Общество

Как СССР и САЩ обменят разкрити шпиони

В Германия има специален „шпионски мост“ за такива сделки

1. Абел за Пауърс

Заловеният Рудолф Абел

Заловеният Рудолф АбелPhotoQuest/Getty Images

Най-известният обмен на разкрити и заловени шпиони по време на Студената война става на 10 февруари 1962 година на Глинския мост. Мостът е граничен за Германската Демократична република (ГДР) и Западен Берлин. Точно тук съветският агент, разузнавал в САЩ, е предаден за сваления над територията на СССР пилот Франсис Пауърс.

Рудолф Абел (с истинско име Уилям Фишър) е работил в Северна Америка до 1948 година. Тук той добива информация за икономическия и военен (включително ядрен) потенциал на САЩ, създава и ръководи агентурни връзки. През 1957 г. е арестуван от ФБР след предателство на свой съветски колега.

„Шпионският мост“, заснет от американската страна на разделения БерлинBettmann/Getty Images

Шпионинът категорично отказва да съдейства на американските специални служби и получава 32 години затвор за шпионаж. „Всичко, което върши Абел е по собствено убеждение, парите не са стимул за него. Иска ми се и ние да имаме три, четири подобни човека в Москва“, споделя за него директорът на ЦРУ Алън Дълес. 

СССР планира да освободи шпионина си след размяна със заловения американски летец Франсис Пауърс, чийто разузнавателен самолет U-2 е свален на 1 май 1960 г. над територията на СССР. Пауърс извършва заснемане на стратегически важни обекти.

Франсис Пауърс с модел на сваления самолет U-2

Франсис Пауърс с модел на сваления самолет U-2Bettmann/Getty Images

САЩ не се съгласяват да пуснат съветския разузнавач така лесно. Той е прекалено важна личност, която не може да се изтъргува със свободата на един пилот. Москва освобождава още няколко агенти, за да си върне Абел.

2. Уин за Молоди

Съветският разузнавач Конън Молоди работи във Великобритания от 1955 година. Той се представя за предприемача Гордън Лонсдейл. Молоди успява да вербува шифровчика от ВМФ на Великобритания Хари Хоутън, който години наред снабдява със секретна информация руския шпионин. Холтън смята, че разкрива тайните на британския подводен флот на американски шпионин, което не се счита за предателство, защото двете държави са съюзници.

Руският шпионин Гордън Лонсдейл в Източен Берлин през 1965 година

Руският шпионин Гордън Лонсдейл в Източен Берлин през 1965 годинаSunday People/Mirrorpix/Getty Images

Молоди-Лонсдейл се оказва способен бизнесмен. Преди своя провал през 1961 година той е награден от кралица Елизабет II с почетна грамота „за големи успехи в развитието на предприемаческата дейност за благото на Обединеното Кралство“. Молоди е предаден от поляк дезертьор.

Британският шпионин Гревил Уин се завръща у дома

Британският шпионин Гревил Уин се завръща у домаDennis Oulds/Central Press/Getty Images

СССР и Великобритания се споразумяват да разменят Молоди за британския бизнесмен Гревил Уин, вербуван от Ми-6. Уин осигурява връзката с полковника от ГРУ Олег Пенковски, който работи за западните разузнавателни служби. Преди Уин и Пенковски да бъдат арестувани от КГБ през 1962 г., последният успява да прехвърли повече от 5500 секретни документа във Вашингтон и Лондон и да им предаде стотици съветски агенти. На 16 май 1963 г. Олег Пенковски е разстрелян.

Гревил Уин и Олег Пенковски в московски съд

Гревил Уин и Олег Пенковски в московски съдKeystone/Getty Images

В 5:30 сутринта на 22 април 1964 година на същия Глински мост, влязъл в историята като „шпионския мост“, се срещат два автомобила. „От едната кола излязоха четири човека – спомня си Молоди, – Сред тях беше и Уин. Той изглеждаше изплашен и жалък, никак не приличаше на човека от фотографите, които се печатаха във вестниците. Двама мъже, седящи до него, го придържаха силно. Виждаше се, че ако го пуснат ще падне на улицата… Участниците в обмена се наредиха един срещу друг на осевата линия на шосето. Съветският посланик изрече думата „обмен“ на руски и английски език, а аз даже не разбрах как се озовах в колата. В моята кола. Сред свои. Най-накрая сред свои“. 

3. Четирима за двадесет и четирима

Мариан Захарски е най-успешният полски разузнавач в историята. През 1977 година той заживява в САЩ. Там започва работа в илинойската металорежеща фирма Polish American Machinery Company. Захарски успява да вербува своя съсед – водещ експерт във военнопромишлената авиостроителна компания Hughes Aircraft – Уилям Холдън Бел.

Мариан Захарски

Мариан ЗахарскиSilar (CC BY-SA 3.0)

Шпионинът регулярно предава във Варшава секретни сведения за изтребителите F-15, противотанковите ракети TOW, ракетите въздух – въздух Phoenix, танковете M1 Abrams, зенитните комплекси Patriot и други оръжия. Полша веднага предава тези важни знания на СССР.

Самолет F-15

Самолет F-15Dave Buresh/The Denver Post/Getty Images

През 1981 година Мариан Захарски е разкрит и арестуван от ФБР. Полското разузнаване опитва да върне своя най-ценен агент, но не успява. В края на краищата ГДР и СССР се включват в преговорите, което довежда до неговия обмен.

Глинският мост в Берлин

Глинският мост в БерлинAlexis Duclos/Gamma-Rapho/Getty Images

На 11 юни 1985 година става най-голямата размяна на шпиони за цялата Студена война. По „шпионския мост“ на Запад се отправят 24 заловени агенти на западните служби, в обратното направление потеглят четирима разузнавачи от Източния блок, сред тях и Захарски.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest