Общество

Как се разхлаждат белите мечки в руските зоопаркове

„Никакъв сладолед, докато не си изядеш супата!“ – това правило не важи за Хаарчаана.

Знаменитата полярна мечка от Ленинградския зоопарк яде сладолед на закуска три пъти седмично преди основното си хранене. Тя трябва да е достатъчно гладна, за да си поиграе и да извади лакомството от парчето лед. Това разказаха от зоопарка в социалните мрежи на 15 юли, пише fotanka.ru.

„Сладолед“ е условно название, няма нищо общо с истинския десерт, освен това животните категорично не бива да ядат захар. От какво тогава е направен сладоледът за мечката? Съставките са различни. Най-често в големия пластмасов контейнер се поставят моркови, ябълки, цвекло и различна риба, заливат се с вода и се слагат във фризера. Цвеклото е любимата съставка на Хаарчаана. До двегодишна тя не го харесва, но след това вкусът ѝ се променя. Сега красавицата е на 4,5 години и на ден изяжда по 1,3 кг зеленчуци. „Представете си колко е голям сладоледът за мечката, ако нашият плодов сладолед тежи 50-60 г, а този на Хаарчаана – над 1,5 кг!“, отбелязват от зоопарка.

„Сладоледът се хвърля в басейна и с впечатляващ грациозен скок Хаарчаана веднага се втурва във водата за него. След това тя плува към стъпалата на басейна, като внимателно държи своето съкровище в предните си лапи. Излиза на сушата сама и носи екстравагантния си десерт. Сега трябва само да счупи леда и да извади всички лакомства от там“, разказват от зоопарка. След това ледът изпълнява ролята на играчка: хвърлят ледените блокове в басейна, мечката плува до тях и ги гризе.https://vk.com/video_ext.php?oid=-708996&id=456239207&hash=16410031bb951d9a&hd=2

В Московския зоопарк правят торта от лед и измислят различни други начини да спасят животните от жегата: в загражденията и за посетителите се поставят пръскачки, пълнят се всички басейни, а при белите мечки работи оръдие за сняг. „Днес един от посетителите, наблюдавайки хималайските мечки, задал въпрос на зоолога ни: няма ли да им е по-добре, ако козината се обръсне? Разбира се, че не. Дебелата кожа и гъстата козина ги защитават както от зимните студове, така и от летните жеги“, разказват от зоопарка. „Въпреки че, когато температурата достигне 35 градуса над нулата, се налага да мислим допълнителни методи за разхлаждане.“https://vk.com/video_ext.php?oid=-41067988&id=456240717&hash=90a0fc41a81663f9&hd=2

В заграждението на хималайската мечка Аладин и кафявата мечка Роза винаги има много вода. Аладин обича да се къпе във ваната, Роза – в басейна. За да стане по-интересно, във водата се пускат живи шарани.

Новата вана заинтригувала Аладин. Отначало той старателно я разглеждал и душил, а след това обърнал внимание и на рибата. „Риболовът на Аладин не е най-динамичното зрелище. Понякога изглежда, сякаш иска да измори шарана: дълго и търпеливо той го гони във ваната с една лапа, а след това буквално го притиска към стената. Роза ловува с по-голямо желание. Въпреки че сега ледената торта ѝ беше много интересна, а в нея имаше и замразена риба и зеленчуци.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest