Общество

Как тайната кореспонденция на Кенеди и Хрушчов спасява света от ядрена катастрофа

Светът е на ръба на ядрен апокалипсис, когато конфликтът между СССР и САЩ достига своята кулминация по време на Кубинската ракетна криза.

И само човечността на Никита Хрушчов и Джон Ф. Кенеди, тяхната готовност за компромис позволяват да се намери мирно решение.

Личното познанство на Хрушчов и Кенеди започва с „Виенската среща на върха“ – една от най-неуспешните срещи в историята на съветско-американските отношения, състояла се на 4 юни 1961 година. Преди срещата на върха съветниците на Хрушчов характеризират пред него братята Кенеди като слабохарактерни „момчета с къси панталони“, лесна мишена за словесни нападки. На свой ред „секундантите“ на Кенеди също не са в състояние да предложат на президента положителна тактика за преговори, тъй като всички те са яростни противници на комунистите.

Хрушчов и Кенеди във Виена

Хрушчов и Кенеди във ВиенаRon Case/Getty Images

Лидерите на двата враждуващи блока провеждат дълъг и доста агресивен абстрактен дебат за идеологиите и съдбата на света, без обаче да стигат до конкретика. В резултат на „Виенската среща на върха“ не е подписан нито един официален документ. Срещата, която цели да доведе до край на Студената война, допълнително влошава отношенията между СССР и САЩ и води до Втората берлинска криза.

Тайна кореспонденция

Въпреки неуспеха на „Виенската среща на върха“, нито една от страните не желае нова голяма война. Още през септември 1961 г. Хрушчов изпраща на Кенеди писмо от 26 страници, с което се опитва да възобнови отношенията им.

Хрушчов в Крим

Хрушчов в КримМАММ/МДФ/russiainphoto.ru

„В мислите си неведнъж съм се връщал към срещата ни във Виена. Спомням си, че Вие подчертахте, че не желаете война и предпочитате да живеете в мир с нашата страна, конкурирайки се в мирни сфери. Въпреки че последвалите събития не се развиха в желаната посока, сметнах, че би било полезно да се обърна към Вас в неформална обстановка и да споделя някои от идеите си. Ако не сте съгласни с мен, можете да приемете, че това писмо не е съществувало, и естествено аз, от своя страна, няма да използвам тази кореспонденция в публичните си изявления. В края на краищата само в поверителната кореспонденция можете да кажете всичко, което мислите, без да обръщате внимание на пресата, на журналистите.“

В писмото си комунистът Хрушчов неочаквано сравнява планетата с Ноевия ковчег, в който намират подслон както „чисти“, така и „нечисти“ животни: „Независимо от това кой се класифицира като „чист“ и кой като „нечист“, всички те са еднакво заинтересовани от едно – ковчегът да продължи успешно своето пътуване. И ние нямаме друга алтернатива: или трябва да живеем в мир и да си сътрудничим, за да запазим Ковчега на повърхността, или той ще потъне“.

Хрушчов и Кенеди във Виена

Хрушчов и Кенеди във ВиенаDon Carl STEFFEN/Gamma-Rapho via Getty Images

Джон Ф. Кенеди харесва идеята на Хрушчов за неофициална кореспонденция. Той се съгласява да я запази в тайна.

„Много ми харесва вашата аналогия с Ноевия ковчег, в който и „чистите“, и „нечистите“ са решили да останат на повърхността. Каквито и да са различията ни, сътрудничеството ни за запазване на мира е също толкова спешно – ако не и по-належащо – колкото и сътрудничеството ни за спечелване на последната световна война.“

Хрушчов и Кенеди предпочитат да общуват, заобикаляйки официалните канали за комуникация, така че възможно най-малко хора в Кремъл и Белия дом да знаят за кореспонденцията им. Съветският генерален секретар има свой човек във Вашингтон, който може да стане свързващо звено между двамата лидери.

Георгий Никитович Болшаков (1922—1989)

Георгий Никитович Болшаков (1922—1989)Архивна снимка

„Имаше един шпионин, който идваше в къщата ни през цялото време, един човек на име Георги Болшаков, който беше руски шпионин. Родителите ми се бяха запознали с него в посолството. Харесал им, беше симпатичен, постоянно се смееше и шегуваше, надпреварваше се с баща ми по лицеви опори, танцуваше руски танци и ни учеше и нас. Всички знаехме, че е агент на ГРУ. И това беше по времето, когато излизаха първите филми за Джеймс Бонд. Така че за нас беше наистина вълнуващо да имаме истински руски шпионин в къщата си. Държавният департамент беше ужасен от това… Хрушчов … изпрати това дълго писмо до чичо ми, а той не искаше да мине през Държавния департамент или посолството му. Той беше приятел с Болшаков, така че даде писмото на Георги, а Георги го донесе и го предаде на Пиер Селинджър, сложено в „Ню Йорк Таймс“. И той го предаде на чичо ми“ – из мемоарите на Робърт Ф. Кенеди-младши.

Впоследствие Болшаков се среща още няколко пъти с Робърт Кенеди и Селинджър, за да им предаде устни и писмени послания от Хрушчов. Освен това лидерите на двете свръхсили се споразумяват да създадат гореща телефонна линия. В дома на американския президент има червен телефон, чрез който той може да се свърже директно със съветския генерален секретар.

Светът на ръба на катастрофата

Лейтенант Джон Ф. Кенеди в церемониално облекло, 1942 г. // Завършване на Лвовско-Сандомирската операция. На подиума сред военните: Никита Хрушчов, 1944 г.

Лейтенант Джон Ф. Кенеди в церемониално облекло, 1942 г. // Завършване на Лвовско-Сандомирската операция. На подиума сред военните: Никита Хрушчов, 1944 г.Свободни източници

Но взаимното уважение между Кенеди и Хрушчов не е достатъчно, за да се предотврати Кубинската ракетна криза. През 1961 г. в Турция са разположени американски ядрени ракети PGM-19 „Юпитер“. Те могат да бъдат използвани за унищожаване на основните промишлени центрове в европейската част на СССР само за 15 минути. Съветското ръководство и лично Хрушчов приемат тези ракети като обида.

Отговорът на СССР не закъснява. Още през август 1962 г. първите съветски кораби с балистични ракети пристигат в комунистическа Куба. Към средата на октомври на „острова на свободата“ вече има 40 ядрени бойни глави и 40 000 войници и офицери от съветската армия. Кенеди е бесен заради тази авантюра на Хрушчов, а самият Хрушчов не може да прости на Кенеди за ракетите в Турция и плановете за ново нахлуване в Куба. Ситуацията е нажежена до краен предел, светът никога не е бил толкова близо до ядрена катастрофа.

„Мисля, че ще признаете, че стъпките, които поставиха началото на сегашната верига от събития, бяха действията на вашето правителство, което тайно предостави на Куба нападателни оръжия“, пише Кенеди до Хрушчов на 23 октомври 1962 година.

Подписване на прокламация, забрана на доставката на нападателни оръжия за Куба

Подписване на прокламация, забрана на доставката на нападателни оръжия за КубаLegion Media

„Вие сте разтревожени заради Куба. Казвате, че тя ви безпокои, защото се намира на 90 мили по море от брега на Съединените американски щати. Но Турция граничи с нас; нашите часови патрулират напред-назад и се виждат взаимно. Смятате ли тогава, че имате право да изисквате сигурност за собствената си страна и премахване на оръжията, които наричате нападателни, но не предоставяте същото право на нас?“, пише му в отговор Хрушчов на 27 октомври 1962 година.

Хрушчов и Кенеди до последно се опитват да предотвратят катастрофата, защото от опит знаят колко ужасна може да бъде една световна война. Кенеди е единственият президент на САЩ, който получава медал „Пурпурно сърце“. Той лично се сражава с коалицията на Хитлер в Тихия океан. Катерът на Кенеди е тараниран от японски разрушител, трима от другарите му са убити, а един от тежко ранените Джон трябва да влачи върху себе си повече от 9 километра през водата до най-близкия бряг. От друга страна, Хрушчов участва в битката при Сталинград, може би най-тежката битка на XX век, която отнема живота на повече от 2,6 милиона души.

И докато генералите във Вашингтон и Москва нямат търпение да изпитат армиите си едни срещу други, държавните глави отстояват позицията си – трябва да се намери мирно решение.

„Ние ценим мира, може би дори повече от другите народи, защото преживяхме ужасна война с Хитлер. Но нашият народ няма да се поколебае пред нито едно предизвикателство… Ако провокаторите отприщят война, те няма да избягат от отговорността и от тежките последици, които войната ще им донесе. Но ние сме убедени, че разумът ще надделее, войната няма да бъде започната и мирът и сигурността на народите ще бъдат гарантирани“, се твърди в обръщението на Хрушчов към Кенеди от 28 октомври 1962 година.

Намиране на изход от кризата

Lockheed SP-2H Neptune на ВМС на САЩ (BuNo 140986) от патрулна ескадрила VP-18 Flying Phantoms, летящ над съветски товарен кораб

Lockheed SP-2H Neptune на ВМС на САЩ (BuNo 140986) от патрулна ескадрила VP-18 Flying Phantoms, летящ над съветски товарен корабСвободни източници

През нощта на 28 октомври главният прокурор на САЩ Робърт Кенеди се среща тайно със съветския посланик Анатолий Добринин, за да предложи мирно споразумение при следните условия: Хрушчов нарежда изтеглянето на ядрените оръжия от Куба, а президентът Кенеди се задължава да отмени ембаргото върху Куба и да премахне ракетите в Турция в рамките на 6 месеца.

Това е устно споразумение, без подписи и гаранции. Но и двете страни спазват условията. Още на 20 ноември в Куба не остават съветски ядрени бойни глави и Кенеди нарежда да се вдигне блокадата на острова. Няколко месеца по-късно американските ракети „Юпитер“ са изнесени от Турция.

Хрушчов и Кенеди осъзнават, че трябва да поддържат връзка. Само по този начин могат да избегнат взаимната омраза и необмислените решения, които могат да доведат до непоправима катастрофа. Важно е да умееш да виждаш дори в противника си човешко същество и именно човечността на лидерите на двете свръхсили спасява света през октомври 1962 година.

автор: АЛЕКСАНДЪР ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest