Как ще модифицират Су-30СМ?

Обновената версия ще получи нови двигатели, радари, както и управляеми бомби и ракети, които ще превърнат изтребителя от 1990-те в „птица“ за съвременна война.

Руския изтребител Су-30СМ ще бъде усъвършенстван до СМ2 „Супер Сухой“, предаде руска медия. Той ще получи двигател с увеличена маневреност, както и уникални радари. Освен това арсеналът му ще бъде значително разширен. Ще включва най-новите управляеми бомби и ракети. Според експерти такава модернизация значително ще увеличи потенциала на руската бойна авиация.

Планира се работите по него да приключат до 2027 година. Ще бъдат подобрени не само изтребители от редиците на Въздушно-космически сили (ВКС) на Русия, но и от морската авиация.

В близките месеци ще бъде потвърден и точният брой изтребители Су-30СМ, които ще бъдат модифицирани.

Какво ще се промени?

Изтребители Су-30СМ от 120-ия отделен смесен авиополк на земята и в небето: работни дни на летище Домна

Изтребители Су-30СМ от 120-ия отделен смесен авиополк на земята и в небето: работни дни на летище ДомнаВячеслав Степанов, Дмитрий Чистопрудов/Mil.ru

От 2015 г. руските инженери работят по повишаване бойните възможности на Су-30СМ. По-конкретно те решават да унифицират Су-30СМ и Су-35С колкото се може повече. За целта започва подготовката на вариант на Су-30СМ с нов двигател. Следва и проучване за възможността да монтират на изтребителя по-мощен радар „Ирбис“ вместо сегашния „Леопард“.

Като част от модернизацията разработчиците разрешават проблема с поставянето на двигателя АЛ-41Ф-1С на Су-30СМ2, с който са оборудвани и суперманеврените Су-35С. В сравнение със сегашната силова установка на Су-30СМ тягата на новия двигател се увеличава 16 пъти.

„Животът на самолетния двигател е удвоен веднъж – до 4000 часа, без да се повишават теглото и размерите. Оборудван със система за плазмено запалване, АЛ-41Ф-1С е по-икономичен от АЛ-31ФП, с който в момента лети „тридесетката“. Със същото количество гориво изтребителят ще може да остава по-дълго във въздуха. Освен това бордовата електроника, радарите и оптико-локационната станция са подобрени“, каза Вадим Козюлин, професор от руската Военна академия.Су-30СМ

Су-30СМЕвгений Половодов/Mil.ru

Според него тези модификации ще повишат обсега на стрелба на изтребителя – много важна част в днешните въздушни битки.

„Подобрената задвижваща система, първо, намалява горивната консумация, и второ, поради това се увеличава и обсегът на полета със същото гориво. Усъвършенстваният радар увеличава възможността правилно да се открива и определя вражеският обсег“, допълва експертът.

Су-30СМ за руските въоръжени сили е създаден на базата на добре развита експортна версия на Су-30МК, която се превръща в хит на международния оръжеен пазар в началото на века. Над 300 самолета от това семейство са доставени в Индия, Алжир и Малайзия. Използването на тази платформа дава възможност за бързо създаване на нейната модификация за Русия и скоростно пускане на масово производство.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest