рани, натъртвания, ревматизъм, стомашни заболявания, заболявания на нервната система, тумори на жлезите, туберкулоза и много други болести. Резултатите от биохимичните експерименти показват, че в обвивката на шапката на червената мухоморка се съдържа антибиотичното вещество мускаруфин – огнено-оранжев пигмент, който възпрепятства развиването на туморите*. Ценни лечебни свойства има и кашицата от гъбата“.

Народни рецепти

В древните времена шаманите от Западен Сибир ядат отровните гъби сурови или варят отвари от тях за своите окултни цели. Това не е масова практика, затова мухоморките се използват от хората за правене на капани и ловене на мухи, дървеници и други насекоми – оттам идва и названието на гъбата (от думите „мор“ и „муха“).Legion Media

От XIX в. тези отровни гъби започват да се използват външно. Настойката от мухоморки в ленено масло се приема за разтриване на болни от ревматизъм. В Московска област за това се прави солена тинктура от мухоморки, а в Санкт Петербург подпухналите стави се разтриват до почервеняване с полуизгнили гъби.

Правят се и настойки от мухоморка във водка – като лечебно средство срещу туберкулоза, заболявания на нервната система, тумори. Приема се вътрешно. Но всички експерименти с настойки от отровни гъби са опасни за здравето и живота, така че не всички пациенти преживяват това лечение благополучно.

Използват се и други гъби: със сок от майски гъби и настойка от чага се лекуват кожни заболявания, с отвара от гъба пъстърва се плакне косата за красив блясък.

Бизнес със мухоморки

Бизорюк

През 2015 г. Евгений Фьодоров и Виктория Шевченко откриват в Краснодар семейната фабрика „Бизорюк“ за производство на козметика от растителни и природни компоненти, включително от мухоморки. Суровините за козметиката се доставят от Краснодарския край и Северен Кавказ.

Кремът за лице с мухоморки обещава овлажняване и възстановяване на кожата, намаляване на бръчките и облекчаване на възпаленията. Стойността на това многообещаващо средство е скромна – един флакон от 30 мл струва 300 рубли (около 4,20 евро). Освен екстракт от мухоморки, кремът съдържа и хиалуронова киселина, масло от кокос и и още десетина масла и други полезни компоненти, които не вредят на кожата. От мухоморки се прави и крем за крака срещу разширени вени и отоци, както и мехлеми за стави. Продукцията, както твърдят производителите, се радва на високо търсене.Legion Media

Двойката не са единствените, които промотират лековитите свойства на мухоморките в Русия. Компанията „Ерилем“ от Новосибирск е разработила серията против стареене „Мухомор против“. Тя включва десетина кремове за лице, ръце и крака. Например, маслото за пети срещу напуквания и сухота обещава да омекоти кожата на краката и да ги защити от гъбички. Освен екстракт от мухоморки, в състава му има и масло от млечник. Според производителите то има „смекчаващо действие, по-добро от това на прасковите“, а настойката от чага и кора от върба в състава на крема намалява потенето. Освен екстракт от гъби, в кремовете има и отвара от боровинки, сок от алое и живовляк, морска сол, АНА киселини и сребърен цитрат – съюз между народната медицина и технологиите, събрани в една тубичка.

Търсене на мухоморки

Legion Media

Човек може да си помисли, че използването на мухоморки в домашни условия е останало далеч в миналото, но това не е така. Бабите по селата и до днес, когато ходят за гъби, си вземат и отделна торбичка за мухоморки. Ценният материал се кисне няколко дни в спирт или водка, а с получената настойка се разтриват ставите.

На пазарите могат да се намерят мухоморки на килограм. А в горите край Москва в сезона се срещат обяви за изкупуване на мухоморки. Не е ясно дали след това те се използват за лечебни цели.

В интернет има видеа, в които се показва как да си направите мехлем от мухоморки, но недейте да го правите сами у дома. Резултатът може да предизвика алергични реакции при хора с чувствителна кожа или по-сериозни поражения, ако попаднат в лигавицата. При професионалното производство гъбите се пречистват и се следи  строго за точното им количество в кремовете.

*Официалната медицина допуска само външен прием на настойки и мехлеми от мухоморки.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest