Как шведите бъркат газовете на херинга с руски подводници?

През 80-те години на миналия век газове на херинга за малко не предизвикват голям дипломатически инцидент между ядрени свръхдържави.

Всъщност Русия и Швеция едва не си нанасят удари – но те просто не знаят…

Малко предистория. През 1981 г. съветска подводница минава покрай южното крайбрежие на Швеция, само на 10 км от шведска военноморска база. Съветите твърдят, че са принудени да влязат на шведска територия от сериозно бедствие и след това грешки в навигацията, докато Швеция вижда това като доказателство, че тогавашният Съветски съюз нахлува в шведски води. Освен това когато шведите тайно измерват радиоактивни материали с помощта на гама-лъчева спектроскопия, те откриват в подводницата нещо, за което са 90% убедени, че е уран-23 (използван при ядрено оръжие) – а това сочи, че тя може да е ядрено въоръжена, пише iflscience.com.

В края на 1990-те Кралският шведски флот възлага на датския университетски професор Магнус Валберг да разследва тайни подводни записи на сигналите, за които се смята, че са произведени от руските подводници в шведските териториални води на Балтийско море.

Професор Валберг и неговите колеги доказват чрез анализи и различни експерименти, че тези звуци не идват от вражески подводници, а са резултат от метеоризъм или „газове“ на херинга – обитател на Балтийско море. Тази риба има навика да се събира в огромни плитчини и когато голям брой риби в такава плитчина отделят газове, това създава забележим шум.

Поради грешното заключение за източника на мистериозния звук, който шведският флот оценява като шум на съветска подводница, през 1994 г. тогавашният премиер Карл Билд пише гневно писмо до руския президент Борис Елцин.

Подводните изследователи могат да разпознаят отделянето на „газове“ при китове, тюлени, моржове, така че новото на изследването е, че учените научават как звучат тези на херингата.

Интересно е, че пикът на газовите емисии от херинга е свързан с изхвърлянето на отпадъчни води в Балтийско море, с които тя се храни. Газовете от херинга се отделят особено много точно до бреговете на Швеция. Което означава, че шведите най-интензивно изхвърлят отпадъчни води в Балтийско море. Но това е тема табу: въпреки че както шведските, така и европейските природозащитници са наясно с темата. В Швеция развалената херинга с неприятна миризма (surströmming) се счита за деликатес.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest