Как се справя Русия с коронавируса?

Страната драстично намали въздушния трафик с Европа и Азия, а туристите, които се връщат в Русия, трябва да останат у дома под карантина.

Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия. В момента има над 127 000 заразени по света и техният брой нараства. Какви мерки се предприемат в Русия, за да се спре разпространението на вируса?

Колко хора са заразени в Русия?

Руски медицински експерт проверява пътниците, пристигащи от Италия, в самолета на летище
Руски медицински експерт проверява пътниците, пристигащи от Италия, в самолета на летище „Шереметьево“, Москва, 8 март 2020 г.AP

Според официалните данни в Русия към 12 март са регистрирани 34 случая на коронавирус: половината в Москва, останалите в Казан, Нижни Новгород, Калининград, Липецк и Белгород. Те включват двама китайски граждани и един италиански. Досега трима души са се възстановили (и няма смъртни случаи), но повече от 5000 души са под строг надзор само в Москва. Това са руснаци, посетили страни, засегнати от вируса, както и тези, които впоследствие са имали контакт с тях при завръщането си.

Руският премиер Михаил Мишустин заяви на 12 март, че „заплахата от разпространение на инфекцията у нас е сведена до минимум“, поради навременните мерки.

Моментът не е подходящ за почивка в чужбина

На летището
На летищетоАгенция „Москва“

Русия е една от първите държави в света, които ограничиха редовните полети до Китай. През февруари започна евакуация на руснаци със специални полети от Ухан и други градове в Китай.

Броят на полетите до Китай, Южна Корея и Иран намаля драстично: графикът на „Аерофлот“ включва ежедневни полети само до Пекин, Шанхай и Сеул, както и седмични полети до Техеран. Други авиокомпании временно спряха полетите си до тези страни. От 13 март са наложени ограничения за полети до Германия, Италия, Испания и Франция, с изключение на Рим, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Париж, Мадрид и Барселона. Полетите до тези градове ще са само от терминал F на летище „Шереметиево“.

Обучение за евакуация на пътници с подозрения за коронавирус, летището в Челябинск, 5 февруари 2020 г.

Обучение за евакуация на пътници с подозрения за коронавирус, летището в Челябинск, 5 февруари 2020 г.Наил Фатахов/TASS

Руските железници също спряха влаковете си до Ница (Франция), Пекин (Китай), Уланбаатар (Монголия) и Туманган (Северна Корея), но все още има влакове до Берлин и Париж.

Руските въздушни превозвачи обявиха, че през следващите дни ще транспортират чуждестранни граждани, които сега са в Русия, както и руснаци, които в момента са в чужбина, с чартърни полети до страните, в които живеят. Редовните билети могат да се обменят за други дати и дестинации.

Без чуждестранни туристи

Червеният площад на 10 март 2020 г.
Червеният площад на 10 март 2020 г.Getty Images

Входящият туризъм в Русия също е изправен пред криза. От 13 март Русия спира да издава туристически визи на италиански граждани. По-рано тя прекрати издаването на туристически визи за Китай и Иран.

Бъдещите туристи също остават вкъщи. Според Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) цената на отменените екскурзии от март до май възлиза на повече от 500 млн. рубли (около $7 млн.), а чужденците са спрели да резервират пътувания до Русия за лятото.

Забрана за събития с повече от 5000 души

Линейка в Московска област.
Линейка в Московска област.Станислав Красилников/TASS

Поради коронавируса годишният Петербургски икономически форум през юни е отменен, докато Москва забранява всички събития с повече от 5000 души.

Все пак не е постановена обща карантина за цялата страна: училищата, университетите и детските градини са отворени и функционират както обикновено. Досега само извънкласните групови занимания, като и пътувания до музеи и изложби, са отменени, а учениците трябва да си мерят температурата всеки ден. Болните се изпращат у дома.

Много компании отмениха чуждестранните командировки и въведоха допълнителни мерки за дезинфекция на офисите си. Някои позволяват на служителите си да работят от вкъщи. На руснаците също се напомня да мият ръцете си по-често, да не докосват лицето си, особено очите, и да избягват обществения транспорт по време на час пик.

Дезинфекция след карантина за COVID-2019 в Тюменска област, 21 февруари 2020 г.
Дезинфекция след карантина за COVID-2019 в Тюменска област, 21 февруари 2020 г.Максим Слуцкий/TASS

Руснаците, които се връщат у дома от Китай, Италия, Франция и други страни, засегнати от вируса, трябва да докладват за пътуването си на горещата линия и да останат у дома в продължение на 14 дни. Официална бележка от лекар, регистрираща заболяването, ще бъде носена от куриер. Работниците имат нужда от тях, за да докажат пред работодателя си, че наистина са болни. И ако ги тресе или имат кашлица, трябва да извикат линейка. Ако тестът за вируса е положителен, тогава човекът се изпраща в болница за инфекциозни заболявания.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: www.

Pin It on Pinterest