Как СССР изтегля войските си от Източна Европа?

Изтеглянето на съветските войски от Германия е най-голямата мирна военна операция в историята.

Военните контингенти на СССР в Източна Европа в края на 1980-те години са впечатляващи. В ГДР, Унгария, Полша и Чехословакия са разположени около 500 000 войници (без да броим персонала от стотици хиляди цивилни), повече от 9 000 танка, 5 800 артилерийски оръдия, 12 000 бойни машини, 1 700 военни самолета, 700 вертолета и оперативно-тактически ракетни системи.

Изтегляне на руските войски от Естония
Изтегляне на руските войски от ЕстонияАнатолий Морковкин /ТАСС

Кардиналните промени в политическия живот на СССР, а след това и в този на източноевропейските държави, напълно нарушават установената система на отношения между Москва и нейните съюзници по организацията на Варшавския договор. Това повдига и въпроса за самото съществуване на „съветско НАТО“.

Изтегляне на войски на бившия СССР от територията на Литва.
Изтегляне на войски на бившия СССР от територията на Литва.Алгирдас Сабаляускас /ТАСС

Ръководството на СССР, което действа в духа на перестройката, следва курса на разоръжаване и нормализиране на отношенията със Запада, изпълнява исканията на своите (все още) партньори от Източния блок за изтегляне на войските от техните територии. В резултат на това през 1989-1990 г. Съветският съюз обсъжда с всяка държава поотделно как и колко време ще отнеме този процес.

Изтегляне на войски от Латвия.
Изтегляне на войски от Латвия.Анатолий Морковкин /ТАСС

Първите поделения на Южната група войски (общо 70 000 военни) започват да напускат Унгария през юни 1989 година. „Южната група е лесна за изтегляне“, спомня си командващият генерал-полковник Матвей Бурлаков. „Съветският съюз все още съществува. Наблизо е нашата Украйна, Русия, пресичаш границата и си у дома. Войниците, разбира се, се втурват към вкъщи. Да служиш в Съюза е по-лесно, отколкото в Унгария. На практика не ги пускахме извън градовете. Отиват на екскурзия до Будапеща и после обратно в казармата. Не можехме да ги разпуснем. Те се страхуваха от унгарците, но дори нашите войници можеха да натворят нещо.“ 

Военно оборудване напуска страната. Изтегляне на съветските войски от територията на Унгария.
Военно оборудване напуска страната. Изтегляне на съветските войски от територията на Унгария.Мирослав Лужецки /Sputnik

Изтеглянето на Централната група войски (92 000 войници) от Чехословакия започва на 26 февруари 1990 г. и преминава през три етапа в течение на година и половина. Когато първите ешелони на съветските танкове се отправят от град Френщат в Северна Моравия към СССР, там има стотици журналисти от цял ​​свят. „Те мислеха, че чехите ще засипят „окупаторите“ с ругатни и ще ги замерват с гнили домати“, спомня си полковникът в оставка от Чехословашката армия Станислав Погоржел. „А всъщност това бе една трогателна среща – с оркестър, с цветя, с топли думи за сбогом.“ 

Изтегляне на съветските войски от Чехословакия, 1989г.
Изтегляне на съветските войски от Чехословакия, 1989г.TASS

На 8 април 1991 г. започва изтеглянето на Северната група войски от Полша (45 000 души), което приключва през септември 1993 година. По това време последните пристигнали у дома войници се считат за военнослужещи не на съветската, а на руската армия.

В. Кисельов /Sputnik

За най-силна сред всички съветски групи войски в Европа се счита Западната, разположена в Германия. През 1990 г. тя наброява повече от 300 000 военни, 200 000 цивилни, 5 000 танка и 1 700 хеликоптера и самолета. Преместването на такова огромно количество хора и техника се превръща в най-голямата военна мирна операция в историята.

Борис Бабанов /Sputnik

Командирът на групата – генерал Борис Снетков, получава заповед за изтегляне на войските, но отказа да я изпълни: „Няма да изтегля групата! Маршал Жуков основа група на съветските окупационни сили в Германия, видни военни ръководители участват, а аз, 15-ия главнокомандващ, дя я разпусна?! Няма да го направя!“ По тази причина той е отстранен от поста си и е заменен от генерал-полковник Матвей Бурлаков, който преди това оглавява Южната група на съветските сили. 


Изтегляне на съветските военни части от територията на Германската демократична република.
Изтегляне на съветските военни части от територията на Германската демократична република.Юрий Абрамочкин /Sputnik

Изтеглянето на войските от Германия приключва през 1994 година. Ръководството на двете страни решава да отбележи тържествено това събитие. На 31 август в парк Трептовер, в близост до паметника на съветския войн-освободител, с участието на президента на Русия, Борис Елцин, и германския канцлер, Хелмут Кол, се провежда съвместна церемония с полагане на венци от войниците на Бундесвера и руската армия.

Изтегляне на последните руски войски от Германия
Изтегляне на последните руски войски от ГерманияТАСС

„Общо 49 години нашите войски бяха в Германия и за цялото това време ние никога не сме заплашвали никого, но и не сме се страхували от никого. Като най-мощната групировка на съветските и руските въоръжени сили, Западната група честно изпълнява историческата си мисия за осигуряване на мир и стабилност в Европа. Не е известно как би се развило устройството на света после войната, ако нямаше съветски войски в Германия, Чехословакия, Унгария и Полша“, каза Бурлаков

Юрий Абрамочкин /Sputnik

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest