Общество

Как спасяват стари дървени къщи от разрушаване в Русия

Дървените къщи са част от миналото, много от тях са признати за исторически паметници и трябва да бъдат спасени.

За да запазят историята на архитектурата, доброволци организират истински фестивали за реставрация на дървени къщи в градовете на страната.

В много руски градове са запазени старинни дървени къщи, изработени от вековни трупи, украсени с издълбани архитрави и кули. Те са особено забележителни в бившите търговски градове на Поволжието и Сибир, въпреки че много от тях не могат да дочакат подходящата грижа и реставрация.

Том Сойер Фест – Россия

Жителите на Самара решават да дадат добър пример. Именно тук през 2015 г. се сформира общност от хора, които за своя сметка възстановяват няколко фасади в центъра на града. Акцията им е наречена „Том Сойер Фест“ – помните ли как героят на Марк Твен привлича съседските момчета да боядисат оградата така, че те да го възприемат не като работа, а като удоволствие?

Правото на град

Самара

СамараТом Сойер Фест – Россия

„Нашият фестивал не е толкова за къщите, колкото за хората“, споделя федералният координатор на общността Татяна Суркова. „За нас е важно с примера си да покажем, че всеки има право на града, че има формат, в който хората сами могат да направят нещо“.

Всичко започва през 2015 година. Тогава Татяна работи в местно списание заедно с историка и главен редактор Андрей Кочетков. Те пишат статии, провеждат екскурзии, „разкриват стойността на Самара за самите жителите на града“.

„Ситуацията беше депресираща. Куп дървени къщи и всички те се разпадаха“, казва Татяна. „И тогава Андрей дойде от форума „Живи градове“ в Ижевск с идеята да отидем и да ги възстановим сами“. Първо те избират три къщи в историческия център на ул. „Лев Толстой“. Домовете нямат статут на обекти на културното наследство, така че не се изисква специален лиценз за обновяването на фасадите.

Самара

СамараТом Сойер Фест – Россия

Пишат за акцията в списанието си, като канят всички да участват. „Още първия ден получихме заявки от 50 доброволци, които предложиха да помогнат“, спомня си Татяна. „Резултатът ни изненада. Други медии също разказаха за нас, хора от други градове ни писаха, че и те искат да се включат“. Във фестивала участва дори финландският актьор Виле Хаапасало, който по това време снима филми за пътуването си из Русия.

Разбира се не може просто да се отиде и да се пребоядиса фасада. Първо организаторите ходят от врата на врата, за да получат писменото съгласие на собствениците. След това показват на градската администрация проекта (което означава, че са привлекли професионални архитекти-реставратори за тази цел), а след това търсят партньори за закупуването на строителни материали. Работата е грандиозна.

Бузулук

БузулукТом Сойер Фест – Россия

Още на следващата година Казан и Бузулук (Оренбургска област) се присъединяват към Самара, а година по-късно се провежда първото „Училище на Том Сойер Фест“, където са обучени бъдещи координатори в регионите.

Място за вдъхновения

Елабуга

ЕлабугаТом Сойер Фест – Россия

„Няколко години наблюдавах как се развива фестивалът в Казан и накрая отидох в училището за координатор“, разказва Любов Егоричева от град Набережние Челни в Татарстан. „Нашият град е промишлен, но на 30 километра е търговският и уютен Елабуга, където често ходим през уикендите, това е място за нашето вдъхновение“.

През 2021 г. Любов намира съмишленици в Набережние Челни, които се запалват по идеята да възстановят фасадите на къщите на Елабуга, град с хилядолетна история.

„Започнахме с едноетажна къща на улица „Спаская“ в централната част на града. Тя не е обект на културното наследство, но се намира до архитектурни паметници“.

Омск

ОмскТом Сойер Фест – Россия

Екипът успя не само да преговаря с настоящия собственик на къщата, но и да общува с потомците на онези търговци, които са я притежавали преди повече от сто години. Имаше дори стари снимки, направени преди революцията от 1917 година.

„Направихме тази къща за два сезона, тъй като пътувахме от Набережние Челни и всъщност можехме да работим само през уикендите. – казва Любов, – Помогнаха ни в администрацията и работниците в музея на Елабуга, но за съжаление местните жители бяха само наблюдатели“.

Омск

ОмскТом Сойер Фест – Россия

За два сезона само в работата по тази къща са участвали около 70 души. А сега Любов и екипът ѝ обмислят коя къща да спасят през 2023 г.: „Искаме да се свържем с гражданите, така че да това да стане важно и за тях“.

Най-важното е да се даде пример

Том Сойер Фест – Россия

Към днешна дата този „фестивал за възстановяване на историческата среда“ се провежда поне веднъж в 75 града на Русия (дори и в град Каракол в Киргизстан). Редовно се включват около 40 града. Фестивалът има партньори, основно строителни фирми, които предоставят безплатни инструменти и материали. Не е необичайно градските администрации да помагат в извозването на боклука, да осигуряват скеле или да предоставят на доброволците малки субсидии.

До момента са реставрирани 169 обекта, в работен процес са още 17. В някои градове през летния сезон (който в Русия продължава само 3-4 месеца или дори по-малко) се правят 2-3 къщи, в други успяват да възстановят само по една. В допълнение към къщите се възстановяват съветски спирки, мозайки, порти и огради.

Том Сойер Фест – Россия

Святослав Коновалов, историк по професия, член на Омския клон на дружеството за защита на паметниците на културата (Сибир) споделя, че възстановяването на дървени къщи в неговия град е просто логично продължение на дейността му. През 2018 година, заедно със съмишленици, успяват да възстановят една къща, но до ден днешен са готови цели четири къщи.

„Къщата трябва да привлече вниманието на обществото. За да стане интересна на мнозина тя трябва да има нещо като романтична „история“, – казва Святослав. – Този сезон това е изгубената кула, която възстановихме. За проекта е привлечен инженер, който ни начерта план, така че кулата да не падне“.

Том Сойер Фест – Россия

В зависимост от времето всеки ден на реставрацията идват от 4 до 15 доброволци. Не са необходими специални умения, само желание, убеден е Святослав. „Аз самият се занимавам с реставрация и мога да обясня как да се направи тази или онази работа правилно“.

Святослав разказва, че общността няма за цел да поправи всички стари къщи. „Най-важното е да дадем пример и да генерираме солидарност сред собствениците на исторически сгради, за да разберат, че нямат порутени сгради, а културно наследство с голям потенциал“.

Омск

ОмскТом Сойер Фест – Россия

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest